L'Arxiu Municipal de Reus participa en el Simposi d'Arxius Patrimonials de Catalunya a Vilassar de Dalt

Cerca al Blog de l'Arxiu

E.g., 29/11/2020
E.g., 29/11/2020
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Simposi d'Arxius Patrimonials a Catalunya
Simposi d'Arxius Patrimonials a Catalunya
Simposi d'Arxius Patrimonials a Catalunya
Simposi d'Arxius Patrimonials a Catalunya
Simposi d'Arxius Patrimonials a Catalunya
Dimecres 09 Octubre, 2019

L'Arxiu Municipal de Reus ha participat en el Simposi d'Arxius Patrimonials a Catalunya, moderant la segona taula de debat.

L'acte s'ha dut a terme al Castell de Vilassar de Dalt i ha estat organitzat per l'Arxiu dels Marquesos de Santa Maria de Barberà i l'Ajuntament de Vilassar de Dalt, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, l'Associació d'Arxivers de Catalunya, l'Arxiu Nacional de Catalunya, Arxivers sense Fronteres, Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, la URV i la UB. També hi han col·laborat Recercaixa  i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

El Simposi ha estat inaugurat per l'Excm Sr. Ramon de Sarriera-Pinós, marquès de Santa Maria de Barberà, la Sra Aurèlia Cabot, cap de l'OPC de la Diputació de Barcelona, el Sr. Joan Soler, president de l'Associació d'Arxivers de Catalunya i la Il·lma Sra Carola Llauró, alcaldessa de Vilassar de Dalt.

La primera taula rodona s'ha centrat en els Arxius Patrominials. En Ramon Alberch, president d'Arxivers sense Fronteres Internacional, ha parlat dels Arxius patrimonials en el context dels arxius "totals", Josep Fernández Trabal, de l'Arxiu Nacional, ha pronunciat la ponència "Arxius familiars, patrimonials, nobiliaris, de què parlem?. Carme Muntaner (de l'AHCB) ens ha explicat els fons patrimonials de l'AHCB: un patrimoni documental per descobrir. La taula ha estat moderada per la Dra Coral Cuadrada, de l'Arxiu dels Marquesos de Santa Maria de Barberà.

La segona taula rodona ha versat sobre els projectes i la recerca en els Arxius Patrimonials.

El Dr. Daniel Piñol de la Universitat de Barcelona, ens ha parlat de l'Arxiu Fontcuberta (s.X-XII): de casa a la xarxa. Alexis Serrano, director de l'Arxius Comarcal del Maresme, ens ha explicat com, des de l'arxiu que dirigeix, es promou l'ingrés i la divulgació dels fons patrimonials des dels arxius comarcals. i finalment, el Dr. Alejandro Martínez-Giralt i Josep Samon - del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt- en han pronunciat la conferència "De Cabrils a Castellar del Vallès: els fons patrimonials del Marquès de Sant Esteve de Castellar. La taula ha estat moderada per Elisenda Cristià, directora de l'Arxiu Municipal de Reus.

Tot seguit hi ha hagut un ampli debat sobre la importància dels arxius patrimonials, la seva accessibilitat i la seva difusió.

A la tarda, al Museu Arxiu de Vilassar, ha tingut lloc la presentació del llibre: El rescat de les cent donzelles o de Sant Esteve. Genealogia y Descendència dels de la Casa y família de Pinós. Dirigida a la Excel·lentíssima Dona Isabel Margarida de Íxar y de Pinós, Duquesa de Íxar y Comtessa de Belxit.

 

 

Simposi d'Arxius Patrimonials a Catalunya
Simposi d'Arxius Patrimonials a Catalunya
Simposi d'Arxius Patrimonials a Catalunya
Simposi d'Arxius Patrimonials a Catalunya
Simposi d'Arxius Patrimonials a Catalunya

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.