Presentació de la digitalització del Llibre Verd o llibre de privilegis de la ciutat de Reus

Cerca al Blog de l'Arxiu

E.g., 05/12/2020
E.g., 05/12/2020
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Inicial afiligranada d'un document del Llibre Verd
Coberta Llibre Verd
Llibre Verd
Llibre Verd
Llibre Verd.Índex
Llibre Verd
Llibre Verd
Dimecres 19 Abril, 2017

Seguint la voluntat de fer més accessible la documentació custodiada a l’Arxiu de la ciutat i amb la intenció de continuar la línia de treball començada l’any passat amb la digitalització del Llibre de la Cadena, aquest any, es presenta la digitalització del Llibre Verd o llibre de privilegis de la ciutat de Reus.

El llibre de privilegis de la ciutat de Reus o Llibre Verd, anomenat així pel color de les cobertes, recull un seguit de privilegis, concessions, concòrdies, sentències... compilades al llarg dels segles XVI i XVII, tal i com evidencien les característiques paleogràfiques del llibre i llur datació.

Al llarg de l’Edat Mitjana i l’Edat Moderna, la vila de Reus, va gaudir de diversos privilegis o concessions que eren atorgades o bé pel monarca o bé per l’arquebisbe. Aquests privilegis eren recollits en pergamins individuals i, per la seva importància, eren custodiats pel Comú.

Sovint, i tal com passa en altres municipis, era habitual realitzar-ne una còpia i recollir-los i aplegar-los en un llibre, doncs això facilitava la mobilitat i el trasllat davant de causes obertes en conflictes bàsicament judicials. El que es recollien eren còpies autèntiques de l’original ja que anaven signades i validades pels notaris, els qual donaven fe pública de llur autenticitat.

Conservant-los en un volum en facilitava el trasllat i en feia més còmoda la consulta.

El volum està enquadernat en cuir, originalment tenyit de color verd. Les dues cobertes estan decorades amb 15 bullons (5 centrals i 10 més envoltant les cobertes). Dos fermalls subjectes als laterals contraris al llom, permeten mantenir el volum tancat.

La llengua emprada és el llatí i el català. En tot el volum hi intervenen diverses mans – tal i com es pot comprovar en la diversitats d’estils de lletres trobades- ja que la seva confecció abasta des de finals des del segle XVI fins al segle XVII.

El llibre consta de 249 pàgines en pergamí manuscrites, amb numeració iniciada a partir del primer privilegi. Presenta també un índex, datat provablement del XVIII.

D’entre els diversos documents que configuren el volum, destaquen les sentencies reials, les concessions, els juraments als privilegis, usos i consuetuds de la vila, les concòrdies...

Actualment el Llibre Verd es troba dipositat a l’Institut Municipal de Museus de Reus tot esperant la transferència definitiva cap a l’Arxiu de la ciutat.

Inicial afiligranada d'un document del Llibre Verd
Coberta Llibre Verd
Llibre Verd
Llibre Verd
Llibre Verd.Índex
Llibre Verd
Llibre Verd

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.