Presentació de la programació de la Setmana Internacional dels Arxius 2022

Cerca al Blog de l'Arxiu

E.g., 20/10/2022
E.g., 20/10/2022
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Cartell de la Setmana Internacional dels Arxius
Dimecres 01 Juny, 2022

#IAW2022 #SomArxiu #SIA2022 #ArchivesAreYou

El dia 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius, data en que l’any 1948 es va fundar el Consell Internacional d’Arxius.

Per tal de commemorar aquesta efemèride, els Arxius celebren, al llarg de la setmana vinent, un  gran nombre d’activitats amb la finalitat de donar a conèixer la tasca que fan.

L’Arxiu Municipal de Reus s’adhereix a aquesta celebració i, com cada any, un programa d’activitats divers que té per objectiu obrir-se a la ciutadania i explicar la feina que realitza.

Aquest any el lema proposat per l’ICA (Consell Internacional dels Arxius) és #SomArxiu. El tema se centrarà bàsicament en el que suposa ser arxiver i del que representen els Arxius per la societat, per la gent. Els documents dels arxius reflecteixen «històries»

«Els arxius resguarden les històries i el passat de les persones, el seu present i eventualment el seu futur. Ens ajuden a comprendre qui som i què volem ser». (https://www.ica.org/es/semana-internacional-de-los-archivos-iaw2022)

Les activitats s’iniciaran el dimarts dia 7 de juny amb una proposta sobre com ens ajuden els arxius en la recerca de la nostra història familiar. De 17.00 a 19.00h de la tarda, l’arxiver Joan Quijada impartirà el taller: »Història familiar a través dels documents d’arxiu: Eines i recursos per fer l’arbre genealògic»

Dimecres dia 8 de juny, al matí (11.00h) es durà a terme una sortida al remodelat passeig de la Boca de Mina. Sota el títol «La Boca de la Mina: un present amb molta història», es realitzarà una visita teatralitzada. Al llarg del recorregut, coneixerem una de les «històries» de la ciutat, la d’aquest indret tant emblemàtic.

Els Arxius ens parlen de persones però també de llocs, d’indrets viscuts i aquest, el de la Boca de la Mina, n’és un clar exemple.

A la tarda, a les 17.30 h, l’Arxiu obre les seves instal·lacions sota l’activitat :“Arxiu : histories i vides. Vine i descobreix-les”. Una visita guiada  on coneixerem la memòria de la ciutat i la comarca a través dels documents i la tasca que es fa des dels Arxius per a conservar-la i donar-la a conèixer. i on es comptarà amb la col·laboració de l’Escola de Dansa i Arts Escèniques Artis, la Banda Simfònica de Reus i INS Salvador Vilaseca i l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya.

Finalment, dijous dia 9 de juny, al matí, a partir de les 9,00h. els nens i nenes de 4t de primària de l’escola Rubió i Ors, vindran a conèixer l’Arxiu a través del Pere arxiver i la Coia l’arxivera.

A la tarda, a les 18.30 h, com a cloenda de la setmana, es durà a terme la presentació dels documents restaurats durant l’any 2021.

L’acte anirà a càrrec d’Anna Ferran, conservadora-restauradora, Ezequiel Gort, historiador i arxiver, i Eduard Juncosa, historiador.                                     

Exposicions:

  • Del 9 al 17 de juny: Exposició sobre els documents restaurats durant l’any 2021.
  • Del 7 al 17 de juny: Exposició dels dibuixos que han fet els nens i nenes que han vingut a visitar l’Arxiu

Per informació i inscripcions a les activitats podeu adreçar-vos a [email protected], o trucant al telèfon 977 010 054.

                         

Cartell de la Setmana Internacional dels Arxius

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.