Signatura del contracte de donació del fons comercial "Vidres Sanromà" i del fons familiar Sanromà a l'Arxiu Municipal de Reus.

Cerca al Blog de l'Arxiu

E.g., 05/04/2020
E.g., 05/04/2020
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Donació del fons Sanromà
Donació del fons Sanromà
Donació del fons Sanromà
Donació del fons Sanromà
Donació del fons Sanromà
Visita a le sinstal·lacions de l'Arxiu
Dijous 05 Desembre, 2019

La regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Sra. Montserrat Flores Juanpere i la família Sanromà, propietària d’una de les empreses reusenques amb més de 100 anys d’antiguitat, “Vidres Sanromà”, han signat el contracte de donació, a favor de l’Arxiu Municipal de Reus, de documentació empresarial i de documentació familiar. A l'acte també hi ha assitit la directora de l’Arxiu, Elisenda Cristià i la restauradora-conservadora Anna Ferran.

La documentació ingressada comprèn en període de 1856 a 1959 i el volum és d’uns 4,4 metres lineals.

Pel que fa a l’estat de conservació, la documentació presenta brutícia acumulada, per la qual cosa, requerirà d’una neteja mecànica general per aspiració i d’un tractament puntual específic preventiu.

Destaquem dos grans grups de documentació, per una part el fons integrat per documentació comercial i que mostra l’activitat d’una empresa reusenca nascuda a la segona meitat del segle XIX, que és testimoni de l’activitat comercial i mercantil de la ciutat de Reus durant tota una centúria (1856-1859).

Hi trobem per tant, documentació que evidencia la gestió dels recursos econòmics de l’empresa, la comptabilitat en general (Llibres de Diari, Llibres Majors, inventaris i balanços) i la comptabilitat auxiliar (llibres d’operacions diverses). També hi destaca la part relacionada amb la tresoreria (els llibres auxiliars de Caixa), la facturació (registres de factures, correspondència), llibres de proveïdors, registres... Cal esmentar també, la documentació relativa a la gestió dels recursos humans i a les condicions del treball i al moviment de personal.

L’altre gran grup de documentació, la pertanyent al fons familiar, fa referència a la documentació més personal dels propietaris (d’eminent caràcter familiar), integrada per escriptures de vendes, capítols matrimonials, certificacions de naixement, testaments, factures de caire domèstic...

En general, els dos conjunts documentals, presenten un gran interès informatiu, cultural i històric en la mesura que, el fons comercial és testimoni de l’activitat econòmica – mercantil- d’una empresa nascuda a Reus i que va ser la primera agremiada de Catalunya en dedicar-se a la fabricació de vidres plans i per l’altre el fons familiar testimonia els afers privats – administracions de béns- i les activitats personals i publiques d’una família reusenca – de mitjans del segle XIX fins a mitjans del segle XX -vinculada al comerç.

La importància de mantenir la integritat dels fons dels comerços i empreses de la ciutat i el fet que es puguin tractar i conservar en condicions idònies serà un factor determinant a l’hora de poder preservar la memòria per a generacions futures.

Donació del fons Sanromà
Donació del fons Sanromà
Donació del fons Sanromà
Donació del fons Sanromà
Donació del fons Sanromà
Visita a le sinstal·lacions de l'Arxiu

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.