L’Ajuntament de Reus adjudica les obres d'urbanització i paisatge de la Riera de l'Abeurada

Cerca al Blog de Next Generation

E.g., 14/03/2023
E.g., 14/03/2023
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Mapa d'actuació de la riera de l'Abeurada
Dimarts 07 Març, 2023

L’Ajuntament de Reus ha adjudicat a l’empresa Construccions Vinaixa, S.A.  les obres d'urbanització i paisatge de la Riera de l'Abeurada per un pressupost 153.812,60 € ( IVA inclòs). El regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, presentarà les intervencions previstes als veïns i veïnes de la zona aquesta tarda, a partir de les 19.00 hores a l’Escola Isabel Besora. Les obres, que inclouen els treballs de recuperació ambiental, plantació, condicionament, mobiliari i senyalística que es realitzaran en quatre zones situades a l’entorn de la riera, es portaran a terme en sis mesos a partir de la signatura del contracte amb l’empresa executora.

A grans trets, està prevista la creació de dos miradors des del carrer Igualada; la creació de 3 baixades per a salvar els desnivells de la riera i fer possible la comunicació entre les dues vessants; la millora de la biodiversitat a la riera i al terreny del carrer Vilafranca mitjançant plantacions d'espècies autòctones i de foment de pol·linitzadors per augmentar la biodiversitat urbana; la instal·lació de mobiliari urbà i senyalística de caràcter ambiental.

El projecte suposa la primera intervenció del Pla d’Acció de la V Verda de Reus que comprèn un conjunt d’actuacions sobre el municipi per tal de millorar la infraestructura verda de la poblacióCom a primera projecte a desenvolupar dins del Pla, actua també com a prova pilot per posar en funcionament dinàmiques i models que puguin traslladar-se a altres actuacions a desenvolupar en el futur, amb una especial atenció en la participació ciutadana a l’hora de preveure els usos i la gestió de l’espai.

Aquest projecte ha obtingut una subvenció de 120.000 €, segons la resolució definitiva de 17 de novembre, de la convocatòria d’ajuts per a la realització d’accions destinades a la promoció d’estils de vida saludables a través de la creació o rehabilitació d’entorns saludables del Ministeri de Sanitat amb la Federación Española de Municipios y Provincias i la Red Española de Ciudades Saludables, en el marc del PRTR i de l’instrument dels fons Next Generation.

Àmbit d'actuació

L’àmbit d’actuació del projecte se situa en el tram de riera que va des de la carretera de Constantí al camí de Valls i fins al ferrocarril. Al voltant d’aquest tram es troben diferents equipaments: 2 centres educatius (escola Isabel Besora i escola Arce ), 2 equipaments esportius (Reus Ploms i camp de futbol Reddis) i el centre cívic Llevant. En aquest sentit, la intervenció permetrà que aquests equipaments, així com el veïnat en general, puguin utilitzar el nou espai com a espai de passejada i de gaudi, i permetrà també millorar la connectivitat amb altres itineraris saludables.

L'àmbit d’actuació comprèn una zona d’uns 4000m2, on es recuperarà l’hàbitat de riera, que es transformarà en àrea de biodiversitat i lleure. Aquesta àrea estarà equipada amb bancs, taules inclusives i elements de joc lliure elaborats amb materials naturals i s’hi plantarà vegetació de prat natural, d’arbustos i d’arbres de ribera per generar un espai agradable i naturalitzat a tocar de la riera. La intervenció inclourà petits moviments topogràfics per generar acumulació d’humitat que alhora fomentarà el creixement de vegetació. Es fa especial atenció a la creació de vegetació arbustiva i la instal·lació d’un hotel d’insectes per tal de fomentar els pol·linitzadors, papallones i petits mamífers, espècies en declivi per l’ús de pesticides i que són fonamentals per la nostra salut i la del planeta.

El projecte millorarà la connectivitat de la ciutat amb la zona agrícola periurbana, acostant els barris de l’est de l’avinguda Marià Fortuny al polígon Dyna mitjançant la millora de l’accessibilitat a la riera de l’Abeurada i a partir de la riera la connectivitat amb la xarxa de camins municipals per tal de fomentar els hàbits actius entre la població a més de la millora psicològica i de salut mental inherent a la presencia d’espais verds a la ciutat.

Alhora el projecte contribueix als objectius de desenvolupament sostenible des de diferents vessants. L'ODS 3 sobre salut i benestar; l'ODS4 sobre educació de qualitat; l'ODS 5 sobre igualtat de gènere; l'ODS 11 sobre ciutats i comunitats sostenibles; l'ODS13 sobre acció pel Clima i l'ODS 15 sobre biodiversitat d’ecosistemes terrestres.

Aquest projecte ha obtingut el màxim import de l’ajut per a la realització d’accions destinades a la promoció d’estils de vida saludables a través de la creació o rehabilitació d’entorns saludables en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència promogut per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, el qual ha d’estar realitzat abans del 31 de juliol de 2023.

El regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, farà declaracions als mitjans de comunicació a les 18.45 hores a l’Escola Isabel Besora, abans de començar la presentació als veïns i veïnes.

Mapa d'actuació de la riera de l'Abeurada
Videos Relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.