Notes de premsa
L’Ajuntament introdueix depredadors biològics per controlar el pugó als arbres de la ciutat sense ús de plaguicides
El departament de Jardineria de l’Ajuntament de Reus inicia aquesta setmana un tractament amb depredadors biològics per combatre l’afectació de la jardineria urbana per pugó i psil·la. Amb aquesta mesura, la regidoria de Via Pública aposta pel manteniment de la jardineria municipal amb tècniques alternatives a l’aplicació de productes fitosanitaris.
Daniel Marcos, regidor de Via Pública, afirma: “L’ús de mètodes biològics permet controlar els organismes perjudicials per la vegetació i, alhora, minimitzar els riscos que l’ús de biocides planteja per al nostre entorn”.
El tractament es farà ens uns 270 arbres en àrees verdes públiques (parcs i jardins, zones enjardinades, vegetació en medi urbà, alineació arbrat urbà) de la ciutat. Es portarà a terme segons el nivell d’afectació de la plaça en cada indret.
Es començarà pel tractament dels arbres de l’espècie Cercis siliquastrum, ja que per les seves característiques i de les plagues associades, són els primers a presentar poblacions de psil·la i pugó.
El control es farà amb la distribució dels depredadors mitjançant petites caixes que es col·loquen a la vegetació de la zona a tractar. En concret s’introduiran dues espècies: l’anthocoris nemoralis, una depredador molt voraç en tots els seus estadis mòbils, que es ns nodreix activament depredant els ous, els adults i estats nimfals; i amb l’adalia bipunctata, un coleòpter voraç depredador de gran nombre d’espècies de pugons que afecten diferents espècies vegetals. Tant l’individu en estat adult com larvari son depredadors de pugó.
L’actuació es farà prèvia i informació als veïns, amb col·locació de cartells en zones públiques, amb indicació del dia i horari de tractament, el producte a utilitzar.
Altres tractaments
L’actuació se suma als tractaments que ens els darrers mesos porta a terme el departament de Jardineria de l’Ajuntament de Reus per tal de disminuir les plagues i les afectacions que aquestes tenen a l'arbrat i a la via pública.
Aquests tractaments apliquen criteris de sostenibilitat, eficiència i respecte pel medi ambient i segueixen els principis de la gestió integrada de plagues, donant prioritat al control biològic per minimitzar l’ús de productes químics.
Aquests tractaments s’apliquen amb una planificació estacional que té en compte el cicle vital de cada plaga i les condicions climàtiques. A més, l’Ajuntament fa un seguiment continuat de l’estat fitosanitari de l’arbrat per actuar de forma preventiva i optimitzar els recursos.
A més del control biològic del pugó i la psil·la amb anthocoris nemoralis i adalia bipunctata, entre altres s’han portat a terme els tractaments següents:
- Control de la processionària del pi: Es combaten les erugues mitjançant la instal·lació de trampes mecàniques i l’ús de tractaments biològics. La detecció i actuació precoç permet minimitzar la presència de nius.
- Tractaments contra el morrut roig de les palmeres: S’actua de manera preventiva fins a tres tractaments a l’any aplicats directa sobre l’ull de la palmera, valona, amb productes químic autoritzats i en dutxa perquè el producte entri directament a l’interior de l’arbre i reduir l’impacte ambiental.
- Prevenció de fongs del gènere Phytophthora: S’actua sobre espècies sensibles com el xiprer, l’alzina o el llaurer amb tractaments fungicides específics i mesures per millorar el drenatge i evitar l’excés d’humitat.