Notes de premsa

L’Ajuntament de Reus dona resposta a més de 150 consultes personalitzades de la ciutadania sobre la ZBE al mes

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 17/07/2025
Sessió informativa amb periodistes sobre la ZBE

L’Ajuntament de Reus ha atès un total de 368 consultes personalitzades de la ciutadania en relació a la Zona de Baixes Emissions, el que suposa més de 150 respostes mensuals des que els diferents canals d’atenció personalitzada es van posar en marxa a principis del mes de maig.

La ciutadania té a la seva disposició el telèfon 977010068, disponible de 9:00 a 14:00h; i l’adreça electrònica zbe@reus.cat per fer consultes personalitzades sobre la implantació de la ZBE, en especial sobre la llarga relació d’exempcions, autoritzacions i moratòries a determinats vehicles que preveu l’ordenança municipal.

Igualment, l’Ajuntament va instal·lar un estant propi de la ZBE a la fira Velèctric per atendre presencialment dubtes de la ciutadania.

Amb dades d’entre el 9 de maig i el 15 de juliol, s’han atès un total de 368 consultes:

  • Correus electrònics: 90
  • Trucades: 212
  • Presencial: 66 (44 al Velèctric)

A aquestes consultes cal sumar-hi els dubtes resolts en les 8 sessions informatives obertes al conjunt de la ciutadania que l’Ajuntament de Reus va celebrar als centres cívics entre el 20 de maig i el 18 de juny.

Fruit de totes aquestes consultes, l’Ajuntament ha actualitzat el llistat de preguntes freqüents penjat a l’apartat específic del Portal de Mobilitat destinat a la ZBE.

Accions de participació prèvies
Amb tot, l’Ajuntament de Reus ha portat a terme accions d’informació i participació des del primer moment, i la normativa municipal que regula la ZBE incorpora aportacions ciutadanes recollides en la consulta pública celebrada entre els mesos de març i abril de 2024; en les 5 sessions informatives i de debat amb col·lectius específics fetes el maig de 2024 amb representants del sector del comerç i l’empresa; del sector de la distribució; la comunitat educativa; les entitats veïnals; i el sector del transport).

El redactat definitiu de l’ordenança també incorpora algunes de les al·legacions presentades durant l’exposició pública del text aprovat inicialment.

L’ordenança és també fruit del treball de la comissió municipal redactora de l'ordenança, integrada per representants dels grups municipals i la participació de tècnics de diferents àrees de l’Ajuntament.

Campanya informativa
L’Ajuntament de Reus té en marxa campanya d’informació i comunicació per facilitar l'adaptació de la ciutadania a la ZBE i que inclou, entre altres:

  • Creació de la web mobilitat.reus.cat/zbe, amb informació detallada sobre què és i com funciona la ZBE, calendari d’implantació, etiquetes ambientals, Registre Municipal de vehicles, aparcament dissuasius, indicadors, opcions de mobilitat, apartat de preguntes freqüents i contacte amb atenció individualitzada.
  • Elaboració de tríptic informatiu que s'ha enviat per bustiada a tota la ciutat (amb informació sobre la ZBE, què és, calendari, exempcions autoritzacions, moratòries ... )
  • Convocatòria de 8 sessions informatives als Centres Cívics, una dirigida a les associacions de veïns i la resta oberta al conjunt de la ciutadania.
  • Estand informatiu propi a la fira Velèctric.
  • Campanya informativa a xarxes socials corporatives de l’Ajuntament de Reus i la Guàrdia Urbana.
  • Distribució de cartelleria a la via pública
  • Publicació de notes de premsa i convocatòria de rodes de premsa sobre les novetats de la ZBE.
  • Campanya de publicitat a mitjans de comunicació
  • Telèfon d'informació i correu electrònic amb atenció personalitzada.

Preguntes freqüents
L’Ajuntament actualitza periòdicament el llistat de preguntes freqüents publicat al Portal de Mobilitat, amb l’objectiu de facilitar la comprensió de l’ordenança que regula la ZBE. La darrera actualització s’inicia amb les 15 preguntes més habituals, que són les següents:

  1. Tinc un vehicle sense etiqueta. Com m’afecta la ZBE?
  1. Tinc un vehicle amb etiqueta B. Com m’afecta la ZBE?
  1. Tinc un vehicle sense etiqueta i soc resident empadronat a Reus, liquido l’impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM) a Reus de forma fraccionada i no disposo del rebut fins al final del fraccionament, puc acollir-me a l'exempció dels residents a Reus i continuar entrant fins al 30/12/2027?
  1. Estic empadronat a Reus, tinc un vehicle sense etiqueta del que pago l’impost de vehicles de tracció mecànica a Reus i una plaça d’aparcament dins la ZBE. Què he de fer per poder entrar i sortir del meu aparcament?
  1. He hagut d’accedir per una urgència mèdica/emergència dins la ZBE, què puc fer perquè no em sancionin?
  1. I després, l’any 2028, amb un vehicle sense etiqueta, no podré accedir al meu aparcament tot i ser resident i tenir plaça d’aparcament dins la ZBE?
  1. Com puc saber a quins aparcaments públics puc accedir perquè no em sancionin?
  1. Com sé quin distintiu ambiental o etiqueta em correspon i com la puc obtenir?
  1. I les motos? Poden circular sense restriccions?
  1. Què he de fer si soc resident a Reus i pago l’impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM) a Reus perquè no em sancionin?
  1. No soc resident a Reus, però hi vaig sovint a comprar, al metge o a veure a un familiar i tinc un vehicle sense etiqueta (vehicle més contaminant), què he de fer per poder accedir dins la ZBE?
  1. Quins tipus d’exempcions, autoritzacions i moratòries hi ha?
  1. Com puc registrar-me i sol·licitar una exempció de les que l’ordenança contempla?
  1. Tinc una discapacitat del 33% amb mobilitat reduïda, hi ha algun tipus d’exempció?
  1. Tinc una discapacitat del 33%, però no tinc mobilitat reduïda, tot i tenir dificultats que em condicionen l’ús del transport públic. Ho contempla alguna exempció?
Sessió informativa amb periodistes sobre la ZBE

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.