Notes de premsa
El projecte SOULFOOD culmina dos anys de treball amb una aplicació digital que ajuda a disminuir les pèrdues alimentàries i el seu aprofitament per part d’iniciatives socials
L'Ajuntament de Reus, a través de l'àrea de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement, la societat municipal REDESSA, l'àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials, i el Centre Social El Roser, han participat aquest dijous, 17 de juliol a la jornada de cloenda del projecte “SOULFOOD, solucions digitals per a una cadena de valor agroalimentària més sostenible, inclusiva i connectada”, que ha tingut lloc al Palau Bofarull.
El projecte ha desenvolupat una aplicació digital que connecta a productors agrícoles locals amb iniciatives socials per tal d’aprofitar els excedents agroalimentaris en origen amb finalitats socials. Així, durant dos anys, els socis del projecte, liderats per la Diputació de Tarragona i finançat en un 90% pel Fons Social Europeu Plus, han treballat de manera coordinada per tal de compartir experiències, conèixer les necessitats de productors agrícoles i iniciatives socials, aprendre de bones pràctiques a nivell internacional i desenvolupar una eina tecnològica que oferís la millor solució possible a les necessitats detectades.
La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha donat el tret de sortida a la jornada, destacant que “com a líders del projecte SOULFOOD, des de la Diputació ens sentim satisfets de l’èxit d’aquesta iniciativa que mostra la nostra manera de treballar: recollint les necessitats i desafiaments que plantegen els agents del territori i participant en el disseny de les respostes”. Llauradó també ha destacat la voluntat dels socis de trobar fórmules per donar continuïtat a l’eina desenvolupada.
En la benvinguda als assistents el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus, conseller delegat de REDESSA i diputat de la Diputació de Tarragona, Josep Baiges, ha posat de manifest que “la nostra visió quan vam definir les línies de treball, era la d’articular un projecte que - sota el paraigua del Hub Foodtech & Nutrition - incorporés la tecnologia per a aconseguir una gestió més acurada i eficient dels aliments que arribaven al Centre Social del Roser de Reus, i poder extrapolar després la solució resultant. SOULFOOD ha estat una acció de responsabilitat social i de compromís per un sistema alimentari més just i eficient que demostra que la innovació tecnològica pot tenir una incidència real en el benestar de les persones".
La jornada ha comptat amb diferents intervencions i tres taules rodones, que han mostrat el treball fet i els resultats del projecte, el punt de vista dels diferents agents socials i econòmics implicats i el context on s’emmarca el projecte: el de la lluita contra el malbaratament i les pèrdues alimentàries. Hi han tingut lloc tres taules rodones: “Les dues cares de la pèrdua alimentària: productors i iniciatives socials”, “El punt de vista dels usuaris de l’eina digital de SOULFOOD” i “Impacte local, digitalització i interregionalitat dels resultats de SOULFOOD”.
El diputat delegat de Projectes Europeus de la Diputació de Tarragona, Vale Pino, i la regidora d’Educació i Ciutadania de l’Ajuntament de Reus, Pilar López, faran la cloenda de l’esdeveniment. Els socis del SOULFOOD seguiran la seva última trobada presencial aquest dijous a la tarda i divendres al matí per tal de continuar treballant sobre el pla de sostenibilitat de l’eina digital i així poder valorar de quina manera se li pot donar continuïtat.
SOULFOOD, dos anys de treball coordinat
La Diputació de Tarragona ha estat l’encarregada de liderar el projecte durant els seus dos anys d’execució però SOULFOOD compta amb altres socis que han permès que els seus resultats hagin estat un èxit. Els socis catalans són l’Ajuntament de Reus, que hi ha participat a través del Centre Social El Roser i REDESSA; la Fundació Espigoladors, i el Clúster TIC Catalunya Sud. A més, hi han estat representats tres països europeus: Lituània, amb el Lithuanian Innovation Center i el Digital Innovation Hub Agri-Food; Romania, amb l’Ajuntament de Roman, i Grècia, amb l’ONG Boroume – saving foods saving lifes.
Del projecte en destaca principalment l’eina digital desenvolupada, que connecta els agricultors amb les iniciatives socials. Una eina que, després d’analitzar les poques iniciatives europees que connecten aquests dos col·lectius, dona resposta a la mancança existent que han manifestat: la de disposar de plataformes digitals que uneixin el sector primari amb els actors socials. L’aplicació digital s’ha anat millorant durant el treball fet en l’execució del projecte gràcies a la incorporació de millores proposades pels diferents agents implicats. Així, durant la seva fase de proves, on hi ha participat productors agrícoles reals del Camp de Tarragona i Lituània, s’han salvat ja més d’11.000 quilos d’excedents que s’han destinat a entitats socials de redistribució d’aliments.
Els socis també han organitzat diferents esdeveniments d’aprenentatge mutu, que han esdevingut plataformes per al diàleg entre els productors locals i les iniciatives socials. Han permès l’intercanvi d’idees i de necessitats. Per tant, SOULFOOD representa un exemple de com s’ha pogut construir una eina digital gratuïta de manera coordinada amb els agents que la fan servir, recollint les seves propostes de millora i les seves impressions en tot moment.
Per altra banda, aprofitant que aquesta setmana se celebrava l’esdeveniment final del SOULFOOD, des de la Diputació de Tarragona es va demanar a Interreg Europe (instrument de finançament europeu que té com a objectiu impulsar el desenvolupament regional a través de la cooperació entre regions) poder acollir un Peer Review. Es tracta d’un esdeveniment que explica reptes compartits i fomenta el debat de bones pràctiques. Així, el Palau de la Diputació ha estat l’escenari aquest dimarts i dimecres del Peer Review “La pèrdua alimentària en la producció agroalimentària”, on cinc experts de Portugal, França, Grècia, Espanya i Romania, a més de representants de l’Interreg Europe, han compartit experiències amb tècnics de la Diputació i d’altres entitats de la demarcació.