Notes de premsa
Acte de signatura de la designació de Reus com a Capital de la Cultura Catalana 2017
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i el president de l'Associació Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, presideixen aquest dilluns 13 d’octubre a les 13:30h al saló de plens de l’ajuntament, l’acte de signatura de la designació de la ciutat de Reus com a Capital de la Cultura Catalana 2017. L’acte serà oberta a tota la ciutadania.
El passat 2 d’octubre el president de l’organització va informar que Reus havia estat elegit com a Capital de la Cultura Catalana 2017.
Reus va aprovar per unanimitat presentar la seva candidatura com a referent cultural de l’àmbit lingüístic català en el ple municipal de desembre de 2013, una candidatura que, a més, ha rebut centenars d’adhesions d’entitats i de persones de la ciutat.
Un dels grans potencials que té Reus i que ha valorat l’organització, és el seu ric, variat i nombrós calendari d’activitats culturals, que es distribueixen durant tot l’any i que es complementen amb les programacions estables dels teatres Fortuny, Bartrina, Bravium i Sala Santa Llúcia, a més de l’Orfeó Reusenc i Cal Massó, i les exposicions d’art ja siguin organitzades pel mateix Ajuntament o per diferents galeries de la ciutat.
Reus ha previst en la seva candidatura preparar un conjunt d’activitats específiques lligades amb un altre dels grans eixos culturals, lúdics i turístics que té la ciutat i que és el Modernisme.
Fins ara, han estat elegides capitals de la cultura catalana les següents ciutats:
- 2004: Banyoles
- 2005: Esparreguera
- 2006: Amposta
- 2007: Lleida
- 2008: Perpinyà
- 2009: Figueres
- 2010: Badalona
- 2011: Escaldes-Engordany/Principat d’Andorra
- 2012: Tarragona
- 2013: Ripoll
- 2014: Barcelona
- 2015: Vilafranca del Penedès
- 2016: Vic
- 2017: Reus
La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, en data 25 de març de 2004.