Notes de premsa

Aigües de Reus recomana mesures d’estalvi a 2.200 grans consumidors

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 29/05/2008

cietat municipal Aigües de Reus enviarà 2.200 cartes als clients que tenen consums més elevats d’aigua. En l’escrit es recorden mesures d’obligat compliment així com suggeriments per tal de reduir els consums.

Aigües de Reus enviarà 1.600 escrits adreçats a clients amb ús domèstic que superin els 20 m3 de consum al mes, força per sobre del consum mig per habitat. Aquests contractes representen aproximadament un 4% del total de clients domèstics. Igualment, s’enviaran 600 escrits més a aquells als clients amb ús comercial o industrial. En aquest cas, també s’han seleccionat aquells comptadors que enregistren majors consums. Els seleccionats representen un 12% del total de contractes comercials i industrials.

En la carta es recorden mesures d’obligat compliment incloses en el Decret de Sequera de la Generalitat com:
- Limitar l’ús d’aigua potable per al reg de jardins, prats, arbres, zones verdes i esportives, de caràcter públic o privat (màxim diari aproximat de 1,5 l/m2) i baldeig de vials, carrers, senders i voreres, de caràcter públic o privat.
- Limita l’ús d’aigua potable per al rentat amb mànega de tota classe de vehicles llevat que la neteja l’efectuï una empresa dedicada a aquesta activitat.
- No omplir piscines, estanys i fonts, privades o públiques que no disposin de sistemes de recuperació o circuit tancat de recirculació i es proposa limitar-ho en aquelles que sí en disposin.

Igualment, Aigües de Reus inclou en la carta un seguit de recomanacions per contribuir a l’estalvi d’aigua. En el cas dels usuaris domèstics, aquests suggeriments són:
- Instal·lar economitzadors d’aigua a les llars: la contribució de cada habitatge a la reducció del consum pot començar amb la instal·lació d’uns senzills economitzadors en les aixetes, dutxes i inodors que permeten estalviar fins a un 40% de l’aigua que es consumeix, sense restar comoditat a l’usuari.
- Evitar que es malgasti l’aigua inútilment: tancar l’aixeta al rentar-se les dents permet estalviar uns 10 litres cada vegada.
- Prendre una dutxa i no un bany i aturar l’aigua a l’ensabonar-se a la dutxa permet estalviarà 30 litres cada vegada.
- Redir les pèrdues en la instal·lació domèstica: les fuites són un dels majors problemes a l’hora de controlar el consum d’aigua. Poden ser degudes a una instal·lació defectuosa en el recorregut de les canonades des del comptador fins a les aixetes, o poden ser fuites visibles causades per degoteig en l’aixeta i en els inodors. Sempre sortirà més econòmic avisar a temps a un professional o arreglar ràpidament les fuites, que pagar per una aigua que no es consumeix.
- Mantenir coberta la piscina mentre no s’utilitza per tal de reduir l’evaporació. Si es neteja sovint (una vegada per setmana) no caldrà canviar l’aigua durant alguns anys.
- Netejar el cotxe: un rentacotxes consumeix entre 30 i 40 litres d’aigua. Rentar el cotxe amb la mànega d’aigua consumeix uns 400 litres en 10 minuts.

Pel que fa als consumidors d’aigua per ús comercial i industrial, Aigües de Reus apunta les següents recomanacions:
- Implantar procediments per a minimitzar el consum d’aigua dels processos.
- Instal·lar d’aixetes monocomandament amb temporitzador a les zones higienicosanitàries, de manera que no existeixi la possibilitat de que es puguin quedar obertes.
- Realitzar inspeccions a les instal·lacions per a la detecció de fuites.
- Instal·lar circuits tancats de refrigeració.
- Automatitzar la neteja d’equips.
- Fer servir aigua a pressió o escombradors automàtics per a la neteja de les instal·lacions.

La ciutat de Reus té una dels consums d’aigua més reduïts de Catalunya. El consum mitjà per habitant i dia és de 113 litres, en front dels 147 del total de Catalunya. La voluntat de l’Ajuntament és arribar as 100 l/hab/dia, que és la recomanació de la Generalitat. Reus té un consum moderadament baix gràcies a la conscienciació, les campanyes d’estalvi, la política tarifària i la inversió en la xarxa.

El rendiment del sistema se situa a Reus entre el 85 i el 88%, és a dir, la ineficiència del sistema es de entre el 12 i el 15 %. Aquest valor de ineficiència és la diferència entre el volum total injectat a capçalera del sistema i el volum facturat, incloent errors de mesura en comptadors, fraus, pèrdues per avaries de la pròpia xarxa, etc. El rendiment del sistema a Catalunya baixa al 75%. Des dels anys 90, Reus ha reduït espectacularment els nivells de cabals no controlats: del 35-45% al 12-15%, gràcies a la inversió en la detecció de fuites, i la reinversió dels beneficis en la millora de la xarxa, en la millora de materials.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.