Notes de premsa

Aprovades les bases per a la concessió de subvencions per contribuir a evitar la pobresa energètica

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 13/02/2015
Foto de la roda de premsa

L’Ajuntament de Reus ha aprovat en Junta de Govern aquest divendres, 13 de febrer, les bases per a la concessió de subvencions per contribuir a evitar la pobresa energètica a la ciutat durant el període hivernal. Prèviament, els grups municipals de CiU, PP i Ara Reus han donat suport a la mesura en la Comissió Informativa de Serveis a la Persona. Està previst que el mes que ve surti la convocatòria per a la presentació de les sol·licituds regides per aquestes bases.

D’aquesta manera, es pagaran les factures senceres de les famílies més vulnerables corresponents als mesos de desembre de 2014 i gener, febrer i març de 2015. En la majoria de casos, el pagament es farà de manera directa als subministradors dels serveis energètics.

També s’ha aprovat el conveni marc de col·laboració entre l’Ajuntament de Tarragona i l’Ajuntament de Reus per establir el règim de col·laboració en l’àmbit de la pobresa energètica.

Pel que fa al pressupost destinat a fer front a la pobresa energètica, aquest 2015 l’Ajuntament de Reus destinarà 180.000 euros, als quals cal sumar 100.000 euros més de la Divisió d’Aigües de Reus Serveis Municipals. En total, 280.000 euros.

Objecte de les bases
Aquestes bases tenen per objecte estructurar i fixar els criteris i el procediment per a la concessió de les subvencions individuals a les famílies que es trobin en situació de necessitat socioeconòmica per atendre les despeses de subministraments d’energia elèctrica i de gas per a mantenir la seva llar en condicions mínimes de temperatura i enllumenat.

Destinataris o beneficiaris
Podran ser destinataris d’aquestes subvencions les persones físiques que compleixin els requisits establerts en les bases.

Requisits per poder sol·licitar la subvenció:

  • Residir i estar empadronat a Reus amb una antiguitat mínima de dos anys consecutius immediatament anteriors a la data de la sol·licitud.
  • Estar empadronat a l’immoble destinat a ús d’habitatge sobre el qual es sol·licita la subvenció, sense ostentar la titularitat o drets reals sobre cap altre habitatge, a la data de la sol·licitud.
  • Ostentar qualsevol títol o dret legítim que empari la residència a l’immoble pel qual se sol·licita la subvenció.
  • No superar la unitat de convivència, entenent com a tal, totes les persones que conviuen i estan empadronades en el mateix immoble, els llindars de renda que es determinin en la convocatòria corresponent.

Obligacions dels beneficiaris
Atorgada la subvenció, els beneficiaris estan obligats a:

  • Informar de qualsevol canvi que es produeixi tant en la prestació dels serveis com en la situació personal, familiar, social o econòmica de la unitat de convivència.
  • Sotmetre’s a les actuacions de comprovació i control financer que realitzi l’Ajuntament.
  • Assistir a les sessions de naturalesa informativa i/o formativa que, en el seu cas, organitzi l’Ajuntament de Reus en matèria d’eficiència energètica i consum responsable, adreçades als beneficiaris de les subvencions que es regulen en aquestes bases. L’any passat ja es van programar, i està previst continuar amb aquesta tasca durant el 2015, aquests tallers per donar pautes a la ciutadania de com estalviar en els consums energètic i d’aigua en el dia a dia, amb l’objectiu de fomentar el consum responsable d’aigua i llum, i evitar despeses innecessàries, donada l’actual conjuntura econòmica. Aquestes xerrades són fruit de la col·laboració de l’Àrea de Benestar Social, a través del Pla Local d’Inclusió Social de Reus i l’Àrea de Via Pública i Medi Ambient, a través de l’Agència Local de l’Energia, i la companyia municipal Aigües de Reus. L’Ajuntament impulsa aquests tallers com a mesura mediambiental i, alhora, de suport a les famílies amb dificultats per fer front a les despeses domèstiques.
  • Sotmetre’s a una Auditoria energètica si la seva sol·licitud queda inclosa en el seguiment d’eficiència energètica que pugui fer l’Ajuntament en el marc de la Taula de Pobresa energètica. L’auditoria energètica és un procés sistemàtic i independent per detectar l’estat energètic actual d’un habitatge o de les seves instal·lacions i la seva gestió, per tal d’avaluar i proposar les oportunitats d’estalvi d’energia. Per tant, l’auditoria és una eina per millorar l’eficiència energètica de les llars amb un elevat consum energètic.
  • Sotmetre, si s’escau, l’habitatge on viuen a una auditoria energètica si s’aprecia que el consum energètic de gas i/o electricitat és excessiu atenent el nombre de persones empadronades a l’immoble.

L’ incompliment d’aquestes obligacions serà motiu de la pèrdua de la subvenció i, si s’escau, en procedirà el reintegrament.

Sol·licituds
Per poder optar a una subvenció, les persones interessades hauran de formalitzar una sol·licitud, que presentaran en el Registre General de la Corporació, a la plaça Mercadal, número 1, o per qualsevol de les formes previstes en l’article 38 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les Administracions Públiques i del procediment administratiu comú.
Les sol·licituds s’hauran de fer en el model normalitzat que l’Ajuntament tindrà a disposició de la ciutadania a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC); els sol·licitants també es podran descarregar l’ esmentat model normalitzat a la pàgina web www.reus.cat.

A més de la documentació que s’especifiqui en les respectives convocatòries, amb les sol·licituds s’haurà d’acompanyar la següent:

  • Justificants econòmics de tots els membres de la unitat de convivència majors de 16 anys, que vindran indicats a la convocatòria corresponent.
  • DNI i/o passaport del/la sol·licitant.
  • Volant d’empadronament (que s’incorporarà a la sol·licitud pel personal municipal en el moment de presentar-la).
  • Factura, rebut o qualsevol altre document de valor probatori equivalent amb validesa en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa, del consum energètic del qual es sol·licita la subvenció.
  • Document que acrediti el títol o dret legítim de residència a l’immoble.

El departament de Serveis Socials podrà verificar, prèviament, en una fase de pre-avaluació, les condicions imposades per adquirir la condició de beneficiari de les subvencions previstes en aquestes bases, i requerir als sol·licitants els documents complementaris que consideri necessaris per tal de conèixer de forma adequada les circumstàncies concurrents en cada cas.

La instrucció del procediment per a l’atorgament de les subvencions previstes en aquestes bases correspon al departament municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus, que emetrà els informes tècnics pertinents.

La Taula sobre la Pobresa Energètica
La Taula sobre la Pobresa Energètica de la ciutat de Reus es va constituir el passat 19 de desembre. Es tracta d’un espai de participació per a la planificació d’intervencions que garanteixin l’adequada protecció i atenció d’aquelles famílies de la ciutat que tinguin dificultats per fer front als subministraments bàsics de la llar: aigua, llum i gas.

La taula, impulsada per l’Àrea de Benestar Social en col·laboració amb les àrees de Via Pública i Medi Ambient, d’Arquitectura i Urbanisme, i de Promoció Econòmica i Ocupació, es constitueix com un espai d’anàlisi, debat, diagnosi i recerca de solucions i alternatives. Per aquest motiu, participen en aquesta Taula els regidors vinculats, els tècnics de les àrees, responsables d’Aigües de Reus i representants dels grups municipals. També en formen part representants de Càritas, de Creu Roja, del departament de Benestar i Família de la Generalitat, de l’Agència Catalana de Consum, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, de l’Agència Catalana de l’Aigua, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Politècnica de Catalunya i empreses energètiques.

La pobresa energètica
La pobresa energètica és un problema complex que cal tractar des de diferents àmbits amb l’objectiu d’identificar problemes i solucions, fomentar l’eficiència energètica, promoure el consum responsable d’energia i buscar fórmules per garantir el subministrament mínim necessari per a famílies amb vulnerabilitat.

Aliança entre les administracions locals i autonòmica
Els ajuntaments de Reus i Tarragona treballen conjuntament el tema de la pobresa energètica i tenen connexió estreta amb la Taula del govern de la Generalitat.

Foto de la roda de premsa
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.