Notes de premsa
Balanç del primer any de funcionament del programa de gestió alimentària de Reus
Aquest matí s’ha presentat el balanç del primer any de funcionament del programa de gestió alimentària de Reus, impulsat per l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament i diferents institucions, empreses i entitats del territori.
El 27 d’agost de 2012, Reus va iniciar la implementació del projecte de recuperació d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics a la ciutat. En total, s’han recuperat, fins al 31 d’agost de 2013, 137.431 kg d’aliments frescos, que s’han fet arribar aproximadament a 890 famílies de la ciutat, que representen unes 3.560 persones, a través de les diferents entitats distribuïdores. El balanç, per tant, és positiu. Per això, ara, el repte principal del programa és aconseguir la implicació de més establiments alimentaris, per tal que el número d'aliments frescos repartits augmenti.
El desenvolupament d’aquest projecte innovador, que s’emmarca en l’actual context de crisi econòmica, i el balanç positiu d’aquest primer any de funcionament situa Reus com a ciutat capdavantera en l’àmbit de la gestió alimentària responsable.
Ara, per tal que aquest Programa continuï sent un èxit, l’Ajuntament de Reus demana als ciutadans que s’impliquin i que com a consumidors triïn aquells establiments que hi col·laboren, els quals disposen d’un adhesiu a la porta, distintiu d’aquesta col·laboració.
Eficiència del Programa
El programa en aquest primer any de funcionament ha recuperat un total de 137.431 Kg.
Si el quilo d’aliment recuperat hagués estat comprat a preu de mercat, el cost aproximat hauria estat de 1,38 euros/kg.
Tot i tenir present que les despeses totals d’un any de funcionament del Programa han estat d’uns 60.000 euros, el preu Kg d’aliment recuperat ha estat de 0,44 euros/kg., la qual cosa suposa un estalvi econòmic de 0,94 euros/kg i el que representa un estalvi total de 129.654,78 euros.
Si extrapolem les dades del mes de maig, que ha estat un mes en què es va recuperar una quantitat d’aliments mitjana i en què ja participaven tots els establiments adherits en aquest moment, es pot preveure quina serà la tendència de l'any que ve. Amb aquestes dades, el preu Kg d'aliments recuperat hauria estat de 0,37 euros/kg., la qual cosa suposaria un estalvi econòmic de 1,01euros/kg i representaria un estalvi total de 147.465 euros.
La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, considera que «amb aquestes xifres, queda demostrada la rendibilitat econòmica d’aquest Programa, ja que tot i que aquest procés de recuperació de producte fresc i gestió alimentària responsable té unes despeses fixes (personal, mitjans tècnics, instal·lacions, etc.) és fins a tres vegades més rendible que comprar els aliments per oferir-los a aquestes famílies». D’altra banda, la regidora ha destacat que aquest programa dóna feina a quatre persones amb discapacitat i ha agraït la implicació de les diferents entitats, institucions i empreses que hi participen, així com persones voluntàries que col·laboren amb la iniciativa.