Notes de premsa

Campanya als instituts sobre la prevenció del consum d'alcohol entre adolescents i joves, dins el programa EPI JOVE

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 30/04/2018
Imatge d'una acció de la campanya de prevenció del consum d'alcohol a l'Institut Roseta Mauri de Reus

Un total de 450 joves han participat a la campanya de prevenció del consum d'alcohol entre adolescents i joves que s'ha realitzat aquest trimestre a 12 centres de secundària de la ciutat (Baix Camp, Gaudí, Roseta Mauri, Vilaseca, Domènech i Montaner, Maria Cortina, Puigcerver, Mare Molas, Gabriel Ferrater, Josep Tapiró, Sant Josep i Horticultura). La campanya es realitza a través del programa EPI Jove de la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, en coordinació amb la Regidoria de Salut Pública.

La proposta de desenvolupar aquesta campanya respon a una demanda explicitada per part de l'àmbit docent dels centres de secundària, en què es va considerar d'interès treballar a l'entorn d'aquest fenomen i qüestionar el binomi que associa alcohol i festa, molt estès en amplis sectors de la societat i especialment entre molts joves.

Les activitats que s'han dut a terme han estat les següents:

  • Un petit qüestionari sobre el consum d'alcohol on es preguntava als i les joves sobre els seus hàbits de consum d'alcohol, els motius i el moment. Els resultats permetran disposar d'una aproximació als hàbits de consum d'alcohol entre els i les adolescents. 
  • “Calcula el que beus: Informació sobre les UBE's (Unitat de Beguda Estàndard)”. En aquest punt s'explicava com es calcula el consum d'alchol, quins són els consums de risc i les taxes legals d'alcoholèmia. 
  • Dossier «Juga les teves cartes»: material elaborat per la Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que inclou una baralla de cartes de pòquer on hi ha missatges en positiu d'experiències amb l'alcohol escrit per adolescents i joves. Aquest material es presentava als joves i servia per reflexionar sobre els seus hàbits i consums.

El programa EPI Jove
El projecte EPI JOVE (Espai de participació i informació juvenil) vol acostar-se als joves i a la seva realitat a través dels propis joves, del contacte directe amb ells, per tal de detectar necessitats i demandes que es puguin convertir en projectes compartits. Té com a objectiu formar a un grup de joves representants de cada centre educatiu de secundària, que s'encarreguen de recollir demandes i necessitats, temes a treballar i realitzen activitats de sensibilització sobre diferents temes. Alhora es tracta de potenciar l'apropament i l'intercanvi de joves de diferents punts de la ciutat facilitant així la cohesió social. És un projecte de participació on els joves són els protagonistes.

El programa es realitza des de l'any 2011, i és un projecte consolidat que els joves coneixen i que va evolucionant i perfeccionant-se per tal d'aconseguir que siguin els joves qui facin de referents dels seus comapanys/es i els apropin els recursos i serveis i els temes que els preocupen.

Trimestralment es realitzen campanyes de sensibilització, durant l'hora del pati, pensades i executades pels mateixos joves. Aquest trimestre (segona i tercera setmana d'abril de 2018) s'ha realitzat la campanya de prevenció de l'alcohol entre adolescents i joves.

Imatge d'una acció de la campanya de prevenció del consum d'alcohol a l'Institut Roseta Mauri de Reus

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.