Notes de premsa
Consolidació del programa de gestió alimentària responsable
El Programa de Gestió alimentària Responsable de Reus ha iniciat el passat mes de gener una nova activitat que consisteix en cuinar i distribuir llenties. L’objectiu és aconseguir que la gran quantitat de paquets de llenties seques que rep el Banc dels Aliments, a través del Gran Recapte i de la Unió Europea, arribi en forma d’àpat cuinat a les persones que ho necessiten abans que caduquin. Per això, el menjador social de l’Ajuntament de Reus i gestionat per Càritas prepara una cinquantena de carmanyoles de mig quilo de llenties cada dia, de dilluns a diuvendres, i el Taller Baix Camp les fa arribar a les entitats que formen part de la Xarxa de distribució d’aliments, encarregades de distribuir-les entre la gent que ho necessita. Aquesta nova activitat s’emmarca dins de la segona línia de recuperació d’aliment fresc i cuinat, que es treballa des dels menjadors socials a través d’àpats presencials i carmanyoles.
Liderat per la regidoria de Benestar Social, a través del Pla Local Inclusió Social, el programa de Gestió alimentària Responsable compta amb la implicació directa de la Fundació Banc dels Aliments, el Taller Baix Camp, Càritas Interparroquial de Reus, la Diputació de Tarragona, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’Agència de Residus de Catalunya i el suport de moltes altres administracions, empreses i entitats.
Balanç del programa de Gestió alimentària
El 27 d’agost de 2012, Reus va iniciar la implementació del projecte de recuperació d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics a la ciutat. En total, s’han recuperat, fins al 31 de desembre 2015, 614.011 kg d’aliments frescos, que s’han fet arribar aproximadament a 890 famílies de la ciutat a través de les diferents entitats distribuïdores.
Eficiència econòmica
La mitjana de despeses mensuals del programa és de 5.161euros i s’han recuperat 614.011 tones en 40 mesos, per tant el quilo d’aliment recuperat surt a 0,336 euros/kg. Si es fa un càlcul aproximat del que hagués costat comprar a preu de mercat tot l’aliment recuperat, surt un total aproximat de 1,38euros/kg. Per tant, l’estalvi econòmic per quilo és de 1,044 euros. Tenint en compte que s’han recuperat 614.011 kg, el Programa ha suposat un estalvi econòmic de 641.028 euros.
Amb aquestes xifres, queda demostrada la rendibilitat econòmica d’aquest Programa, ja que tot i que aquest procés de recuperació de producte fresc i gestió alimentària responsable té unes despeses fixes (personal, mitjans tècnics, instal·lacions, etc.) és més rentable que comprar els aliments per oferir-los a aquestes famílies.
Seguretat alimentària
Per tal de garantir la seguretat alimentària, l’Agència de Salut Pública de Catalunya supervisa i orienta el procés de recepció, tria i elaboració dels aliments. La seva implicació amb el Programa és clau per tal de garantir la seguretat alimentària dels aliments que es donen a les famílies sense recursos. Aquesta garantia ha estat treballada a través de formació i supervisió de tots els processos i agents que intervenen en el programa.
Impacte ambiental
Aquest Programa té un impacte ambiental. Els resultats mostren millores en aquest àmbit, ja que s’ha evitat tractar una gran quantitat de residus orgànics, la qual cosa suposa una reducció important dels costos econòmics i ambientals.
Per això, el Programa va ser escollit per l’Agència de Residus de Catalunya com a projecte pilot i ha superat les expectatives pel que fa a l’impacte ambiental i el malbaratament alimentari. Des de l’inici del programa s’ha convertit en residu només el 16% el total de tones recollides.
Primera línia de recuperació d’aliment fresc: supermercats, Mercat del Camp i altres establiments alimentaris i Taller Baix Camp
Els supermercats, el Mercat del Camp i altres establiment alimentaris ofereixen els aliments frescos que són retirats del circuit comercial. Després, el Taller Baix Camp recull aquests aliments frescos i en fa la tria. En acabar aquest procés, les entitats socials de la ciutat que formen part de la Xarxa de distribució d’aliments, distribueixen aquests aliments entre les famílies sense recursos econòmics. El Banc d’Aliments es qui recull el menjar al Mercat del Camp paradista per paradista i fa una primera tria que dóna al Taller Baix Camp.
Segona línia de recuperació d’aliment fresc i cuinat: àpats presencials i carmanyoles a través dels menjadors socials
Els dos menjadors socials, el del carrer Sant Francesc Bartrina al centre de la ciutat i el que es troba al barri Sant Josep Obrer, ofereixen dues modalitats de menús: els presencials i els per emportar. És a dir, hi ha persones que van a dinar als menjadors i n’hi ha que van cada dia a recollir els menús que es mengen a casa seva. Les treballadores socials de Càrites i de Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus determinen quines persones i famílies necessiten aquest servei.
El menjador del centre de la ciutat té cuina pròpia i elaborem cada dia els àpats que s’ofereixen a les persones en situació de vulnerabilitat de la ciutat.
Aquesta activitat que realitzen compta amb el suport de persones voluntàries i de l’Ajuntament de Reus.
El menjar necessari per elaborar els menús diaris provenen d’un supermercat Mercadona de Reus, del Banc dels Aliments, de pagesos, d’una fleca i d’altres establiments alimentaris. També recullem menjar cuinat de l’empresa de menjars per emportar Nostrum de Reus, d’empreses de càtering com Cuina i Gestió i Boris 45 i dels menjadors escolars de l’Escola Puigcerver i de l’Escola Montsant a través de l’empresa Appel Catering. També comptem amb el suport del Taller Baix Camp en temes logístics i d’entrega d’aliments al menjador social.
El transport d’aquests aliments es realitza a través d’un vehicle frigorífic per tal de conservar la cadena de fred dels aliments frescos i que aquests arribin en bon estat.
Per tal de garantir la seguretat alimentària, en l’Agència de Salut Pública de Catalunya supervisa i orienta el procés de recepció, tria i elaboració dels aliments.
D’aquesta manera, els menjadors socials formen part de la segona línia del programa «Gestió Alimentària», ja que contribueixen a la recuperació d’aliments frescos procedents d’un supermercat de la ciutat i els cuinats procedents de les empreses de càtering. Uns aliments que surten del circuit comercial, tot i que encara són aptes pel consum humà.
Per això, aquesta segona línia de recuperació d’aliments també promou la reducció de residus de la ciutat, una bona pràctica reconeguda per l’Agència de Residus de Catalunya.
Un programa innovador
El desenvolupament d’aquest projecte innovador, que sorgeix en un context de crisi econòmica, situa Reus com a ciutat capdavantera en l’àmbit de la gestió alimentària responsable.
Per això, diversos ajuntaments, entitats i empreses de Catalunya i de fora s’han interessat per aquesta iniciativa eficient, social i sostenible, que dóna feina a treballadors amb discapacitat del Taller Baix Camp.
En definitiva, el balanç és positiu i el programa es consolida. Per això, ara, el repte principal del programa és aconseguir la implicació de més establiments alimentaris, per tal que el número d’aliments frescos i cuinats repartits augmenti. I per això, cal que la ciutadania, en tant que consumidors, també s’impliqui amb el programa, triant els establiments col·laboradors.