Notes de premsa
El Casal de les Dones acull una exposició de fotografies de Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer, una de les fotògrafes catalanes pioneres
L'exposició "Remendadores", creada pel Museu d'Història de Cambrils i l'Arxiu Municipal de Cambrils la passada tardor, inicia aquest dijous 4 d’abril a la sala Rentadors del Casal de les Dones de Reus la seva itinerància. La mostra, que s’inaugura a les 18:30 h aquest dijous, només s’ha pogut veure fins ara a la Torre del Port de Cambrils i ofereix un recull d’imatges d’una de les dones pioneres de la fotografia del nostre país, Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer (Barcelona, 1902-1992). Es tracta d’instantànies de mitjan segle XX dedicades a les treballadores de la comunitat marinera de Cambrils, que es podran veure a Reus fins al 29 d’abril.
Les fotografies que va fer Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer a mitjan segle XX mostren amb gran detall les feines que realitzaven les dones de la comunitat marinera, contribuint al funcionament de la pesca de Cambrils. Ara, triades i reunides en aquesta exposició, formen part d'un projecte de recollida de la memòria de les dones marineres i de valorització del seu paper a la societat.
Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer fou una de les fotògrafes catalanes pioneres, neboda del cardenal Vidal i Barraquer. Va néixer a Sarrià l'any 1902 (quan encara era un municipi independent de Barcelona) i va morir a Barcelona l'any 1992. Era filla de Josep Vidal i Barraquer, germà del cardenal. La seva mare es va morir l'any 1902 i el seu pare es va tornar a casar amb Montserrat Marfà, amb qui tingué quatre filles i tres fills més. Montserrat Vidal-Barraquer va ser soltera tota la vida i sense fills, dins d'una família acomodada, que vivia entre Sarrià i Cambrils.
Durant tota la seva vida va cultivar les seves grans aficions: la música, la fotografia i la costura. La seva afició per la fotografia la va iniciar des de petita i va treballar tant la fotografia artística com la científica. Sempre va treballar en blanc i negre i, únicament durant la dècada de 1970 va fer una incursió al color, que no la va satisfer. Al final de la seva vida no va poder dedicar-se més a la fotografia perquè va patir una considerable pèrdua de visió. Abans, ella mateixa havia ordenat i classificat els més de 21.000 negatius. La seva fotografia és de caràcter costumista, centrada en Barcelona i el Camp de Tarragona i també es va centrar en la part familiar. Va fer un salt qualitatiu i tècnic a partir de la meitat dels anys 1950, quan ella ingressa a l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya.
La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, ha explicat que per a la ciutat de Reus "és un privilegi poder disposar de les imatges d'un entorn tan proper i estimat com és Cambrils, valoritzant una feina tan amagada com la de les dones remendadores, gràcies a unes imatges que va realitzar una fotògrafa pionera i de gran vàlua com va ser la Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer".
Imatges realitzades entre les dècades de 1940 i 1970
Les imatges de l'exposició, realitzades entre 1940 i 1970, han estat dipositades per la família a l'Arxiu Nacional de Catalunya, juntament amb més documentació. A l'Arxiu Municipal de Cambrils també es té còpia de tota aquesta documentació.
L'exposició està formada per 37 imatges i probablement sigui una de les primeres (si no la primera) exposició monogràfica sobre l’obra de Montserrat Vidal-Barraquer.
Reus i Montserrat Vidal-Barraquer
No és la primera vegada que Reus reconeix la figura d'aquesta il·lustre fotògrafa catalana. L'any 2013 es va crear amb el seu nom un premi de fotografia amb l'objectiu de “sensibilitzar la població sobre la necessitat de tendir a l'equitat de gènere i afavorir les mesures de conciliació entre la vida professional, familiar i personal”. Precisament amb motiu de l'exposició que s'inaugura demà, la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència anunciarà la reformulació d'aquest premi i la convocatòria d'una nova edició.