Notes de premsa

El CIMIR incorpora el Fons Capdevila Torrell, amb films d’alt valor històric i documental sobre Salou i Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 28/08/2012
El regidor de Cultura i Joventut, Joaquim Sorio, amb Josep Maria Capdevila, propietari de les filmacions lliurades.

ntre de la Imatge Mas Iglesias ha incorporat al seus fons, en dipòsit, una col·lecció de 70 bobines de pel·lícules de 9,5 mm que contenen imatges d’un alt valor històric i documental relatives a Reus, Salou, Barcelona i l’Hospitalet de l’Infant i que abracen un període que va des dels anys 1920 fins als 1950. Es tracta del fons del reusenc Josep Capdevila Torrell (1886-1959).

En aquesta col·lecció s’hi poden trobar imatges de gran rellevància històrica: les primeres imatges en moviment de Salou (1927), filmacions del Dia de Reus a l’Exposició Universal de Barcelona de 1929 i imatges de la festa major de Misericòrdia de Reus de 1929, entre d’altres d’un interessantíssim valor documental. El fons aplega fins a 69 títols, dels quals 25 són de pel·lícules professionals de la casa Pathé, mentre la resta són obra de Josep Capdevila Torrell.

La família de Josep Capdevila Torrell, encapçalada pel seu fill Josep Maria Capdevila Gaya, va veure fa uns mesos la necessitat de conservar el seus records familiars i es va adreçar al Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus, coneixedors de la tasca de recuperació del patrimoni cinematogràfic de Reus que ha desenvolupat aquest centre en els últims anys. És aquí on van dipositar el seu tresor cinematogràfic de filmacions en 9,5 mm d’imatges familiars de les dècades dels anys 20, 30, 40 i 50. Un total de 70 bobines de Pathé Baby de 9,5 mm dipositades en tres tongades entre el setembre de 2011 i març de 2012. 

Al cinema hi ha grans pel·lícules professionals molt conegudes desaparegudes que tothom cerca, però també hi ha grans imatges domèstiques desconegudes que ens expliquen la vida diària del nostre poble o ciutat o que tenen un gran valor documental. Trobar imatges d’aquest tipus és molt difícil i depèn molt de la col·laboració de la gent anònima que preserva a casa seva imatges del seu pare o del seu avi, perquè creuen que estan ben conservades i no li donen gran importància, quan en realitat són a un lloc inadequat per a la seva conservació i es poden perdre. El cas de la família Capdevila Torrell és un exemple de col·laboració i generositat que ha fet possible aquest dipòsit.

El cinema de Josep Capdevila Torrell
És sorprenent continuar trobant fons tan grans a la ciutat de Reus de filmacions en 9,5 mm dels anys 20 i 30. Segurament en queden encara moltes més i des del CIMIR es fa una crida als ciutadans que en puguin tenir, perquè abans que es perdin les puguin portar al Centre de la Imatge amb la finalitat que es puguin estudiar i conservar.
Tal i com es fa habitualment amb els films incorporats al CIMIR, les pel·lícules dipositades pel senyor Josep Maria Capdevila Gaya es van portar a l’Arxiu de la Filmoteca de Catalunya per ser visionades amb cura per conèixer-ne el contingut i restaurar-les per ser telecinades. El resultat va ser sorprenent. Tot el fons es va reunir en 64 títols, una part dels quals (25 films) eren professionals: imatges de la distribuïdora Pathé amb títols sense gran transcendència. Entre els films domèstics realitzats per Josep Capdevila Torrell destaquen les següents imatges:

Imatges de Salou

  • Les més antigues filmades de Salou, que son de l’any 1927, abans de la construcció de la USSA.
  • De la festa dels sagristans de l’any 1929 i 1930. Una tradició perduda i que molts pocs salouencs recorden.
  • Dels carrers i la vida a Salou als anys 20 i 30.
  • De les activitats a les casetes de bany dels anys 30.
  • De les instal·lacions dels Banys calents de Salou dels anys 20.
  • Missa de campanya als anys 30 a l’actual passeig Jaume I.

Imatges de Reus

  • Actes de la celebració del 25è aniversari de la Coronació de la Mare de Déu de Misericòrdia al 1929, amb la processó de sortida del santuari i la sortida de la Prioral de Sant Pere.
  • La plaça d’Hèrcules al 1928.
  • Festa Major de Sant Pere de 1929.
  • Processó del Divendres Sant de 1928 i 1930.
  • La Coronació de la Sang del Diumenge de Pasqua de 1929.

Imatges d’altres llocs

  • La pesca de la tonyina (almadrava) prop de l’Hospitalet de l’Infant als anys 30.
  • Els carrers de l’Hospitalet de l’Infant als anys 30
  • Milícies universitàries al 1945 al Fogar de Montclús (Vallès Oriental).

Imatges de Barcelona

  • La festa del dia de Reus a l’Exposició Universal de 1929, amb els gegants i elements festius actuant a la plaça del Poble Espanyol.
  • Visita a l’Exposició Universal de Barcelona de 1929 amb unes imatges del Zèppelin pel cel de Barcelona
  • De les activitats lúdiques del Congrés del Càncer de pell de 1930 amb una representació teatral al Teatre Grec i una excursió a Montserrat.
  • La Fira de Santa Llúcia al 1928.
  • Processó de Corpus i els gegants de la ciutat al 1929.
  • Els vaixells de l’armada espanyola al port de Barcelona al 1928
  • La nevada de 1930 a Barcelona.

Imatges tècnicament destacades

  • Dues pel·lícules en color dels anys 50, que son una gran troballa ja què son molt escasses a Catalunya les pel·lícules de 9,5 mm en color. 
  • A més, es pensava que el suport de color de 9,5 mm és més estable que el d’altres formats perquè era monopac; però amb aquest fons es demostra que això no es així, sinó que la pel·lícula es tripac, perquè una de les pel·lícules té el color deteriorat (està magenta).

Indubtablement el cinema del senyor Josep Capdevila Torrell és merament domèstic, sense la qualitat tècnica del cinema professional, però les seves imatges tenen un gran valor documental per veure la vida quotidiana de pobles com Salou i de ciutats com Reus i Barcelona.

La vida de Josep Capdevila Torrell
Sense la col·laboració de persones com Josep M. Capdevila Gaya i la seva germana Maria Teresa Capdevila Gaya, seria impossible continuar recuperant el patrimoni audiovisual col·lectiu. Ells han estat, durant tots aquests anys, els responsables de preservar les imatges del seu pare Josep Capdevila Torrell.
Josep Capdevila Torrell va néixer a Reus l’any 1886 i va fer els estudis de Medicina a la Universitat de Barcelona. Al 1910 torna a Reus i va exercir com a metge titular de Cambrils, Vinyols, Montbrió del Camp, l’Hospitalet de l’Infant i l’Ametlla de Mar; on també exercia com a farmacèutic i jutge de pau. Al 1918 s’especialitza en Dermatologia i es trasllada a viure Barcelona on obre consulta. També té consulta a Reus a la plaça Mercadal com a dermatòleg i on visita cada dilluns; consultori obert fins al 1936 en que és assaltat pels milicians.

El 1923 es casa amb Teresa Gaya Busquets, filla de Reus, però resident a Barcelona. El matrimoni va tenir tres fills: Maria Teresa (1924), Josep Maria (1926) i Lluís (1927).
La Guerra Civil la va viure amagat pel seu passat carlí. Després de la guerra torna a exercir com a dermatòleg tant a Barcelona com a Reus, fins a la seva jubilació als 70 anys. Va morir el 20 d’agost de 1959 a Reus.

Les seves primeres filmacions daten del 1927. Aquell any el seu cunyat li porta una càmera Pathé Baby de 9,5 mm de París, amb què fa les primeres filmacions de la família. Més endavant, a aquestes filmacions de la família hi suma la d’algunes activitats destacades dels llocs més importants de la seva vida: Reus, Salou i Barcelona.
Ell és un dels primers reusencs a tenir càmera de cinema domèstic. La casa Pathé havia comercialitzat la càmera de filmar de 9,5 mm el 1924 i poc temps després arriba a Espanya. Fins a començaments de la dècada dels anys 1930 no es faran les primeres associacions de cinema amateur d’Espanya a Barcelona. És per tant, en aquest sentit, una col·lecció de pel·lícules excepcional.
Josep Capdevila Torrell va estar filmant en 9,5 mm fins al 1951, l’any del casament de la seva filla Maria Teresa, en què el seu fill Josep Maria Capdevila en pren el relleu i realitza les filmacions que continuen fins a finals de la dècada dels anys 1950, sempre en 9,5 mm, quan ja aquest pas havia estat abandonat i substituït per la majoria dels cineastes domèstics pel 8 mm.
El futur de les imatges
Les 4 hores de filmacions d’aquest fons ja estan preservades per al futur a l’Arxiu de la Filmoteca de Catalunya i a disposició del públic, per a la seva consulta en format videogràfic, al Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus. Aquest centre, juntament amb la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili i l’entitat Salou ens mou, estan treballant en un projecte de difusió d’aquestes imatges en un futur immediat.

Imatges

Alguns exemples d’aquestes imatges es poden veure a els fotogrames i clip de vídeo que es pot trobar a la següent direcció de FTP:
http://ftp.reus.cat/cimir/fotos/capdevila.zip
Estaran disponibles en aquesta direcció durant les properes 48 hores el clip i les següents fotografies:
Foto 1: Fotograma de la filmació amb les imatges més antigues de Salou de 1927.
Foto 2: Una imatge de la Festa dels Sagristans de Salou de 1930.
Foto 3: Els gegants de Reus ballant per la festa major de Sant Pere davant de l’Ajuntament en construcció al 1929.
Foto 4: Processó de Misericòrdia en la celebració del 25è aniversari de la Coronació de la Verge al 1929.
Foto 5: Pescadors recollint la xarxa en la pesca de la tonyina als anys 30.
Foto 6: Els gegants i la mulassa de Reus al Poble Espanyol durant l’Exposició Universal de Barcelona de 1929.
Foto 7: Imatge de la pel·lícula en color de 9,5 mm dels anys 50 on es pot veure l’Arc de Barà.
Foto 8: Fotografia de Josep Capdevila Torrell, autor de les pel·lícules.

El regidor de Cultura i Joventut, Joaquim Sorio, amb Josep Maria Capdevila, propietari de les filmacions lliurades.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.