Notes de premsa

El curs 2018-2019 comença a Reus amb 16.427 alumnes a l’etapa obligatòria

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 12/09/2018
Imatge de la visita de l'alcalde i la regidora d'Ensenyament aquest dimecres a l'Escola Marià Fortuny
Imatge de la visita de l'alcalde i la regidora d'Ensenyament aquest dimecres a l'Escola Marià Fortuny

El curs escolar 2018-2019 es posa en marxa aquest dimecres, 12 de setembre, i a Reus ho fa amb 16.427 alumnes escolaritzats a l’etapa obligatòria: a infantil i primària 10.945 i 5.842 a secundària. Les dades indiquen també que un any més durant l’estiu segueix augmentant el nombre d’alumnes per la matrícula viva, aquest nou curs amb 120 noves incorporacions.

Com el curs anterior, la ciutat de Reus disposa de 20 centres d’educació infantil i primària públics, 9 centres concertats, 1 centre privat, 8 instituts de secundària, 1 institut-escola i 3 centres d’educació especial (2 de titularitat pública i 1 de privat concertat).

Amb l’objectiu d’atendre les necessitats d’escolarització actuals, el nombre de grups de P3 és de 45 i el de grups de 1r d’ESO és de 47.

S’ha suprimit un grup de P3 a l’Escola Isabel Besora i un grup a l’Escola Joan Rebull, i s’ha dotat amb un nou grup de P3 l’Escola Eduard Toda. Pel que fa al 1r d’ESO, el Col·legi Pare Manyanet i l’Institut Josep Tapiró augmenten un grup.

Amb relació a les ràtios de l’escola pública, la ràtio de P3 és de 25 i de 22 alumnes en els centres de màxima complexitat; a l’escola concertada la ràtio és de 25. Pel que fa a l’ESO, la ràtio segueix a 30 llevat en els centres de màxima complexitat que és de 27.

L'alcalde, Carles Pellicer, i la regidora d'Ensenyament i Política Lingüística, M. Dolors Sardà, han visitat aquest dimecres l'Escola Marià Fortuny i l'Escola Puigcerver coincidint amb el primer dia del nou curs.

Recursos per a l’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives especials
El curs comença amb 45 alumnes al Centre d’Educació Especial La Font del Lleó, creat el curs 2014-15 i ubicat al barri Gaudí, adjacent a l’Escola Ciutat de Reus. A partir de les darreres obres d’ampliació l’estiu passat (RAM), pot acollir alumnes segons la tipologia del diagnòstic per respondre les necessitats de les comarques del Baix Camp i Priorat. Recordem que les obres esmentades van comportar la remodelació de l’accés a ambdues escoles i llur senyalística la qual cosa permet que s’hi accedeixi per portes independents amb el nou accés al centre pel carrer de Badalona, 15.

La Diputació de Tarragona, titular del centre públic d’Educació Especial Alba, està executant les obres previstes d’ampliació del centre en dues aules per millorar l’escolarització de l’alumnat matriculat actualment.

El Departament d’Ensenyament dota els centres educatius de més suport per atendre l’alumnat de NEE, com és el cas de l’Institut Josep Tapiró, que compta des del curs passat amb un SIEI, Suport Intensiu per a l’Escolarització Inclusiva. D’altra banda, aquest curs s’inicia a l’Escola General Prim amb una aula integral de suport.

A l’Escola Rubió i Ors la novetat és l’aula multisensioral, fruit de la col·laboració del Departament d’Ensenyament, l’Ajuntament de Reus, l’AMPA del centre i altes inicitives.

El primer cicle d’Educació infantil
Relacionat amb l’etapa d’educació infantil, de 0-3 anys, les escoles bressol municipals han iniciat el curs escolar el dia 3 de setembre amb atenció a les famílies i durant els primers dies s’atendran els infants en un horari especial i amb una entrada esglaonada per tal d’afavorir-ne una bona adaptació. Actualment, es disposa de 22 places vacants per a infants nascuts els anys 2016, 2017 i 2018.

És important recordar que el dia 13 de setembre finalitza el termini de presentació de sol·licituds per demanar ajudes per a l’escolarització i el menjador d’aquests infants a les escoles bressol municipals. Més endavant, s’obrirà un segon termini de sol·licituds per a aquells nens que es matriculin amb posterioritat al 13 de setembre i que no hagin pogut accedir a aquesta primera convocatòria.

Reus disposa de 6 escoles bressol de titularitat municipal, 1 de la Generalitat de Catalunya, 3 de titularitat privada subvencionades i 11 de privades.

La xarxa d’escoles bressol municipals la formen l’EBM El LLigabosc, l’EBM El Marfull, l’EBM El Margalló, l’EBM La Ginesta, l’EBM L’Olivera i l’EBM Montsant, totes amb una ocupació ben alta.

La ciutat compta també amb un Centre d’Atenció a la Infància i a les Famílies, Mas Pintat, ubicat al carrer de l’Abat Escarré, 11, que disposa d’una programació específica i que aquest curs serà quadrimestral. Les inscripcions es poden fer a partir del dia 17 de setembre a l’Oficina Municipal d’Escolarització.

La preinscripció es gestiona des de l’OME de l’Ajuntament de Reus, carrer de Rosselló, 2-8, de 9:00 a 14:00 h i les tardes amb cita prèvia (durant el període de preinscripció).
http://www.reus.cat/serveis/oficina-municipal-descolaritzacio

L’etapa postobligatòria
Pel que fa a la Formació Professional en destaca el nou Cicle formatiu de grau superior d’arts plàstiques i disseny: Creació de videojocs i entorns visuals, de l’escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus. Durant dos anys acadèmics es capacitarà professionalment l’alumnat per crear escenaris, fons, objectes i personatges per a videojocs, modelar elements d’animació 2D i 3D i sonorització de videojocs.

D’altra banda, en aquest nou curs continua la voluntat municipal de treballar pel foment de la mobilitat internacional de l’alumnat d’FP i del professorat, i com a ciutat acollidora d’alumnes a través de la Xarxa de Ciutats Europees integrants de l’Associació XarxaFP, una xarxa que creix any rere any.

Des de l’Ajuntament es segueix treballant per formar alumnes en modalitat Dual a través de beques de formació de diferents centres d’FP de la ciutat.

La formació d’adults
Quant a l’educació de les persones adultes, la ciutat compta amb dos centres públics que imparteixen formació per aquest col·lectiu: el CFA Reus, ubicat des de fa dos cursos al carrer d’Astorga, al barri Fortuny (de titularitat de la Generalitat), i el CFA Escola Marta Mata (de titularitat municipal) al carrer de Terol, al barri Gaudí.

Participació de la comunitat educativa
El Consell Municipal Escolar, òrgan de participació i assessorament de la comunitat educativa de la ciutat, continuarà el seu mandat 2017-2019 treballant, amb el suport de les comissions de treball constituïdes, el model educatiu de ciutat i el seguiment de l’estudi de l’escolarització a Reus, les conclusions del qual es van presentar a la comunitat educativa en un CEM extraordinari el 24 de maig de 2018.

La ciutat disposa també del Consell Municipal d’Infants, que mitjançant el programa educatiu Infants Ciutadans seguirà treballant i aportant propostes al Consistori i a la ciutat, com les del curs passat relacionades amb l’activitat física i la salut, de la mà del Consell de Joves a l’ESO.

Activitats i recursos educatius
L’Àrea d’Ensenyament i de Política Lingüística ha presentat puntualment a l’inici del mes de setembre l’oferta d’activitats i recursos educatius del curs 2018-2019. Les ARE, el conjunt de les activitats i programes educatius que promouen les diferents àrees i organismes municipals així com algunes entitats, s’adrecen especialment a la comunitat educativa de la ciutat i en algun cas a la de la comarca i àrea d’influència.

L’oferta ARE ja compta amb 95 propostes de diferent format, entre propostes consolidades, renovades i també amb 20 novetats. En el decurs de les properes setmanes el catàleg de les ARE s’anirà completant. Es pot consultar a: http://www.reus.cat/serveis/activitats-i-recursos-educatius

Pla Educatiu d’Entorn
L’Ajuntament de Reus i el Departament d’Ensenyament mantenen vigent el conveni per continuar oferint el Pla Educatiu d’Entorn a la ciutat de Reus. En concret, la Regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística treballa per mantenir les mateixes actuacions del curs passat introduint millores i alguna novetat. La Generalitat manté el petit augment del finançament del PEE del curs anterior per al període 2018/2019, segons l’addenda econòmica que s’aprovarà en la propera sessió plenària, amb la qual cosa el pressupost total serà de 39.000 euros, dels quals 30.000 euros els aporta la Generalitat i 9.000 euros l’Ajuntament. Com a novetat del PEE 2018, la dotació extraordinària provinent del Ministerio de Formación Profesional per promoure actuacions adreçades a l’alumnat d’ESO, període juliol-novembre 2018, inclosa en el programa Proeducar, per donar suport a l’estudi de matèries curriculars.

Reconeixement a l’alumnat excel·lent
En el decurs del primer trimestre, l’Ajuntament de Reus celebrarà un any més l’acte de reconeixement a l’alumnat excel·lent d’ESO, BAT, FP i proves PAU del curs 2017-2018. Una trobada que comptarà amb la presència de les famílies dels alumnes reconeguts i les direccions dels centres docents i que s’espera amb il·lusió i agraïment.

Imatge de la visita de l'alcalde i la regidora d'Ensenyament aquest dimecres a l'Escola Marià Fortuny
Imatge de la visita de l'alcalde i la regidora d'Ensenyament aquest dimecres a l'Escola Marià Fortuny

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.