Notes de premsa

El curs escolar 2008-2009 comença amb més de 15.500 alumnes en l’etapa obligatòria

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 15/09/2008

rs escolar 2008-2009 arrenca a Reus aquest 15 de setembre amb 15.578 alumnes escolaritzats en l’etapa obligatòria (10.700 a infantil i primària i 4.878 a secundària).

El nombre d’alumnes continua creixent, ho fa en un 2,5%, però creix menys que el setembre passat. Reus compta aquest curs amb 20 centres d’educació infantil i primària pública, 9 de concertats i 8 instituts de secundària.

9/2004 9/2005 9/2006 9/2007 9/2008
0 a 3 anys 558 558 500 624 738
Inf. i Primària 8.915 9.322 9.910 10.418 10.700
Secundària 4.609 4.624 4.732 4.774 4.878
Total Oblig. 13.524 13.946 14.642 15.192 15.578

La creació d’un nou institut amb quatre grups, l’ampliació en vuit grups de l’oferta d’infantil i primària, la materialització del conveni de coresponsabilitat educativa entre l’Ajuntament de Reus i la Generalitat de Catalunya, la posada en marxa de la nova escola bressol el Lligabosc al gener de 2009 i la creació dels Espais de Benvinguda Educativa el darrer trimestre de 2008 són les novetats més destacades del curs escolar 2008-2009.
Nou institut
El nou institut, Reus 8, s’ubica de forma provisional en mòduls prefabricats al costat del parc de Mas Iglesias. S’inicia amb 120 alumnes matriculats a primer d’ESO i quatre grups. S’amplia d’aquesta manera l’oferta de secundària obligatòria formada per l’IES Domènech i Montaner, l’IES Gaudí, l’IES Baix Camp, l’IES Josep Tapiró, l’IES Gabriel Ferrater, l’IES Salvador Vilaseca i l’IES d’Horticultura i Jardineria. Enguany 4.878 alumnes cursaran educació secundària obligatòria a Reus.
Noves línies
El CEIP Teresa Miquel s’amplia, no només físicament amb una nova edificació, sinó que també creix la seva oferta: dos grups més de 4rt de primària i dos més de 6è de primària. El CEIP Sant Bernat Calbó guanya un nou grup de P3 i un de P5. També el CEIP Alberich i Casas augmenta en un grup el 3r de primària i el 5è de primària. A secundària, l’IES Reus 8 obre les portes amb una oferta de quatre grups.
La signatura del conveni de coresponsabilitat educativa
El 23 de juliol l’Ajuntament de Reus i el Departament d’Educació de la Generalitat signaven el conveni de coresponsabilitat educativa, per compartir la responsabilitat sobre el disseny global i la gestió del sistema educatiu a la ciutat. La Generalitat ha designat un director de zona específic per a Reus que permet una interlocució més pròxima per a l’abordatge de totes aquelles qüestions que fan referència tant a la planificació com al dia a dia del funcionament del sistema educatiu de Reus.
Oferta de 0 a 3 anys
Una altra de les novetats destacades del curs 2008-2009 és l’ampliació de la xarxa de llars d’infants municipals amb una nova escola bressol, El Lligabosc, situada en el polígon Mas de les Ànimes. A partir del gener, la nova escola bressol posa a disposició de les famílies 74 noves places. Pendent l’obertura de la nova llar d’infants municipal El Lligabosc, l’oferta educativa en l’etapa no obligatòria de 0 a 3 anys comença el curs amb 738 places sostingudes amb fons públics, 410 de les quals són en centres municipals, 104 en centres de la Generalitat i 224 en llars d’infants concertades. Aquestes 738 cadires es traduiran en un nombre superior d’alumnes i famílies ateses, en funció de com s’organitzin els horaris, ja que una mateixa plaça de llar d’infants pot tenir més d’un usuari durant una mateixa jornada.
Espais de Benvinguda Educativa
Formen part d’un pla pilot a Catalunya, impulsat per la Generalitat de Catalunya de la mà dels Ajuntaments de Reus i Vic, que té com a objectiu la incorporació dels alumnes nouvinguts al sistema educatiu amb plenes garanties, que pretén que els nous alumnes es puguin escolaritzar amb la capacitat efectiva d’entendre les explicacions dels professors i que la resta d’alumnes no hagin de patir distorsions perquè alguns companys no poden seguir correctament les classes.
Abans d’acabar l’any es posaran en marxa els espais, que se situaran en espais adjacents als centres Alberich i Casas, La Salle i l’IES Gabriel Ferrater. Els nous espais s’han repartit per la ciutat per facilitar l’accés de les famílies; un cop l’alumne estigui a punt per incorporar-se a l’escola o institut, anirà al centre escolar que li pertoqui per lloc de residència o que disposi de places disponibles.
Mentre s’adeqüen els espais, bona part de l’equip professional (format per educadors i tècnics d’integració social, que treballaran conjuntament amb tècnics de Serveis Socials i del Pla Transversal d’Immigració) que estarà al capdavant d’aquests espais ja està treballant per acollir els alumnes que arribin un cop el curs ja hagi començat. Durant el curs passat, la comissió d’escolarització va gestionar més de 1.000 sol·licituds d’incorporació a les aules fora dels terminis ordinaris de matrícula, el que s’anomena matrícula viva. Els espais de benvinguda s’han dissenyat per atendre els nois i noies d’entre 8 i 16 anys, que arriben a la ciutat abans d’incorporar-los al sistema educatiu reglat. La comissió d’escolarització haurà de decidir quins alumnes han de passar unes setmanes en aquests espais transitoris.
Els EBE faran activitats de quatre hores al matí i coordinaran la participació dels infants i joves en els Plans Educatius d’Entorn. Així, aquest projecte no es planteja només com una eina d’acolliment familiar previ a l’escolarització, sinó també com un primer contacte amb les famílies dels futurs alumnes.
Activitats i Recursos Educatius
Les Activitats i Recursos Educatius (ARE) són activitats pedagògiques que es presenten com a recursos educatius que complementen els currículums acadèmics que es treballen durant el curs als centres. Inclouen des de tallers, a visites guiades, activitats participatives i conferències. El curs que comença, les ARE arriben a 130 activitats diferents que es distribueixen en sis eixos temàtics. Es poden trobar activitats adreçades a tots els nivells educatius, des d’infantil 0-3 fins a secundària, així com a persones adultes i a famílies.
Les activitats novedoses en relació al curs passat són:
Visita a la comissaria de la Guàrdia Urbana de Reus (infantil 0-3)
Exposició Neolític, de nòmades a sedentaris (organitzada per “la Caixa), (primària, secundària i adults)
La màgia de la llum (primària, secundària i famílies)
Canals: cohesió social, convivència i noves tecnologies (secundària)
Com els veiem, com ens veuen (secundària)
Conviure en una societat plural (reptes i oportunitats) (secundària)
Què és el «poema objecte»? (secundària i adults)
Viure sota les bombes. Els bombardeigs a Reus (1937-1939) (secundària)
La resta d’activitats i recursos educatius que s’ofereixen ja es venien oferint en cursos anteriors. L’oferta d’ARE permet que cada docent pugui informar-se des del web municipal sobre les característiques, durada i metodologia de l’activitat i, si hi està interessat, posar-se en contacte amb l’Àrea d’Educació o amb l’entitat organitzadora per fer-la amb el seu alumnat. Hi ha activitats que són obertes a persones adultes i a famílies, de manera que qualsevol ciutadà pot informar-se’n per participar-hi.
Plans Educatius d’Entorn
Els Plans Educatius d’Entorn, nascuts el curs 2004-2005, són una iniciativa de cooperació educativa que pretén fomentar l’intercanvi d’experiències entres els agents que intervenen en el dia a dia de la comyunitat educativa i altres actors socials com ara entiats culturals, cíviques i d’altres àmbits socials, amb la finalitat de promoure la cohesió social i l’ús de la llengua catalana a la ciutat. Per al curs 2008-2009 es consoliden les línies de treball engegades i es farà la incorporació progressiva de tres nous centres, fins arribar als 36 centres implicats.
Atenció a l’OME
Per resoldre qualsevol consulta relacionada amb l’escolarització dels infants, l’Àrea d’Educació i Formació atèn les famílies a l’Oficina Municipal d’Escolarització, oberta tot l’any, i situada al C/ del Rosselló 2-8, (entre la plaça del Baluard i la plaça del Teatre).

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.