Notes de premsa

El curs escolar 2009-2010 comença amb 15.600 alumnes en l’etapa obligatòria

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 14/09/2009

rs escolar arrenca a Reus aquest 14 de setembre amb 15.600 alumnes escolaritzats en l’etapa obligatòria (10.827 a infantil i primària i 4.841 a secundària). El nombre d’alumnes experiment un lleu creixement, ho fa en un 0’57% en relació al setembre passat.

Reus compta aquest curs amb 20 centres d’educació infantil i primària pública, 9 centres concertats i 8 instituts de secundària, és a dir, els mateixos centres escolars que el curs passat.

Pel que fa a l’educació postobligatòria, el curs comença amb 1.364 alumnes al Batxillerat, 764 als Cicles Formatius de Grau Mitjà i 653 als Cicles Formatius de Grau Superior. Les aules d’educació especial acolliran un total de 148 alumnes a la ciutat. En total, doncs, a la Zona Educativa de Reus hi haurà un total de 18.602 alumnes.
Cal esmentar que un total de sis centres de la ciutat acolliran alumnat dins dels Programes de Qualificació Professional Inicial, en què s’ofereixen un total de 210 places.
D’altra banda, a la Zona Educativa es produeix un increment de la plantilla de docents en els centres públics. El curs 2009-2010 hi haurà 522 docents a l’educació infantil i primària i 565 a l’educació secundària. Des del curs 2007-2008, el Departament d’Educació ha incrementat les plantilles en 50 docents.

Oferta de 0 a 3 anys
Com a novetat d’aquest curs, la Llar d’Infants Pedra Estela ha passat a formar part de les llars d’infants privades subvencionades amb fons públics (a més de les que ja ho eren: la Llar d’Infants Assumpció Cuadrada i la Llar d’Infants El Roser). La important capacitat d’aquesta nova llar d’infants (128 places) ha fet créixer l’oferta de places de 0-3 sostingudes amb fons públics. D’altra banda, respecte del setembre passat el curs comença a Reus amb una nova escola bressol de titularitat municipal, l’EBM El Lligabosc, que disposa de 74 places.

Plans Educatius d’Entorn
Els Plans Educatius d’Entorn, nascuts el curs 2004-2005, són una iniciativa de cooperació educativa que pretén fomentar l’intercanvi d’experiències entres els agents que intervenen en el dia a dia de la comunitat educativa i altres actors socials com ara entitats culturals, cíviques i d’altres àmbits socials, amb la finalitat de promoure la cohesió social i l’ús de la llengua catalana a la ciutat. Per al curs 2009-2010 es consoliden les línies de treball engegades i s’arribarà als 37 centres participants, atès que un nou centre ha sol·licitat incorporar-s’hi.

Atenció a l’OME
Per resoldre qualsevol consulta relacionada amb l’escolarització dels infants, l’Àrea d’Educació i Formació atén les famílies a l’Oficina Municipal d’Escolarització, oberta tot l’any, i situada al C/ del Rosselló 2-8, (entre la plaça del Baluard i la plaça del Teatre).

Targeta de Bus Escolar
A partir d’avui entra en funcionament la Targeta per a Escolars de Reus, adreçada a infants d’entre 4 i 11 anys. L’Oficina Municipal d’Escolarització ja ha expedit 210 targetes. La targeta té un cost inicial de 5 euros (2 euros de la targeta i 3 euros de 10 viatges) i bonifica els desplaçaments en un 50% en el transport públic urbà de la ciutat de Reus Transport. La recàrrega inicial es fa a l’OME i les successives es podran fer als punts de venda habituals autoritzats. La targeta és personalitzada i té com a objectiu reduir les despeses de transport per a les famílies que utilitzen habitualment el transport públic. A més, es pretén fomentar una mobilitat més sostenible bo i reduint l’ús del vehicle privat. La targeta es pot utilitzar tots els dies lectius del calendari escolar. El desenvolupament d’aquesta iniciativa ha tingut el suport del Consell Municipal d’Infants, que aquest curs passat va treballar el medi ambient a l’escola.

Ampliació d’espais del CEIP Mowgli
Aquest 14 de setembre s’estrenen els nous equipaments del CEIP Mowgli: l’adequació de l’edifici originari i els tres edificis que suposen una important ampliació del centre.
El projecte d’ampliació del CEIP Mowgli, dut a terme pel Departament d’Educació, es proposava adequar l’edifici originari de l’escola (on es concentraven l’etapa d’infantil i les oficines) i incorporar-hi tots els elements que estableix el programa de centres docents d’una línia d’escolarització. D’altra banda, es donava la necessitat urgent de fer millores importants en l’antic edifici que es trobava al bell mig del solar de l’escola, ubicació que també dificultava la construcció de noves pistes esportives de mides reglamentàries. A més, també es volia guanyar lluminositat en els espais del centre. Per tot plegat, es va considerar més adequat enderrocar l’edifici de morter i fer un nou projecte, que s’ha traduït en la construcció dels nous edificis que s’estrenen avui. Aquests tres edificis són un complex en forma d’”L” que es troben comunicats entre si, de manera que acaben envoltant el centre del solar de l’escola, on hi ha previst de fer-hi una pista esportiva.

Adequació de l’edifici originari
A l’edifici originari s’han fet adequacions en una superfície de 1.300 m2 i ha afectat els espais d’educació infantil. S’han convertit les antigues aules de primària en les mixtes de música i plàstica. L’espai central (antigament anomenat Sala Gran) esdevindrà a partir d’ara la sala de psicomotricitat. El que fins ara era la sala de mestres s’ha convertit en una aula de grup petit i l’aula d’educació especial passa a tenir usos de sala de tutoria. Altres adequacions en aquest edifici originari són el trasllat de la biblioteca de centre: l’espai que ocupava fins ara recupera l’aspecte original (una pèrgola exterior).

La nova ampliació
En el primer edifici de la nova ampliació (el més pròxim a l’edifici originari) s’hi ha fet a la planta baixa un menjador escolar i una cuina. El segon edifici té dues plantes: a la planta baixa hi trobem els espais administratius i la nova biblioteca escolar. A la primera planta s’hi troben les aules de primària i els lavabos. Finalment, el tercer edifici conté un gimnàs i el vestidor.
Pel que fa a superfícies, són les següents:
Menjador escolar: 211 m2 de superfície útil
Biblioteca: 67,7 m2
Sala de mestres: 44,9 m2
Aula d’informàtica: 45 m2
Edifici del gimnàs: 148 m2 de gimnàs i 39,3 m2 d’escenari
Vestidors del gimnàs: 91,2 m2
Magatzem de material: 9,6 m2.
La superfície total construïda és de 2.457 m2 (2.146 m2 de superfície útil).
Inici de curs amb equipaments renovats
El nou curs comença a Reus després que durant els mesos d’estiu l’Ajuntament hagi aprofitat l’aturada lectiva per a dur a terme obres a les escoles per un valor de prop de 2 milions d’euros, obres que en la data d’inici del curs ja es troben en més d’un 90% de la seva execució i que permetran l’inici del curs amb normalitat. Aquestes obres formen part del Pla d’Actuació Municipal 2008-2011 i aquest estiu s’han fet treballs a 9 centres educatius. S’hi ha fet des de petites intervencions de millora (com ara la col·locació de papereres, bancs o jocs infantils) fins a d’altres de més envergadura com les previstes al CEIP Ciutat de Reus, Rosa Sensat, Pompeu Fabra o Joan Rebull, aquestes amb el suport del Fons Estatal d’Inversió Local. Entre 2008 i 2011 l’Ajuntament de Reus té previst invertir més de sis milions d’euros en les escoles públiques, destinats a la modernització dels equipaments, a la reforma, a l’adequació i la millora dels centres.
El Departament d’Educació, per la seva part, ha realitzat (a banda de l’ampliació del CEIP Mowgli) 7 actuacions de millora. En total s’han destinat més de 3,5 milions i mig d’euros a rehabilitacions i millores d’aquests 8 centres (s’hi inclouen els 2,7 milions d’euros del projecte de la Mowgli).

Espais de Benvinguda Educativa
Els Espais de Benvinguda Educativa va ser el pla pilot a Catalunya el curs 2008-09, impulsat per la Generalitat de Catalunya de la mà dels Ajuntaments de Reus i Vic. Té com a objectiu la incorporació dels alumnes nouvinguts al sistema educatiu amb plenes garanties, que pretén que els nous alumnes es puguin escolaritzar amb la capacitat efectiva d’entendre les explicacions dels professors i que la resta d’alumnes no hagin de patir distorsions perquè alguns companys no poden seguir correctament les classes.
Els espais de benvinguda s’han dissenyat per atendre els nois i noies d’entre 8 i 16 anys, que arriben a la ciutat abans d’incorporar-los al sistema educatiu reglat. La comissió d’escolarització de derivació als EBE decideix amb l’aplicació dels criteris definitoris del projecte els alumnes que passaran un període transitori en aquests espais.
Actualment hi ha 47 nens i nenes de diferents nacionalitats repartits en el tres espais de benvinguda, amb els 24 nens i nenes d’origen estranger (11 de primària i 13 d’ESO) que la comissió ha derivat el passat dia 7 de setembre de 2009.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.