Notes de premsa

El MASV incorpora materials neolítics i romans que aporten noves dades sobre el passat del Camp

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 21/08/2012
Imatge d'un dels materials que s'incorporen al Museu d'Arqueologia.

seu d’Arqueologia Salvador Vilaseca de Reus ha incorporat aquest estiu als seus fons una trentena de caixes amb materials arqueològics procedents de tres jaciments de l’àrea d’influència de Reus. Es tracta de peces procedents de dos jaciments prehistòrics del terme de Reus (el de l’aeroport i el de la partida del Coll Blanc) i del jaciment romà del Mas de Carnisser (l’Albiol).

Tot i que quedarà pendent fer-ne un estudi aprofundit, una primera valoració dels arqueòlegs revela, en el cas dels materials prehistòrics, noves dades sobre la presència i l’activitat humana a l’època neolítica en tota la zona propera a l’aeroport de Reus i els voltants de la Canonja. Segons sembla, s’evidencia una presència important de nuclis poblats estables que es dedicaven al conreu i a la ramaderia. Es confirma així la importància de la riquesa agrícola que des de temps prehistòrics té l’àrea de Reus. La presència d’establiments humans s’ha deduït d’un bon nombre de fons de cabana i sitges localitzats durant les excavacions. En aquesta ocasió s’han trobat també restes humanes, una circumstància que no es donava des de l’excavació del sepulcre de lloses del Brugar, portada a terme per Salvador Vilaseca l’any 1968 i que el prehistoriador reusenc va qualificar com la troballa dels «primers reusencs».

En el cas del jaciment del Coll Blanc fins i tot s’ha trobat el crani d’un gos, cosa que fa pensar en la pràctica habitual de la domesticació de gossos per part dels habitants neolítics de la zona. En aquest jaciment fins i tot ha aparegut una estructura amb importants restes d’incineració que, a falta encara d’una recerca més detallada, apunta a l’existència d’un forn de ceràmica. Això documentaria també l’existència de producció de ceràmica i seria el forn de ceràmica més antic localitzat mai al terme de Reus, un territori amb una gran tradició terrissera. En aquest jaciment també s’ha localitzat una estructura funerària pertanyent a la cultura de sepulcres de fossa, corresponent a l’època del neolític mitjà.

Les intervencions preventives que es van dur a terme l’any 2010 a la zona de Mas Carnisser (l’Albiol) han possibilitat la documentació de diferents estructures i enterraments d’època romana, tot confirmant les referències aportades per prospeccions superficials anteriors. Així, s’han documentat dos murs romans associats a un paviment en terra amb restes de tegulae i d’un ús indeterminat, i han estat localitzades dues inhumacions en àmfores de procedència africana.

Imatge d'un dels materials que s'incorporen al Museu d'Arqueologia.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.