Notes de premsa

El Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca exposa «Projecte Monthemhat. Les mòmies oblidades»

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 6/05/2011

osició «Projecte Monthemhat. Les mòmies oblidades», que mostra les investigacions realitzades sobre divuit mòmies trobades a Luxor, es podrà visitar al Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca a partir d’avui i fins al 8 de setembre. Les divuit mòmies van aparèixer en una antiga tomba molt propera a la del governador Monthemhat, un dels funcionaris més poderosos de la seva època (segle VII aC). Per aquest motiu, tot i que les mòmies que s’exhibeixen són de procedència desconeguda, l’exposició obre l’interrogant sobre si podrien procedir de la tomba de Monthemhat.

Des de l’any 2006, es duen a terme treballs d’investigació al recinte funerari de Monthemhat, en una missió arqueològica dirigida pel doctor Farouk Gomaà, i formada per un equip d’investigadors entre els quals s’hi troba personal del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Molt a prop d’aquest recinte, el Servei d’Antiguitats Egipci va mostrar l’any 2009 una antiga tomba aprofitada com a magatzem, que van localitzar darrera de la Casa Americana, a la necròpolis d’El-Asasif (Luxor). Dins, hi van aparèixer les divuit mòmies de procedència desconeguda després de dècades d’anonimat, i van despertar l’interès dels antropòlegs per descobrir el seu passat i desvetllar la incògnita del seu origen.

L’exposició mostra, a través d’un recorregut fotogràfic, els resultats dels estudis antropològics i radiològics realitzats a aquestes mòmies. Més concretament, es van fer estudis macroscòpics, antropològics, paleopatolòpgics i radiològics, així com altres anàlisis complementàries com ara el Carboni 14, els nivells de plom i arsènic als cabells i la histologia d’alguns dels òrgans. La realització d’aquestes proves va permetre saber-ne el sexe, les malalties que van patir en vida, el tipus de momificació i la tafonomia (lesions posteriors a la mort). A més, Els estudis també van permetre situar les mòmies en el temps: el Tercer Període Intermedi (1069-525 a.C).

Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.