Notes de premsa

El Programa de Gestió Alimentària de Reus inspira una guia sobre aprofitament segur del menjar

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 5/04/2016
Foto de la presentació

El Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus inspira la guia «Aprofitament segur del menjar» publicada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) el mes de març de 2016, destinada a les entitats socials catalanes que ofereixen menjar de forma solidària.La regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, i Mercè Bieto, subdirectora general de coordinació de Salut Pública, han presentat públicament la guia aquest dimarts 5 d’abril a la sala d’actes del Casal de les Dones davant dels representants de les de les entitats socials que participen en el Programa de Gestió Alimentària de Reus.

La guia «Aprofitament segur del menjar» és un material didàctic i pràctic sobre seguretat alimentària que consta de tres parts, en funció dels seus destinataris. En una primera part, es recull material destinat a les persones voluntàries de les entitats socials, per tal que puguin realitzar de manera adient la tasca de distribució d’aliments. Una segona part està destinada a les famílies receptores d’aliments per tal que puguin tractar i cuinar aquests aliments amb seguretat, i una tercera part, amb consells sobre higiene i salut alimentària, s’adreça als infants de les famílies receptores d’aliments.

Els principals objectius d’aquesta guia són la formació per a persones voluntàries de les entitats socials que distribueixin menjar; la formació en higiene alimentària per als membres de les famílies més desafavorides, amb la qual cosa es contribueix a la millora del seu estat de salut; així com la contribució a la reducció del malbaratament d’aliments, de la generació de residus i dels consegüents efectes d’impacte ambiental.

La participació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya
L’experiència del bon funcionament del Programa de Gestió Alimentària de Reus fa que l’Agència de Salut Pública de Catalunya decideixi crear la guia «Aprofitament segur del menjar». Un material didàctic útil per a qualsevol iniciativa solidària de Catalunya en què hi hagi donació de menjar.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya s’encarrega de vetllar per la seguretat alimentària en tot el procés de manipulació d’aliments que genera el programa de gestió alimentària responsable de Reus. Des del primer moment que va tenir contacte amb les persones voluntàries de les entitats socials que s’encarreguen de la distribució dels aliments frescos recuperats, es va detectar la necessitat d’una acció formativa adequada i unificadora, per tal de poder realitzar la seva tasca garantint la seguretat alimentària. Més endavant, el voluntariat va plantejar que aquesta formació es fés també extensiva a les famílies receptores d’aliments. Per això, per tal de garantir la seguretat alimentària durant tot el procés del Programa de Gestió Responsable Alimentària es van organitzar diversos tallers sobre aquesta matèria, adreçats tant als voluntaris de les entitats socials com als usuaris.

El Programa de Gestió Alimentària de Reus
En el context recent de crisi econòmica, Reus esdevé una ciutat capdavantera en l’àmbit de la gestió alimentària amb un programa innovador que incideix de manera positiva en l’àmbit social i ambiental. La implementació d’aquest programa és a càrrec la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus amb la implicació directa de la Fundació Banc dels Aliments, del Taller Baix Camp, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i de Càritas Interparroquial de Reus. Un programa que compta amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades que participen en el finançament.

Durant l’any 2015, el Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus, a través de les entitats que formen part de la Xarxa de distribució d’aliments, coordinada pel Pla Local d’Inclusió Social (PLIS), i a través dels dos menjadors socials, gestionats per Càritas Interparroquial de Reus, va atendre unes 1.900 famílies i unes 6.600 persones.

La regidoria de Benestar Social impulsa aquest Programa des de l’agost de l’any 2012, aportant suport tècnic a totes les entitats i empreses que hi participen i 60.150 euros anuals al Taller Baix Camp.

Entitats, institucions i empreses convidades a la presentació
Les entitats conviddades a la presentació de la guia són les següents: Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), Càritas Interparroquial de Reus, Diputació de Tarragona, Fundació Banc dels Aliments, Creu Roja, Agència Catalana de Seguretat Alimentària, Agència de Residus de Catalunya, Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Agència Catalana de Seguretat Alimentària, Grau de Nutrició Humana i Dietètica de la Universitat Rovira i Virgili, Taller Baix Camp, Bon Preu, Consum, Carrefour, Rotary, Eselfri, Pere Mata, Cargill, Fundació Reddis, Creu Roja, Mercat del Camp, Can Vicenç, Cuina i Gestió, Appel Catering, AMPA Montsant, Escola Puigcerver, Catering Boris 45, Centre Pastoral, Sant Vicenç de Pauls Església, Amistad y Raices, Església Rios de Vida - Tu Refugio, Església Pentacostal, Fundació Bara, Ajuntament de Reus.

Foto de la presentació
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.