Notes de premsa

El programa de recuperació d’aliments frescos reparteix prop de 8.000 kg entre 375 famílies durant el primer mes i mig

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 23/10/2012

El passat 27 d’agost Reus va iniciar la implementació del projecte de recuperació d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics a la ciutat. En total, s’han recuperat 7.938 kg d’aliments frescos que s’han fet arribar a 375 nuclis familiars de la ciutat.

El desenvolupament d’aquest projecte innovador emmarcat en l’actual context de crisi econòmica, i el balanç positiu d’aquest primer mes i mig de funcionament situa Reus com a ciutat capdavantera en l’àmbit de recuperació d’aliments frescos amb una finalitat social. La gestió del programa correspon a l’àrea de Benestar Social, amb la implicació de la Fundació Banc dels Aliments i del Taller Baix Camp, així com d’algunes cadenes de supermercats, el Mercat del Camp, entitats socials i institucions i administracions públiques.

Actualment hi ha quatre superfícies distribuidores d’aliments que participen en el projecte. En concret, són el Carrefour, que fins el 15 d’octubre ha aportat al projecte 1.454 kg; el Bon Preu, que ha repartit 1.467 kg; el Simply que ha donat 19 kg; i finalment el Mercat del Camp que ha donat un total de 8.213 kg. Aquestes xifres són d’abans de fer el triatge d’aliments aptes per al consum.

Les xifres posen de manifest que dels prop de 8.000 kg de menjar recuperat, l’aliment que més s’ha recollit per donar a les famílies és la fruita, que representa un 53,37% del total, amb 4.237 kg; el següent aliment més recuperat és la verdura amb 3.044 kg, que representa un 38,44 % del total; tot seguit, però amb uns nivells molt inferiors hi ha la carn amb 183 kg recollits; els ous amb 155 kg; els làctics amb 122 kg; els productes realitzats al forn de pa amb 20 kg, i d’altres aliments amb 177 kg recuperats.

Actualment, es beneficien del programa 375 famílies, que representen un total de 1.500 persones. De mitjana, cada una de les entitats que reparteixen els aliments atenen setmanalment unes 60 famílies.

El procés dels aliments frescos al programa
Els supermercats ofereixen els aliments frescos que ja no es poden posar a la venda. El Taller Baix Camp, que dóna feina a persones amb discapacitat, fa la tria d’aquest aliments, una activitat que ha rebut el premi Integra, amb una aportació de 50.000 euros, que atorga el BBVA, i que ha servit perquè el Taller Baix Camp condicionés les seves instal·lacions per portar a terme el programa. Les entitats socials de la ciutat que formen part de la Xarxa de distribució d’aliments, liderada per la Fundació Banc dels Aliments, distribueixen aquests aliments entre les famílies sense recursos de la ciutat.

En l’actualitat, són quatre les superficies que ofereixen aliments al programa, i l’objectiu és que a mesura que es vagi desenvolupant s’hi vagin sumant més cadenes de supermercats ubicades a la ciutat.

La recollida dels aliments als supemercats i al Mercat del Camp la fa el Taller Baix Camp, que posteriorment tria els aliments i els classifica a les seves instal·lacions, i finalment els distribueix per les entitats que fan la distribució entre les famílies. Tot aquest procés es realitza sense que es trenqui la cadena del fred, i amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública Catalana.

Finalment, la distribució dels aliments entre les persones sense recursos econòmics es fa a través de la Xarxa de distribució d’aliments, amb Càritas Parroquial Sant Bernat Calbó, Càritas Parroquial Sant Francesc d’Assís, Càritas Parroquial Sant Pere Apòstol, Càritas Parroquial Puríssima Sang, la Creu Roja, l’Església Evangèlica Pentecostal Missionera i l’Església Evangèlica Rios de Vida.

Cooperació de l’Agència de Salut Pública
Tot aquest procés compta amb la cooperació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), pel que fa a la seguretat alimentària. L’ASPCAT té com a finalitat aconseguir el màxim grau de seguretat alimentària a Catalunya.

Un dels objectius d’aquest Programa és tenir molta cura que els aliments frescos que s’ofereixen als beneficiaris estiguin en bon estat i siguin aptes pel consum humà.
La col·laboració de l’ASPCAT ha realitzat diferents activitats. El passat setembre va portar a terme una formació als voluntaris de les entitats distribuïdores de com s’ha de tractar el producte fresc per tal que arribi en bones condicions al consumidor. També realitza un control de la seguretat alimentària (equips, pràctiques correctes d’higiene i cadena de fred) durant tot el procés, tant al Taller Baix Camp com a les diferents instal·lacions de les entitats distribuïdores.

Properament, està prevista una formació als beneficiaris del Programa perquè sàpiguen com han de conservar aquests aliments quan arriben a casa.

Treball en xarxa
Amb aquest projecte, la Xarxa d’aliments ha passat a gestionar a més a més del producte envasat, el producte fresc.

La Xarxa de distribució d’Aliments és un projecte de ciutat impulsat pel Pla Local d’Inclusió Social de l’Àrea de Benestar Social, que consisteix en un treball en xarxa entre l’administració local i les entitats socials per tal de donar cobertura a les necessitats bàsiques de les persones i la seva promoció social. A la xarxa de distribució d’aliments, hi participen Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus, Càritas -que abasteix totes les parròquies de Reus-, la Societat de Sant Vicenç de Paül, la Fundació Mossèn Frederic Barà, el Centre d’Ajuda al Pres i al Necessitat, l’Església Evangèlica Ríos de Vida, l’Església Evangèlica Pentecostal Missionera, l’Associació Cultural Amistad y Raices, Creu Roja, l’Agencia Adventista para el Desarrollo y Recursos Asistenciales (ADRA) i la Fundació Banc dels Aliments de les comarques de Tarragona.

La xarxa d’aliments permet coordinar, a través d’un aplicatiu informàtic, les dades sobre les persones i famílies que reben ajudes d’aliments de què disposen les entitats i els Serveis Socials de l’Ajuntament. La gestió coordinada dels recursos alimentaris entre les entitats i el sector públic afavoreix una prestació més eficaç d’aquesta ajuda.

Col·laboracions en el projecte
Són moltes les entitats, fundacions, institucions i administracions que han considerat aquest programa una eïna funcional i útil per combatre el malbaratament alimentari en favor de les persones amb situacions econòmiques complicades. Així, el projecte ha rebut ajudes econòmiques de la Fundació Pere Mata amb 5.000 euros; de la Diputació de Tarragona amb 10.000 euros; de la Fundació Reddis, amb 4.560,84 euros en concepte de 9 arcons frigorífics per a les entitats distribuïdores; del Rotary Reus amb 2.000 euros i de Cargill, amb 6.000 euros, tots ells amb l’objectiu de cobrir part de les despeses per a desenvolupar el projecte, que originàriament va sorgir d’un treball universitari d’Anna Puif¡gdomènech i de Jordi Baldirà. Per altra banda, des de l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus s'està estudiant la possibilitat de reduir la taxa d'escombraries als supermercats que participin del programa.

Previsions de futur
La previsió per als propers mesos és continuar treballant per a què més cadenes de supermercats presents a la ciutat de Reus s’interessin per el projecte i s’hi sumin.

Amb la incorporació de nous supermercats s’ampliarà el nombre de kg de recuperació d’aliments frescos, que segons els estudis previs realitzats, es podria arribar a 500 tones d’aliments anuals.

Segons aquesta xifra de recuperació, es pronostica que es puguin beneficiar d’aquest projecte cada any un total de més 6.000 persones sense recursos, que suposarien aproximadament unes 1.880 famílies, segons les dades de l’aplicació informàtica de la Xarxa de distribució d’Aliments.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.