Notes de premsa

El programa Ecoxips aconsegueix que es recuperin 2 de cada 10 elements informàtics rebutjats

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 8/08/2006

ograma Ecoxips, que impulsa l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus i que promou el reciclatge i la reutilització d’equips informàtics, va tractar 10,4 tones de material durant l’any 2005. Gràcies a aquest programa, durant el 2005 es van reutilitzar 110 monitors, 135 CPU i 51 impressores i, en termes globals, el 26,04% de material dipositat, és a dir, 2,7 tones.

Aquestes són dades recollides per la Fundació Innovació per a l’Acció Social FIAS, que gestiona el programa per encàrrec de l’Ajuntament.
Els components que tenen un índex de reutilització més alt són els monitors, segurament a causa del canvi de tecnologia que ha fet que molts usuaris substituïssin les pantalles de CRT per pantalles de plasma i LCD, de forma que es retiraven aparells amb poc temps d’ús (es van reutilitzar 110 dels 342 dipositats). Les unitats centrals (CPU) presenten una problemàtica que fa que la seva reutilització sigui més baixa (135 de 491), donat que sovint arriben a la deixalleria mancades d’algun component, com ara la memòria RAM, difícil de trobar al mercat i a preus alts. Pel que fa a les impressores, arriben a la deixalleria amb problemes mecànics de difícil resolució. Això, sumat al fet que es fa difícil trobar recanvis i les impressores noves tenen costos molt baixos, dificulta la recuperació d’aquests equips. Durant 2005 es van recuperar 51 impressores de les 228 que van entrar a la seu d’Ecoxips.
Inserció laboral
Un altre dels objectius del programa Ecoxips és el d’aprofitar aquesta activitat emergent perquè persones que tenen dificultats per integrar-se socialment i laboralment puguin realitzar un procés d’aprenentatge que els permeti entrar en el mercat laboral. A Reus, tres persones han passat per aquest programa.
En una primera fase, els mecànics reben una formació bàsica d’introducció als sistemes informàtics que després es projecta durant tot el procés. Per a fer-ho, l’activitat dels mecànics informàtics és supervisada en els espais de tutoria i formació que s’habiliten.
Sensibilització
Ecoxips Reus ha tingut presència en les dues darreres edicions de la Reus Lan Party aportant equipament i com a participant en el cicle de xerrades. En la IV Fira de Comerç Verd de Reus, Ecoxips ha estat present en un estand fent promoció de la seva tasca mediambiental i dels seus serveis de reutilització i venda d’equips de segona mà.
Una activitat molt destacada d’aquest centre són les xerrades de sensibilització sobre la reutilització que es fan per a estudiants de l’Escola de Natura Cel Rogent, per on han passat 20 grups d’entre 20 i 30 alumnes que visiten la deixalleria, i per a alumnes del CEIP Rosa Sensat, fetes en el propi centre educatiu.
Ecoxips Reus també ha fet donació de 7 equips de sobretaula, 2 equips portàtils, 2 ordinador 8 bits i 1 una pantalla de xarxa per a un projecte museístic de material informàtic antic de Móra la Nova.
Dos anys recuperant material
El programa Ecoxips funciona a Reus des de l’any 2004. Està ubicat a la deixalleria municipal del polígon industrial AgroReus (c/Adrià Gual, 5) i presta els serveis de recollida d’equips informàtics fora d’ús; reparació, venda i lloguer d’equips informàtics de segona mà; actualització d’equips, manteniment i reparació de sistemes informàtics; instal·lació de xarxes de baix cost i formació i assessorament i divulgació de bones pràctiques mediambientals en l’ús de les TIC.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.