Notes de premsa

Els antics gegants del barri de Santa Teresa tornen a casa per la festa de ‘Carrers d’ahir, espais d’avui’

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dissabte, 31/05/2025

El barri de Santa Teresa ha viscut aquest dissabte una jornada plena de nostàlgia i retrobaments amb la festa de cloenda de la fase de dinamització del projecte “Carrers d’ahir, espais d’avui”, impulsat per la Regidoria d’Empresa, Formació i Ocupació de l’Ajuntament de Reus dins la iniciativa Reus Espais Vius. El retorn dels antics gegants del barri, creats l’any 1955, i que actualment són els gegants de Vimbodí i Poblet, ha estat un dels moments més emocionants d’una jornada protagonitzada pels veïns i comerciants de la zona, que ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, i del regidor d’Empresa, Formació i Ocupació, Òscar Subirats.

La festa ha començat amb la inauguració de l’exposició “Carrers d’ahir, espais d’avui” al local del carrer Santa Teresa, 3, que ofereix un recorregut fotogràfic i testimonial per la història del barri i que romandrà oberta fins al 14 de juny. A través de fotografies, documents i la veu dels seus protagonistes, la mostra recupera la memòria del teixit social i comercial de Santa Teresa, posant-la en valor com a base per a les noves oportunitats de futur.

Un dels moments més destacats ha estat la cercavila dels gegants pels carrers del barri, acompanyats de grallers i de glosses en diversos punts clau del recorregut. La comitiva ha aturat davant comerços emblemàtics i espais amb valor històric, tot evocant l’esperit de les antigues festes populars que omplien els carrers de vida.

La jornada ha clos amb un vermut popular i sessió musical a càrrec del DJ reusenc Aleix Ballesté, qui ha posat ritme i bon ambient a la celebració i ha afavorit la trobada entre veïns, comerciants i visitants.

Amb aquesta festa s’ha tancat la fase de dinamització del projecte “Carrers d’ahir, espais d’avui”, que ha volgut contribuir a recuperar la identitat del barri i projectar-lo com un espai d’oportunitat per a nous negocis. El regidor d’Empresa, Formació i Ocupació, Òscar Subirats, ha destacat que «amb aquesta jornada festiva hem volgut recuperar la memòria col·lectiva com a motor de futur. El desenvolupament del projecte Reus Espais Viu al barri vol donar nova vida als carrers i als locals comercials buits, partint d'aquesta memòria, del potencial humà i del vincle amb l'entorn".

A partir d’ara, el projecte se centra en captar persones emprenedores que vulguin donar nova vida als locals buits de la zona, tot connectant passat i futur.

La història dels gegants del barri de Santa Teresa

Els gegants van ser comprats inicialment per barri de Santa Teresa de Reus per l’ús en les festes d’aquest barri, l’any 1955 al taller El Ingenio de Barcelona i es deien rei Pedro i reina Teresa.

L’any 1966, coincidint amb la baixada d’activitat associativa al barri, el Casal de l’Espluga de Francolí, creat pocs anys abans, els va comprar de segona mà i els va anomenar Hug i Elionor. Van durar pocs anys en actiu i van quedar desats en un magatzem, força malmesos, fins que a principis dels anys vuitanta van ser cedits al poble veí de Vimbodí i Poblet, on van ser restaurats i repintats per Enric i Joan Ibarz.

Des de llavors s’han fet diverses restauracions i s’han renovat els vestits. El 1994 es van batejar com a Salvador i Maria dels Torrents, però per votació popular el 1996 van passar a dir-se Grèvol i Nerola.

L’any 2021 van ser sotmesos a una restauració integral a càrrec del taller Avall de Reus mitjançant la qual es va recuperar la morfologia i policromia originals. També es van afegir complements de vidre bufat originals creats pel mestre vidrier Rafa Abdon del Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet, així com complements de sarga fets elaborats per Anna Sínia.

«Carrers d’ahir, espais d’avui»

«Carrers d’ahir, espais d’avui» incideix en la zona compresa entre els carrers Prat de la Riba i de Sant Joan, coneguda popularment com a barri de Santa Teresa. En concret, els carrers que engloba són el dels Recs, de Santa Teresa, de Sant Elies, de Boule, de la Lleona, Gras i Elies i les Galeries Quer.

En aquests carrers s’hi han identificat un total de 133 locals, dels quals 71 són locals buits i per tant disponibles per obrir nous negocis i 62 locals es troben ocupats i amb activitat. Actualment ja s’han adherit 22 locals al projecte, una xifra que preveiem que incrementarà amb l’inici de la campanya de dinamització. Es tracta d’un projecte viu, i el número de locals adherits pot créixer en el temps.

La nova fase d’Espais Vius compta amb una dotació econòmica de 279.00 euros. Els nous projectes d’activitat podran accedir a subvencions de fins al 50% de la inversió, amb un màxim de 20.000 euros per negoci. La convocatòria es dirigirà a negocis amb una inversió mínima de 4.000 euros i un compromís amb el triple impacte.

«Reus Espais Vius»

 

Reus Espais Vius és un projecte de ciutat que vol contribuir a la revitalització estratègica del teixit econòmic, incidint de forma específica en aportar solucions a aquelles zones de la ciutat que tenen un major nombre de locals sense activitat.

Les dues primeres fases es van dur a terme als ravals de Robuster, de Martí Folguera i de Sant Pere, així com a les Galeries Nou Centre, entre novembre de 2021 i el mateix mes de 2023. Les dues fases van tancar-se amb 20 nous negocis oberts i generant 30 llocs de treball.

 

 

 

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.