Notes de premsa

Entra en vigor de la nova Ordenança de Civisme de Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 8/08/2016
L'alcalde ha comparegut amb el regidor de Seguretat Ciutadana i el cap de la Guàrdia Urbana de Reus

La nova ordenança de Civisme de Reus ha entrat en vigor aquest divendres 5 d’agost, una vegada s’ha efectuat el tràmit d’informació pública sense que s’hagin formulat al·legacions o suggeriments. El ple de l’Ajuntament de Reus va aprovar de manera inicial el divendres 6 de maig la nova Ordenança de Civisme sorgida del procés participatiu ciutadà iniciat el passat mes d’octubre. El passat 18 de juliol es va produir l’aprovació definitiva amb la publicació al Butlletí Oficial de la Província. El nou text incorpora suggeriments i aportacions realitzats per la ciutadania i pels grups municipals.

En la seva part expositiva, la nova ordenança planteja com a objectiu principal el fet de preservar l’espai públic com a lloc de convivència, on totes les persones puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, lleure, trobada, oci i expressió, amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres.

L’ordenança vol ser una eina efectiva per resoldre les situacions i circumstàncies que puguin afectar la convivència o alterar-la. Per això pretén donar respostes que facin atenció a dos grans principis: d’una banda, el reconeixement del dret de tothom de comportar-se lliurement en els espais públics i ser respectats en aquesta llibertat; i de l’altra banda, la necessitat de preservar l’ordre i d’assumir determinats deures de convivència i respecte a la llibertat, la dignitat i els drets reconeguts als altres, així com al manteniment de l’espai públic en condicions adequades.

L'alcalde, Carles Pellicer, ha fet una crida a la ciutadania a "mantenir i respectar l'espai públic per garantir una bona convivència i una bona qualitat de vida", i al mateix temps ha recordat que qualsevol conducta inadequada és denunciable a la Guàrdia Urbana (al telèfon 092).

A grans trets, el nou text simplifica el llenguatge i l’expressa amb una vocació més pedagògica. Entre els diferents canvis i adaptacions introduïts en el text, destaquen les següents modificacions:

Canvis en l’àmbit de sancions
A l’article 42, en l’apartat de sancions es redueixen en un 20% els imports màxims.

  • S’introdueixen modificacions motivades per la darrera Llei de Seguretat Ciutadana estatal consistents en les següents novetats:
  • S’adeqüen les sancions a les capacitats econòmiques dels ciutadans afectats, en aquelles conductes que la normativa ho permet, com són les vinculades al consum d’estupefaents i a les pràctiques sexuals.
  • En el cas de les persones menors d’edat, s’incorpora la possibilitat de suspendre les sancions vinculades al consum d’estupefaents i compensar-les per mesures educatives o de rehabilitació.
  • S’afegeix una disposició addicional específica referent als treballs comunitaris compensatoris a l’espera que la legislació superior reculli aquesta opció legal.

Canvis en l’àmbit de la identificació en espais públics
L’apartat en què s’esmenta la conveniència de garantir la identificació de les persones als espais públics s’ha inclòs en una disposició addicional, en concret la Tercera, que esmenta la possibilitat d’afavorir la identificació del rostre dels ciutadans als espais públics quan la legislació superior ho permeti.

Tot i això, l’article 10.4 de l’Ordenança recorda que, d’acord amb la legislació vigent, en determinats casos en què les forces de l’ordre detectin indicis de situacions de risc es podrà demanar la identificació a qualsevol ciutadà.

Procés participatiu
A finals del passat mes de novembre es van inciar els tallers participatius sobre l’estudi de l’Ordenança de Civisme. A les seves conclusions i propostes s’hi han afegit les consideracions dels grups municipals. A les sessions hi van participar persones i entitats que van fer aportacions en la primera fase del procés. Els tallers van centrar el debat a l’entorn de tres temes: les normes de conducta, la sensibilització i les infraccions i sancions.

Increment dels controls de la Guàrdia Urbana relacionats amb l’incivisme
Des del Govern municipal, a través de la Guàrdia Urbana, es manté com a prioritat l’acció de la Guàrdia Urbana per evitar actituds incíviques.

En aquest sentit, s’han reforçat els controls policials contra les conductes incíviques en diferents línies: tant les relacionades amb l’oci nocturn (en molts casos en col·laboració amb els locals d’oci) com les vinculades al fet d’embrutar la via pública, a l’oferta i demanda de serveis sexuals a la via pública, les que impliquen la tinença de drogues i armes i les derivades de la presència de gossos a la via pública. Les actes aixecades per la Guàrdia Urbana durant els darrers anys han estat les següents:

  Total Alcohol Miccionar Embrutar Sorolls Sol·licituds sexuals Oferta serveis sexuals Drogues/armes
2014 581 105 77 22 66 0 1 310
2015 728 173 118 25 71 2 1 338
2016 (fins 31 jul.) 996 542 167 35 38 11 9 194

 

Pel que fa a les actes aixecades per la Guàrdia Urbana que tenen a veure amb la tinença de gossos, s’han registrat les següents:

  Total Dejeccions Altres infraccions
2014 125 82 43
2015 221 161 60
2016 (fins 31 juliol) 38 27 15


L’incivisme, principal preocupació de la ciutadania

D’acord a les dades analitzades en la darrera reunió de la Junta Local de Seguretat, la principal preocupació de la ciutadania en matèria de seguretat continua sent l’incivisme.

En aquest sentit, una de les línies prioritàries de la Guàrdia Urbana és continuar treballant en la conscienciació ciutadana en relació a les conductes incíviques, amb especial atenció a aquells que generen més molèsties i queixes de la ciutadania.

L'alcalde ha comparegut amb el regidor de Seguretat Ciutadana i el cap de la Guàrdia Urbana de Reus

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.