Notes de premsa

«Família i ciutat, educació compartida», nou programa d’acompanyament a la tasca educativa de la família

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 19/10/2015
Imatge de la regidora M. Dolors Sardà aquest dilluns

La regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística posa en marxa un nou programa, evolucionat de la coneguda fins ara com Escola de Pares, amb actuacions d’acompanyament a la tasca educativa de la família. «Família i ciutat, educació compartida», té com a objectiu proporcionar informació, formació i acompanyament en la funció educativa diària de les famílies, entesa com el pare i la mare, els avis, i altres adults que intervenen en el microsistema del nens i les nenes a través de diversos continguts que es poden enfocar des del punt de vista de l’infant, o des del punt de vista de les habilitats dels familiars.

En aquest sentit, el programa planteja accions en els àmbits següents:

  • El desenvolupament evolutiu durant el creixement dels infants (aspectes físics, cognitius i psicològics).
  • La seguretat en cada etapa del desenvolupament: a la llar, en l’ús d’Internet i les xarxes socials, en les relacions (relacions positives, saludables, i no violentes), hàbits per a una bona salut, riscos de les substàncies tòxiques i addictives, etc.
  • L’àmbit emocional: comunicació entre els membres de la família, foment dels rols igualitaris entre pare i mare, acompanyament en la formació intel·lectual i acadèmica dels fills, temps de lleure, etc.

El programa d’actuacions, que s’inicia aquest dimarts 20 d’octubre amb una xerrada inaugural, preveu articular les actuacions en tres formats diferents:

  • Xerrades. Sessions d’una o dues hores de durada per tal d’informar sobre diferents temes d’interès.
  • Tallers. Dues o tres sessions per a treballar de manera pràctica i participativa amb adults o amb adults i nens alhora.
  • Grups de debat. Grups de participants estables al llarg de diferents sessions durant un trimestre, dos, o durant tot el curs escolar.

Programa
El programa es divideix en dues etapes per tal de poder recollir les necessitats detectades en el decurs del cicle, i culminarà a final de curs amb un acte obert a tots els participants. La primera etapa, d’octubre a gener, es relaciona a continuació, mentre que la segona, de febrer a maig, s’anunciarà oportunament quan tingui les dates concretades.

L’oferta es publicarà al web de l’Ajuntament www.reus.cat i s’editaran tríptics per a cada una de les dues etapes. Es recomana la inscripció prèvia ja que alguns dels tallers tenen l’aforament limitat. Es pot fer per telèfon, correu electrònic o a l’OME i presencialment.

Octubre

  • Dimarts, 20: Xerrada inaugural. «Educació lenta». A càrrec de Joan Domènech Francesch, mestre. La velocitat condiciona les nostres vides però no ens aporta tampoc més benestar. L’educació no s’ha de contaminar de presses si volem que aconsegueixi la seva finalitat de forma plena. Lloc: Centre Cívic del Carme. Hora: 18 h.
  • Dijous, 29: 1a sessió Taller Brain Gym, adreçat a famílies conjuntament amb fills de 6 a 12 anys. A càrrec de Laura Pla, psicopedagoga formada en teràpia familiar sistèmica i psicomotricitat preventiva, instructora de Brain Gym. El nivell d’estrès personal és un condicionant per a la millora del rendiment acadèmic, personal i professional. Des del moviment conscient i dirigit amb exercicis de Brain Gym s’aprèn a focalitzar-se en les tasques a fer i fer-les sense estrès. Coneixerem exercicis bàsics per ajudar a l’hora de fer els deures amb els nostres fills. Lloc: Centre Cívic Llevant. Hora: de 17.30 a 19.30h.

Novembre

  • Dijous, 5: 2a sessió del Taller Brain Gym, adreçat a famílies conjuntament amb els seus fills de 6 a 12 anys. A càrrec de Laura Pla, psicopedagoga formada en teràpia familiar sistèmica i psicomotricitat preventiva, instructora de Brain Gym. Lloc: Centre Cívic Llevant. Hora: de 17.30 a 19.30 h.
  • Dimecres 11: Xerrada “Comunicació i família. Les tertúlies pedagògiques dialògiques”. A càrrec de Professorat de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili. Presentació dels grups de debat que es duran a terme a les instal·lacions de dues escoles de la ciutat. Lloc: Sala de l’antic hospital. Hora: de 18.00 a 19.30 h.
  • Dimarts, 24: Xerrada “Assetjament a les xarxes”. A càrrec de Gerard Fort i Robert, de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Reus. El desenvolupament global d’Internet i, més concretament, com el sorgiment massiu de les xarxes socials pot conduir a una nova font de reclamacions en base al dret de la imatge. Visualitzarem un vídeo, s’exposaran les conseqüències penals per assetjament i es resoldran els dubtes i qüestions que es plantegin. Lloc: Sala Actes del Casal de les Dones. Horari: 17.30 a 19.30h.

Desembre

  • Dimecres 2: Xerrada “Ho comprem? El repte d’aprendre a consumir en família”. A càrrec de la Sra. Jéssica Peregrina, de l’Escola de Consum de l’Agència Catalana de Consum. El consum com un fenomen quotidià; a partir del debat explorem vies per orientar l’educació per al consum dels nostres fills. Lloc: Casal de les Dones. Hora: 18 a 19,30 h.
  • Dijous 10: 1a sessió del Taller Àpats en família. Adreçat a les famílies juntament amb els seus fills de 6 a 12 anys. A càrrec de Rosa Martí, directora de Mas Pintat de Reus. Treballarem els següents continguts de forma teòrica i pràctica: L’alimentació dels fills; La comunicació a taula; El consum responsable; La coresponsabilitat. Lloc: Centre Cívic Llevant. Hora: de 17.30 a 19.30 h.

Gener

  • Dijous 14: 2a sessió Taller Àpats en família. Adreçat a les famílies juntament amb els seus fills de 6 a 12 anys. A càrrec de Rosa Martí, directora del Mas Pintat, Centre centre de suport a la infància i a les famílies de Reus. Lloc: Centre Cívic llevant. Hora: de 17.30 a 19.30h.
  • Dimarts 26: Taller de Reflexologia podal (un adult i un nadó, fins als 12 mesos, aproximadament (màxim 10 nadons). A càrrec de Mònica López, reflexòloga i monitora de reflexologia infantil. Taller dirigit a pares i mares on aprendrem a aplicar la reflexologia podal als nostres fills i com s’aconsegueix millorar el malestar i els processos de les malalties més comunes de la infància, mentre reforcem el vincle afectiu.
Imatge de la regidora M. Dolors Sardà aquest dilluns

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.