Notes de premsa

I Trobada de Diables amb civader, el 7 de juny a Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 23/05/2014
El regidor de Cultura i Joventut, Joaquim Sorio, amb els responsables del Ball de Diables aquest divendres

El Ball de Diables de Reus i la regidoria de Cultura i Joventut han presentat aquest divendres la I Trobada de Diables amb Civader, que es farà a la capital del Baix Camp el dia 7 de juny al vespre. Hi participaran les tres colles de diables del Baix Camp que utilitzen aquest element festiu (Reus, Alforja i les Borges) i també les Diablesses de Mataró i el Ball de Diables de Sitges «Colla Vella».

El civader (o bossa que porta cada membre dels diables amb les carretilles a dins) és, juntament amb els vestits, l’element més característic de les colles tradicionals d’allò que dins el món dels diables es coneix com a «estil Baix Camp–Priorat». Aquest fet ha motivat que els Diables de Reus organitzin aquesta trobada el dia 7 de juny a partir de les 21:30 h. L’esdeveniment consistirà en una cercavila de foc pels carrers del centre de Reus.

Les colles que actualment encara utilitzen civader són el Ball de Diables de Reus, els Diables d’Alforja i els Diables de les Borges del Camp, tot i que hi ha colles a d’altres zones que fan servir un element semblant, com és el cas de les colles de Mataró i Sitges que participaran a la trobada del dia 7 de juny. La colla de Sitges, de la zona tradicional del Penedès-Garraf, és una de les més antigues de Catalunya. Les Diablesses de Mataró són una colla de recent creació i utilitzen una saca a la cintura per portar les carretilles.

Pel que fa a la pirotècnia d’aquest esdeveniment, es preveuen 500 carretilles de titani i 25 sortidors blancs. A les 19:00 h es farà una trobada a la Palma i a les 20:30 h una tabalada prèvia a la cercavila de foc, que començarà a les 21:30 h a la plaça del Mercadal. El recorregut previst és: plaça del Mercadal, carrer del Vidre, raval de Santa Anna, carrer d’en Vilar, carrer del Metge Fortuny i plaça del Mercadal.

Ball de Diables de Reus

El Ball de Diables de Reus, orgnitzador de la trobada, va néixer el 1981 per recollir l’herència d’aquesta tradició de gairebé 300 anys a la ciutat de Reus. L’entitat té diverses seccions, com la Cabra de Reus, el Ball de Diables, el Drac de Reus, el Ball de Diables infantils de Reus, el Drac Petit de Reus, la Cabra petita de Reus, els Bitllers de Reus i la Batucada Tokatrons.

El Ball de Diables i el Drac participen al seguici festiu de la ciutat per les festes majors de Sant Pere i Misericòrdia, així com les seccions infantils d’aquests elements. Els diables sempre acutuen al final de les festes amb una carretillada al mig de la plaça del Mercadal (Sant Pere) i davant del santuari de Misericòrdia (per Misericòrdia).

El regidor de Cultura i Joventut, Joaquim Sorio, amb els responsables del Ball de Diables aquest divendres

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.