Notes de premsa

Ja es poden consultar les propostes sorgides per l'EdHack

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 29/10/2021
Equip guanyador EdHack 2021
Edhack 2021 treballant a Cal Massó

Un ‘passaport d’entitats i iniciatives col·lectives d’oci per aconseguir descomptes en activitats culturals i educatives de la ciutat de Reus, va ser el projecte guanyador de l’EDhack. Des d'avui mateix, tots els projectes que es van crear el passat cap de setmana a l’EDhack Reus ja es poden consultar a la pàgina web: https://reus.edhack.cat/

L’Ajuntament premia amb 2.500 € la iniciativa dels reusencs per tal de poder desenvolupar-se i rebre el suport i acompanyament per fer aquest pilot. El grup guanyador va ser el #Re(us)centrem

Coordinat pel departament de Joventut de la regidoria de Salut i Ciutadania de l'Ajuntament de Reus, en col·laboració amb la Fundació Bofill, la iniciativa va comptar amb una participació d’una setantena de persones que van voler solucionar el repte: Com transformem l'espai públic en un entorn d'oci, cultural i d'aprenentatge atractiu pels joves de la ciutat.

Dotze grups de treball, dotze projectes: amb idees com espais segurs on compartir experiències, rebre acompanyament emocional, gaudir creant, on poder desenvolupar les mateixes qualitats, on compartir i jugar amb la tecnologia, punts informatius amb tota l’actualitat pel jovent, punts mòbils pel jovent dels barris, sistemes d’intercanvi d’activitats, festivals de música, webs pel jovent amb els temes d’actualitat, ampliació de l’Skatepark amb zona d’escalada i horts urbans com un espai d’oci intergeneracional entre d’altres.

Aquestes són algunes de les propostes que van sorgir després de la maratoniana sessió de treball d’un dia i mig que va aplegar a Cal Massó. Els participants que no es coneixien, van co treballar durant 16 intenses hores per equips per resoldre un repte, amb idees que tot just aterraven, dibuixant una proposta de futur. En fi un acte d’amor, de confiança, de bogeria, concentrat en un intens cap de setmana, per millorar el temps i els espais d’oci i lleure dels i les joves de Reus.

Van sortir 12 projectes interessants, per tant va ser una deliberació difícil pel jurat.

El projecte anomena’t «Tasta l’oci» amb la idea de crear un passaport d’entitats i iniciatives col·lectives d’oci que es desenvoluparien a cada barri i on els joves podrien participar i a canvi els joves rebran bons o segells al passaport que els servirà per aconseguir descomptes en activitats culturals i educatives de la ciutat. Amb l’objectiu de crear una relació bidireccional entre la població que viu en zones poc visibilitzades, per tal de crear més contacte entre les entitats i els col·lectius.

Pretén descentralitzar el lleure i l’oci del centre de la ciutat a altres barris, mobilitzar i activar el jovent dels barris per participar en diferents activitats i crear nous vincles entre el jovent, entitats, col·lectius i actius que tenen ganes de portar a terme iniciatives socials i culturals.

El jurat va estar format per Òscar Subirats, regidor Salut i Ciutadania; Josep Ribalta, de la URV; Ernest Benach, ex-President del Parlament, i Mireia Mas, cap de projectes de la Fundació Jaume Bonfill. Van arribar a les 18:30 h del dissabte i després d’impregnar-se de la metodologia i l’energia que es respirava a Cal Massó va escoltar les presentacions dels 12 projectes.

Mentre el jurat deliberava va actuar Fetitxe 13 que va rapejar els diferents projectes que havien sortit al llarg de tot el dia.

A les jornades, la hackató es van viure en tres etapes:

◦ COnnecta: conèixer el repte, creació i vincle amb l’equip, primera pluja d’idees, definició dels beneficiaris de la solució, definició focus (divendres tarda)

◦ COnstrueix: Fase creativa i posterior quedar-se només amb una idea. Primera creació del prototip i millora amb suport d’un mentor.(dissabte matí)

◦ COmparteix: creació del prototip física elaborat i presentació de la solució, guanyar suport per seguir.(dissabte tarda)

Dos dies de treball intensos on van sorgir molt bones idees i projectes molt innovadors que es presentaven amb una maqueta física o quelcom online, però que havia d'aterrar-se a la realitat. Aquí van estar acompanyats tant pels facilitadors de l’equip com els mentors del territori.

No es presentava només una idea sinó una solució amb prototipatge. Un espai d’aprenentatge accelerat, amb molta energia i on s’estava treballant constantment en la solució al repte que vam plantejar.

L’EDhack Reus ha estat un espai d’aprenentatge i col·laboració, on volar la imaginació i aprendre a desaprendre, canviant la manera de pensar, on poder desenvolupar idees, projectes i experiències transgressores, diferents, innovadores que donen resposta al repte i definir el futur de la nostra ciutat.

Basada en la cocreació. Persones diferents treballant plegades. En el treball en equip: sumant experiències,  coneixements i habilitats. On s’aposta per la diversitat de perfils com una oportunitat.

L’objectiu de la Hackató és la generació col·laborativa de solucions originals, tangibles, que es puguin tocar i amb impacte. INCLUSIÓ: definir junts la ciutat que volem. APRENENTATGE: aprendre de la diversitat d’experiències i coneixements que de les persones que participen. METODOLOGIA: aprendre una metodologia per generar idees innovadores que es basa a entendre i donar resposta a les necessitats reals dels usuaris. (Recolzada en vuit fitxes ‘eines- tools’ que acompanyen tot el procés de creació, amb un ritme temporal cronometrat).

Esdeveniments com aquests fan que Reus és situï en les ciutats pioneres del mètode EDhack. Des de l'organització estan molt contents per l’èxit de la trobada i de tenir participants d’altura que van donar-ho tot i ens van regalar el seu coneixement i el seu saber per treballar de manera col.lectiva amb la generació de solucions a reptes que ens ofereix la ciutat, en aquest cas la millora de l’oci i el lleure d’adolescents i joves.

Equip guanyador EdHack 2021
Edhack 2021 treballant a Cal Massó
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.