Notes de premsa
La Biblioteca Xavier Amorós acull el II Cicle Espiritualitat, Pau i Compromís Social
El II Cicle Espiritualitat, Pau i Compromís Social tindrà lloc els dies 8, 10 i 15 de juliol a la Biblioteca Xavier Amorós amb un programa que inclou tres conferències. La iniciativa està organitzada pel Grup de Diàleg Interreligiós i Interconviccional (GDI) de Reus, amb la col·laboració Biblioteques Municipals de Reus i Reus Cultura. També compta amb el suport de la Diputació de Tarragona.
El cicle abordarà la relació estreta que hi ha entre la democràcia, el feminisme i la interculturalitat amb l’espiritualitat i les tradicions religioses. Les ponències tractaran qüestions d’actualitat com ara el retrocés que està patint la democràcia a Europa, la participació insuficient de les dones dins les comunitats religioses o el fet que la perspectiva intercultural sigui encara desconeguda en una societat tan diversa com la nostra.
El GDI-Reus es va fundar el 2019 sota el paraigües de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) i aplega persones amb diferents creences i conviccions amb la finalitat de donar visibilitat al pluralisme conviccional i a la diversitat de creences religioses i conviccions no religioses presents a la ciutat de Reus. Per aquest cicle, el GDI ha escollit aquests temes i ponents amb sensibilitat espiritual i una mirada compromesa socialment.
Programa II Cicle Espiritualitat, Pau i Compromís Social
- 8 de juliol, a les 18.30 h: Qualitat democràtica i diversitat religiosa, conferència de Josep Maria Pascual, sociòleg, historiador i analista polític.
Josep Maria Pascual Esteve és Doctor en Sociologia i Doctor en Història. Màster en Anàlisi Política. Doctorant en Filosofia i Llicenciat en Ciències Econòmiques. És director d´Estratègies de Qualitat Urbana i coordinador del moviment de ciutats i regions que promou la governança democràtica Àfrica-Amèrica-Europa de Regions i Ciutats. Ha participat en l'assessorament, l'elaboració i l'avaluació de més de 100 estratègies urbanes i regionals a Europa, Àfrica i Llatinoamèrica. Fruit d’aquests treballs ha publicat tretze llibres sobre planificació i governança democràtica territorial i urbana de ciutats i regions i elaboració de polítiques públiques. El seu àmbit d'estudi actual és el paper de les religions en l'enfortiment i la qualitat de les democràcies a Europa. La seva ponència versarà sobre aquesta darrera qüestió.
- 10 de juliol, a les 18.30 h: Religions i perspectiva de gènere, conferència de Muntsa Castellà, presidenta de Sakyadhita Spain, associació internacional de dones budistes.
Muntsa Castellà Olivé és practicant de budisme tibetà des de finals dels anys 70. Sota l’autorització del seu mestre Lama Thubten Yeshe, condueix recessos i tallers de meditació integrant la pràctica de Qi Gong. Editora i traductora de textos budistes. És autora del poemari Destil·lacions: Del silenci al silenci, així com de diferents articles sobre dones i budisme i sobre diàleg interreligiós. Cofundadora i actual vicepresidenta de la Coordinadora Catalana d’Entitats budistes (CCEB), presidenta fundadora de Sakyadhita Spain i presidenta de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR). Ha estat membre de Trafil, grup de recerca de l’UAB dedicat a la traducció i a la transferència cultural del budisme tibetà. Membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa.
- 15 de juliol, 18.30 h: Interculturalitat i diàleg entre conviccions, conferència de Lola López, antropòloga experta en interculturalitat.
Lola López és llicenciada en Antropologia Cultural, DEA en Historia d'Amèrica i Àfrica i experta en interculturalitat, convivència i migracions. És investigadora del Centre d’Estudis Africans i va ser investigadora del Grup d’Investigació Multiculturalisme i Gènere de la Universitat de Barcelona. Membre fundadora del col·lectiu Stop als Fenòmens Islamòfobs (SAFI). Ha sigut comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat a l’Ajuntament de Barcelona, on ha treballat en diversos programes sobre la convivència en el marc del Pla d’Interculturalitat. Coautora del llibre Imaginar Àfrica. Los estereotipos occidentales sobre África y los africanos (Casa Àfrica, 2009).