Notes de premsa

La declaració dels governs locals pels objectius del mil·leni

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 7/02/2006

ssat divendres, 3 de febrer, la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Reus es va adherir a la Declaració dels Governs Locals pels Objectius del Mil·leni.

Nacions Unides va impulsar l’any 2000 la signatura d’un pacte entre nacions que van subscriure 189 països. Va establir 8 objectius destinats a millorar, abans del 2015, diferents dimensions del desenvolupament com la pobresa i la fam, l’ensenyament primari, la desigualtat de gènere, la mortalitat infantil, la salut materna, les malalties com la SIDA o el paludisme, i el medi ambient. La Regidoria de Solidaritat i Cooperació i el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació han organitzat un seminari que es realitzarà els dies 21 i 28 de febrer al Casal de les Dones amb el títol: «Els objectius de Desenvolupament del Mil·leni i les polítiques associatives locals de cooperació internacional» que anirà a càrrec de Pilar Molina i David Cárceles de l’ONG Cooperacció.
La declaració aprovada es reprodueix a continuació:
«DECLARACIÓ DELS GOVERNS LOCALS PELS OBJECTIUS DEL MIL·LENI
Aprovada pel Consell Mundial de CGLU (Ciutats i Governs Locals Units)
Pequín, 10 de juny de 2005

Els Objectius de Desenvolupament del Mil·leni s’impulsen des de les ciutats

El 2005 fou un any clau per la lluita mundial contra la pobresa. La Cimera del Mil·leni+5 al setembre, posà de manifest la urgent necessitat de promoure accions a tots els nivells per arribar a aconseguir els Objectius del Mil·leni. Per activar tots els sectors de la societat, la sensibilització a l’escala local és indispensable.
Nosaltres, els alcaldes i representants de governs locals del món membres de Ciutats i Governs Locals Units representant més de la meitat de la població mundial en 127 estats membres de Nacions Unides, estem determinats que els Objectius i Fites de Desenvolupament del Mil·leni siguin assolits. La nostra determinació incondicional es demostra de la següent manera:
Prioritzant els Objectius i Fites de Desenvolupament del Mil·leni:
OBJECTIU 1.- Eradicar la pobresa extrema i la fam.
FITA 1.- Reduir a la meitat el percentatge de persones amb ingressos inferiors a 1 dòlar al dia.

FITA 2.- Reduir a la meitat el percentatge de persones que pateixen fam.

OBJECTIU 2.- Aconseguir l’ensenyament primari universal.

FITA 3.- Vetllar per que tots els nens i nenes puguin finalitzar un cicle complert d’ensenyament primari.

OBJECTIU 3.- Promoure la igualtat entre sexes i l’autonomia de les dones.

FITA 4.- Eliminar les desigualtats entre els gèneres a l’ensenyament primari i secundari.

OBJECTIU 4.- Reduir la mortalitat infantil.

FITA 5.- Reduir en dos terceres parts la mortalitat de nens i nenes menors de 5 anys.

OBJECTIU 5.- Millorar la salut materna.

FITA 6.- Reduir en tres quartes parts la mortalitat materna.

OBJECTIU 6.- Combatre el VIH/SIDA, paludisme i altres malalties.

FITA 7.- Detenir i començar a reduir la propagació del VIH/SIDA

FITA 8.- Detenir i començar a reduir la incidència del paludisme i altres malalties greus.

OBJECTIU 7.- Garantir la sostenibilitat del medi ambient.

FITA 9.- Incorporar els principis del desenvolupament sostenible en les polítiques i invertir la pèrdua de recursos del medi ambient.

FITA 10.- Reduir a la meitat el percentatge de persones sense accés a aigua potable.

FITA 11.- Millorar considerablement la vida de 100 milions d’habitants de tuguris.

OBJECTIU 8.- Fomentar una associació mundial per al desenvolupament.

FITA 12.- Desenvolupar el sistema comercial i financer basat en normes i no discriminatori.

FITA 13.- Atendre a les necessitats especials dels Països Menys Desenvolupats.

FITA 14.- Atendre a les necessitats especials dels països sense litoral i dels petits estats insulars en vies de desenvolupament.

FITA 15.- Encarar els problemes del deute extern de manera general i amb mesures.

FITA 16.- Proporcionar als joves un treball digne i productiu.

FITA 17.- Proporcionar l’accés als medicaments essencials als països en desenvolupament.

FITA 18.- Aprofitar les tecnologies de la informació i de les comunicacions.

Subratllant la indispensable necessitat d’accions a escala local per aconseguir els vuit Objectius l’any 2015;

Remarcant l’important rol dels governs locals en la promoció de la igualtat de gènere com a instrument de desenvolupament;

Sensibilitzant sobre el fet que els Objectius del Mil·leni requereixen compromisos de la societat en el seu conjunt, i que la mobilització dels governs locals serà fonamental per la seva execució.

Nosaltres, els alcaldes i representants de governs locals sol·licitem als caps d’estat i de govern, que:

Compleixin les promeses realitzades en la Declaració del Mil·leni;

Garanteixin que, amb esperit solidari, els Objectius del Mil·leni pel Desenvolupament siguin assolits en tots els països;

Reconeguin el paper fonamental dels governs locals com a agents úinics i indispensables per la implementació dels Objectius de Desenvolupament del Mil·leni;

Assegurin als governs locals els recursos i poders necessaris perquè puguin assumir les seves responsabilitats amb la finalitat d’arribar a aconseguir els Objectius i Fites del Mil·leni a cada país;

Estableixin formalment un paper consultiu per als governs locals dins de les Nacions Unides en temes de governabilitat mundial.

Nosaltres, els alcaldes i representants de governs locals del món, ens comprometem a:

Reforçar la governabilitat local per arribar a aconseguir els Objectius del Mil·leni l’any 2015, enfortint la participació ciutadana i les aliances amb la societat civil i el sector privat;
Llançar la Campanya de Ciutats del Mil·leni per demostrar i promoure el compromís de les ciutats i dels seus ciutadans per arribar a assolir els Objectius i Fites de Desenvolupament del Mil·leni.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.