Notes de premsa

La inauguració de l'exposició «Fortuny» al MNAC, amb la presència del tinent d'alcalde Xavier Filella

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 15/10/2003

dijous, 16 d'octubre, a les 19:30 h, s'inaugura l'exposició antològica «Fortuny», al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona. En representació de la ciutat hi assistirà el tinent d'alcalde de Cultura i president de l'Institut Municipal de Museus de Reus, Xavier Filella, que representarà l'ajuntament en un acte de tanta rellevància pel que suposa de projecció per a una de les figures artístiques més importants que ha donat la ciutat de Reus al llarg de la història.

Aquesta exposició, produïda amb la col·laboració de la Fundación Santander Central Hispano i la Diputació de Barcelona, reunirà aproximadament 137 obres procedents del MNAC, del Museo del Prado; així com també de diferents museus europeus (Musée d'Orsay, British Museum, National Gallery) i americans (Walters Art Gallery de Baltimore, Corcoran Art Gallery de Washington o Metropolitan Museum de Nova York, entre d'altres). Per primer cop es podran veure en una mateixa mostra obres procedents de tot el món, moltes de les quals no s'han exposat mai a Espanya.
Un altre element que cal destacar és que en aquesta mostra es pretén exposar alhora les diferents versions que l'artista va realitzar d'algunes de les seves pintures més emblemàtiques, com ara les dues versions de La vicaria, les tres d'El coláleccionista d'estampes o les dues de L'encantador de serps, així com també les seves millors obres de tema taurí. L'exposició destaca les tres grans etapes creatives de Fortuny: la dels anys de formació a Roma i de les estades al Marroc becat per la Diputació de Barcelona que li havia encarregat La batalla de Tetuan; la de la pintura de gènere o de casaques que li va aportar la fortuna, el favor dels coláleccionistes i el reconeixement internacional, i la del període que deixa entreveure què hauria pogut ser la pintura de Fortuny si no hagués mort de manera tan prematura, als 36 anys, en el moment en què tot just començava a pintar com ell volia. Les obres d'aquesta darrera etapa mostren uns plantejaments pictòrics que proclamen les tesis més avançades de la nova pintura que irromp amb força a París pels volts dels anys setanta del segle xix.
Marià Fortuny (Reus, 1838- Roma, 1874) és l'artista català més important del segle XIX i un dels més rellevants dins el panorama artístic espanyol d'aquella centœria. En vida va gaudir d'un gran reconeixement internacional. Després de la seva formació a Barcelona en ple romanticisme, es va traslladar a Roma, on va fixar la seva residència. Dins la seva producció destaquen les obres de temes moruns, ben coneguts pel pintor arran de les seves estades al nord d'Àfrica, on fou enviat per la Diputació de Barcelona per prendre apunts del natural de la guerra del Marroc. A partir d'aquests apunts havia de pintar la gran tela La batalla de Tetuan (1863) que li havia encarregat l'esmentada institució que, malgrat que decidí deixar inacabada, ha esdevingut una de les pintures emblemàtiques de l'art català i espanyol del segle XIX. També va treballar en obres que pertanyen a l'anomenada pintura de ""casaques"", o, en el cas de Fortuny, ""preciosisme"", gènere que li donà el reconeixement internacional i que representa escenes amb personatges vestits a la moda del segle XVIII, ambientades en interiors sumptuosos, tot descrivint amb minuciositat assumptes de caràcter aristocratitzant. En els primers anys de la dècada del 1870 va realitzar les seves œltimes obres a Granada i a Portici (Itàlia), poc abans que li sorprengués la mort a l'edat de 36 anys.
El Museu d'Art i Història de Reus disposa d'una de les col·leccions sobre Fortuny més importants que existeixen, i que es pot visitar en una exposició permanent a la Sala d'Artistes Reusencs del segle XIX.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.