Notes de premsa

La Unió de Botiguers i els Centres cívics se sumen a la campanya #ArxivemlaCovid19

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 13/05/2020
Cessió Unió de Botiguers
Cessió Centres Cívics

La Unió de Botiguers de Reus i els Centres Cívics de la ciutat, juntament amb altres entitats i particulars, han enviat diferents documents, vídeos, imatges i escrits, per tal que l'Arxiu de Reus reculli el seu testimoni en el marc de la campanya #arxivemlacovid19.

Aquesta iniciativa, a la qual s'han adherit gran nombre d’arxius catalans– més de 70 -, és impulsada, des del mes de març per l’Associació d’Arxivers- Gestors de Documents de Catalunya.

Amb l’objectiu de recollir les evidències documentals que produeix directament la societat com a conseqüència d’aquest moment tan excepcional, l’Arxiu vol recollir testimonis ben plurals de la ciutadania: nens i nenes que han fet dibuixos de que “tot anirà bé”, vídeos des del balcó mostrant places i carrers buits, les primeres sortides dels infants, escrits de solidaritat, balcons guarnits per Sant Jordi amb dibuixos amb missatges esperançadors, vianants amb mascaretes recorrent carrers solitaris amb la bossa de la compra...

La Unió de Botiguers ha anat elaborant diferents documents (sobretot vídeos i escrits) en els que reflectia com les botigues havien hagut de baixar la persiana però malgrat tot eren presents. Han volgut recollir el sentiment d’aquest comerç de proximitat davant la pandèmia i també fer arribar el missatge d’esperança davant de l’inici del desconfinament que vivim. Unes imatges que ens parlen de com aquests dies el comerç de Reus “aixeca les persianes” de que “tornaran a aixecar-se”, de “voler donar el millor servei” o que “tornarem a omplir el comerç de vida”. Amb el #compraareus s’han anat generant missatges a les xarxes que recullen aquests moments.

L’entitat ha volgut que aquests documents que ha anat produint quedin custodiats i preservats a l’Arxiu de la ciutat i que formin part d’aquesta memòria col·lectiva i plural que es va construint i que mostrarà a les futures generacions l’emprenedoria del petit comerç en temps de la pandèmia.

De la mateixa manera, l’Arxiu també ha rebut un recull d’imatges del confinament que han fet els Centres Cívics de la ciutat gràcies a la col·laboració de les diferents entitats, associacions i professors que hi treballen o hi són presents. Aquest recull es va publicar per Sant Jordi i durant aquests dies se n’ha fet donació a l’Arxiu .

Els Centres Cívics de la ciutat, com a espais de participació que són, han viscut i s’han vist afectats també per aquests moments extraordinaris que estem vivint. Cadascú, cada usuari, cada treballador, cada participant de les diverses activitats, cada membre de les entitats que s’hi ubiquen, ha tingut la seva pròpia experiència.

És, des d’aquest context, que tots ells han volgut fer arribar com se senten, quin és el seu estat d’ànim... i ho han fet a través de dibuixos, de fotografies, d’escrits... El mitjà ha estat a través de les xarxes socials, no obstant, quan sigui possible, aquests documents es faran arribar físicament.

Els Centres Cívics, coneixedors de la iniciativa que està duent a terme l’Arxiu de la ciutat, han considerat que tots aquests documents també són testimonis de la realitat que vivim, i han volgut que siguin preservats a l’Arxiu.

A més d’aquestes aportacions, n’hi ha hagut també altres de destacables a nivell de particulars, com la de Ramon Masip, qui ha fet arribar a l’Arxiu els muntatges audiovisuals que, des de la Plaça del Mercadal, ha anat fent des del dia 14 de març així com un recull de magnífiques imatges que reflecteixen la realitat quotidiana de la ciutadania en temps d’aquesta pandèmia.

Des de l’Arxiu de la ciutat es vol fer arribar un agraïment a tothom que ha volgut aportar el seu testimoni. La construcció de la memòria de la ciutat és fa des del present i amb #arxivemlacovid19, es fa d’una manera participativa, construint el que serà, per a les futures generacions, la memòria col·lectiva i diversa de la ciutat.

La iniciativa #arxivemlacovid19 continua

Els documents (vídeos, escrits, imatges…) es poden fer arribar a l’adreça arxiumunicipal@reus.cat. També es pot trucar al telèfon 977 010 054.

L'Arxiu de Reus fa arribar uns consells bàsics, elaborats per l’Associació d’Arxivers-gestors de Documents de Catalunya, de com fer l’enviament:

https://arxivers.com/arxivemlacovid19-consells-per-a-la-ciutadania-i-els-arxius/

Per a més informació, es pot consultar la pàgina web:

https://www.reus.cat/arxiu/larxiu-muncipal-de-reus-sha-sumat-la-iniciativa-arxivemlacovid19

Cessió Unió de Botiguers
Cessió Centres Cívics
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.