Notes de premsa

L'Ajuntament de Reus aplica mesures inclusives per tal que tothom pugui gaudir de la Festa Major de Misericòrdia

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 23/09/2022
Programa Misericòrdia 2022 en braille

Les regidories de Benestar Social i de Cultura de l’Ajuntament de Reus tornen a implementar enguany mesures inclusives durant la Festa Major de Misericòrdia, proposades pel programa «Festa Major per a tothom. Posem color a la festa!» que promou la inclusió en l’àmbit festiu i cultural. L’objectiu és facilitar la participació universal, és a dir, apropar la Festa Major a tots els col·lectius que vulguin participar-hi. Com a novetat d’aquesta festa, s’incorporen pictogrames elaborats per l’Aragonès Centre de Comunicació Augmentativa i Alternativa (ARASAAC) en el programa de la Festa Major de Misericòrdia i un espai a la plaça del Mercadal reservat per a persones amb mobilitat reduïda i/o diferents necessitats físiques i sensorials. Unes mesures que ja es van incorporar en la Festa Major de Sant Pere.

Un dels objectius principals és eliminar tota mena de barreres (físiques, comunicatives, socials, etc.) per facilitar la participació de qualsevol persona als actes festius que es programen amb motiu de la Festa Major de Misericòrdia. Per aconseguir això, cal posar al centre les persones amb diversitat funcional i, per aquest motiu, les mesures concretes que s’implementaran es consensuen amb les entitats i persones amb discapacitat que formen part del Consell Municipal de la Discapacitat.

Mesures inclusives de la Festa Major de Misericòrdia 2022
Les actuacions s’organitzen al voltant de tres eixos principals: inclusió física, inclusió comunicativa i inclusió social.

  • Simbologia específica: Els actes que apareixen al programa estan referenciats amb diverses imatges (pictogrames) que indiquen el nivell d’accessibilitat i característiques importants. S’hi indica la facilitat per accedir-hi, l’existència de lavabos adaptats, acte sorollós, actes amb pirotècnia, espais tranquils i actes amb espai adaptat. Els pictogrames són imatges icòniques estàndard que afavoreixen, la comunicació. Entre múltiples usos poden ser una tècnica alternativa i/o augmentativa de la comunicació que s’utilitza amb les persones amb condició autista i altres dificultats de comunicació. En concret, els pictogrames que s'han fet servir en aquesta ocasió són els següents: espai accessible, acte amb pirotècnia, acte sorollós, vàter adaptat i acte amb aglomeracions.

  • Espais reservats: El 23 de setembre hi haurà un espai a la plaça del Mercadal reservat per a persones amb mobilitat reduïda i/o diferents necessitats físiques i sensorials. Aquest espai estarà situat prop del carrer del Castell i és accessible mitjançant una rampa. La resta de zones on es desenvolupen les festes són i permeten una bona visió i participació de tothom. S’hi podrà accedir amb un acompanyant i cal reservar plaça prèviament a [email protected], indicant el nom de les persones, el dia i el número de telèfon de contacte. En cas que la demanda superi les places disponibles, es realitzarà un sorteig i es comunicarà a les persones interessades. Tanmateix, per fer qualsevol demanda concreta, es pot fer mitjançant el correu electrònic [email protected].

  • Informació accessible: Tota la informació sobre les festes es pot trobar al Punt d’Informació de la Festa, situat a la Casa Rull, al carrer de Sant Joan 27, i disposa de lavabos adaptats.

  • Retransmissions televisives: Canal Reus Televisió oferirà la retransmissió dels actes més destacats de les festes en directe. Els dies posteriors a la festa també s’emetran en diferit, per tal que persones amb dificultats de mobilitat reduïda puguin gaudir-ne.

  • El programa en braille i el cartell en relleu: A l’Oficina d’Informació i Turisme de la plaça del Mercadal i al Punt d’informació de la Festa a la Casa Rull s’hi pot trobar el programa transcrit en braille i el cartell amb relleu, per tal que persones amb dificultats de visió puguin informar-se i gaudir del cartell a partir del tacte.

  • Accés a la informació digital: El programa de les festes de Misericòrdia 2022 està disponible a la xarxa per poder-lo consultar, amb maquetació i sense, per facilitar-ne l’accés a partir de les aplicacions de lectura de pantalla per a persones amb dificultats de visió. Es pot trobar a la pàgina web www.reus.cat, que està adaptada seguint els estàndards W3C, amb un nivell d’adaptació WCAG 2.0.

  • Com arribar a les festes?:

    • Vehicle privat: per als actes que es desenvolupen al centre de la ciutat, si es fa servir cotxe o furgoneta, hi ha diversos aparcaments per a persones amb mobilitat reduïda al Mercat Central i als ravals de Jesús, de Martí Folguera, de Robuster i de Sant Pere. Alhora, a la xarxa de pàrquings municipals també hi ha places d’aparcament reservades per a persones amb mobilitat reduïda. Els pàrquings municipals més propers als espais on es desenvolupen els actes de les festes són el de la plaça del Nen de les Oques, el de la plaça de la Llibertat i el del Baluard (pàrquings subterranis) i el de la riera de Miró (pàrquing de superfície). Per altra banda, per accedir amb cotxe al santuari de Misericòrdia, es pot aparcar als carrers del barri Montserrat i del Mas Vilanova. Per facilitar l’accés de persones amb mobilitat reduïda al santuari, poden aparcar al carrer de Cèlia Artiga Esplugas.

    • Transport públic: Reus disposa d’una xarxa d’autobusos municipals adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. La Línia Número 10 té parades a la plaça de Prim i als ravals de Martí Folguera, de Robuster i de Sant Pere. La Línia Número 60 té parades a la plaça de Prim i al raval de Martí Folguera. Altres espais on es desenvolupen actes i que també tenen parades d’autobús properes són La Palma (línies d’autobús 10, 11, 20, 32, 33 i 50) i el parc de Sant Jordi (línies d’autobús 10, 11, 20, 32 i 50). Finalment, per accedir amb transport públic al santuari, es pot fer amb la Línia Número 20. A conseqüència dels actes programats durant les mateixes festes, pot ser que alguns dies hi hagi restriccions de circulació en alguns d’aquests carrers o que els horaris siguin els dels dies festius.

  • Espais de les festes: Les festes tenen lloc en diferents espais de Reus. El punt central és el santuari de Misericòrdia, tot i que també hi ha altres espais destacats. La majoria d’aquests són espais accessibles i sense barreres arquitectòniques. Les persones amb necessitats especials poden demanar informació i suport al personal tècnic que es troba en cada espai.

  • Lavabos adaptats: En tots els espais on es desenvolupen les festes hi haurà diversos lavabos mòbils. També hi haurà lavabos mòbils adaptats als espais següents: al santuari de Misericòrdia, al Jardí de la Casa Rull, a les places de la Llibertat, dels Argenters, a La Palma i a l’Ajuntament.

Programa Misericòrdia 2022 en braille
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.