Notes de premsa

L'Ajuntament de Reus aprova el Pla Local de la Infància i l'Adolescència 2025-2030

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 25/07/2025
Ple de l'Ajuntament de Reus

L'Ajuntament de Reus ha aprovat ensessio plenària aquest divendres, 25 de juliol el II Pla Local de la Infància i l'Adolescència 2025-2030 (PLIA), que pretén ser una eina estratègica que, a partir d’una anàlisi actualitzada de la realitat local, estableixi nous reptes i objectius que reforcin la ciutat com un entorn amigable, segur, inclusiu i participatiu per a tots els infants i adolescents.

El nou pla suposa la consolidació de la feina feta en aquest àmbit i el compromís ferm amb la promoció i garantia dels drets dels infants i adolescents. Té com una de les seves accions renovar el segell Reus, Ciutat de la Infància d’Unicef.

L’any 2018 Reus es va adherir com a municipi aliat al programa Ciutats Amigues de la Infància d’UNICEF i el 2021 va ser reconeguda com a Ciutat Amiga de la Infància per UNICEF, que va culminar amb l'aprovació del I Pla de la Infància i l’Adolescència 2021-2024 (PLIA).

El PLIA està estretament alineat amb el Pla d’Acció Municipal (PAM) 2023-2027, concretament amb el primer objectiu «Garantir la protecció, la seguretat i la igualtat d’oportunitats dels infants i adolescents, vetllant per un correcte desenvolupament, creixement i progrés en totes les àrees de la seva vida.» de l’eix 1, Escolta Activa: les persones al centre.

Entre els objectius del PLIA 2025-2030, destaquen:

  • Promoure i garantir els drets de la infància i l'adolescència.
  • Recollir la veu, les necessitats i les propostes dels infants i adolescents.
  • Planificar polítiques municipals de manera integral i transversal.
  • Reduir desigualtats i garantir la inclusió social de la infància i l'adolescència.
  • Crear entorns segurs, protectors i saludables.
  • Fomentar oportunitats de joc, cultura, esport i lleure.
  • Millorar la governança i la gestió de les polítiques d'infància.

Aquest pla ha estat elaborat amb una metodologia transversal, basada en l’evidència i en la participació activa. Es parteix de l’aprenentatge del PLIA anterior (2021-2024), s’identifiquen reptes pendents, es realitza una diagnosi actualitzada, es consulta els protagonistes directes i s’efectua el pla d’acció.

En total, s’han dut a terme cinc sessions participatives per a l’elaboració del PLIA: dues amb la comissió tècnica (professionals municipals involucrats), una amb adolescents, una amb el Consell d’Infants i una amb professionals externs a l’Ajuntament, procedents de diferents àmbits de coneixement i responsabilitat, amb l’objectiu d’enriquir el procés amb una visió interdisciplinària.

El PLIA Reus 2025-2030 consta de 57 actuacions que donen resposta als 5 eixos de treball proposats per UNICEF i altres qüestions relacionades:

  • 5 accions de l’objectiu 1. Dret a ser valorats, respectats i tractats de manera justa.
  • 8 accions de l’objectiu 2. Dret a ser escoltat.
  • 20 accions de l’objectiu 3. Dret a serveis essencials.
  • 7 accions de l’objectiu 4. Dret a viure en entorns segurs i nets.
  • 10 accions de l’objectiu 5. Dret a ser infant.
  • 4 accions transversals referides a l’estructura i polítiques.
  • 3 accions transversals referents a la governança.

Per tal de facilitar el seguiment del PLIA 2025-2030, s’han establert 33 indicadors que permetran conèixer el grau d’execució i satisfacció del pla.

El PLIA Reus 2025-2030 ha comptat amb la participació de diferents regidories i departaments: Educació i Ciutadania, Joventut, Serveis a les Persones i Drets Socials, Salut i Esports, Relacions Ciutadanes, Cultura, Biblioteques, Participació, Seguretat Ciutadana, Medi Ambient, Urbanisme i Comunicació.

Ple de l'Ajuntament de Reus
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.