Notes de premsa
L'Ajuntament renova el suport al menjador social, gestionat per Càritas
La regidora de l'Àrea de Benestar Social, Montserrat Vilella, i el director de Càritas Interparroquial de Reus, Antonio Garcia, han signat, aquest dimarts 11 de juny, la renovació del conveni de col·laboració del menjador social.
La participació de l’Ajuntament en aquest projecte de col·laboració respon a la voluntat municipal de treballar en l’àmbit de la gestió alimentària, per tal de fer front a l’augment de les necessitats d’alimentació com a conseqüència de l’actual situació de crisi. El finançament del menjador social correspon principalment a l’Ajuntament, mentre que Càritas s’encarrega de la gestió.
D'aquesta manera, l'Ajuntament considera una prioritat continuar donant suport a la tasca de gestió del menjador social que desenvolupa Càritas.
Mitjançant aquest conveni, l’Ajuntament de Reus destina 65.000 euros pels conceptes següents: pagament d’una persona contractada que coordina i vetlla per la bona marxa del menjador, el lloguer del local, el càtering del menjar, la llum, l’aigua, el gas, el telèfon, les corresponents assegurances, la neteja del local, etc.
Càritas es compromet a gestionar de manera exclusiva el menjador social, col·laborar en les possibles redefinicions d’aquest servei i equipar-lo del personal adequat: una persona que faci les tasques de coordinació i un treballador/-a social.
La regidora de l'Àrea de Benestar Social, Montserrat Vilella, fa una valoració molt positiva del treball conjunt entre Càritas i l’Ajuntament de Reus: «El funcionament del menjador social és un bon exemple de com fer front a l’actual situació de crisi que afecta a moltes persones mitjançant la col·laboració i la coordinació entre l’administració i les entitats sense ànim de lucre».
Balanç del servei
El menjador social va començar a funcionar el 21 de desembre de 2009, fruit de la coincidència d’interessos de l’Ajuntament i Càritas per atendre les persones més vulnerables.
Aquest servei, a més a més, de la dedicació de dos professionals, compta amb la tasca altruista d’una trentena de voluntaris de Càritas. Durant l’any 2012, aquests voluntaris van oferir 12.698 àpats a 245 persones, la qual cosa suposa una mitjana d’assistència de 91 persones mensuals i unes 55 persones diàries, usuàries habituals o puntuals. La freqüència d’assistència ve marcada per la situació socioeconòmica i familiar de la persona i sempre està pautada i pactada entre els treballadors socials de l’Ajuntament i Càritas. En aquests moments, s’ofereixen una mitjana diària de 65 àpats.
La situació econòmica i els ingressos de les persones que assisteixen al menjador és variada: predominen les persones sense ingressos, amb prestacions d’atur o amb pensions d’invalidesa, entre altres. El ventall de lloc on resideixen també és divers: habitatge inestable, habitacions, habitatges de lloguer, pis de propietat, casa abandonada, pis d’acollida, pensió, entre altres.
La via d’entrada al menjador és diversa: Serveis Socials, Càritas, iniciativa pròpia, serveis de salut (drogodependències, Fundació Mossen Frederic Bara, etc). Sempre, però, han de passar abans pels Serveis Socials per tal d’estudiar-ne la seva situació personal.
Col·laboració amb Càritas
Actualment, l’Ajuntament de Reus i Càritas també col·laboren en altres projectes com la Xarxa de distribució d'aliments, el «Programa per a la recuperació d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics a Reus», «A Reus, canviem els bolquers», «Llet i farinetes», «Projecte Orla», entre d’altres.