Notes de premsa

L’Ajuntament sol·licita ajuts FEDER per obrir dos nous espais museogràfics

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 3/02/2009

ntament de Reus ha presentat davant el Departament de Governació i Administracions Públiques les sol·licituds perquè s’incloguin en la convocatòria dels ajuts europeus FEDER del periode 2007-2010 el finançament de de dos nous projectes museogràfics: La Sala Bassegoda del Gaudí Centre, i la rehabilitació de l’antiga Bòbila Sugranyes per ubicar-hi un centre d’interpretació de la ceràmica.

L’Ajuntament ha sol·licitat a càrrec dels fons FEDER el finançament del 50% dels 247.000 euros amb què està pressupostada la Sala Bassegoda, i dels 2.742.283,59 euros del cost de recuperar la Bòbila Sugranyes. Alhora, l’Ajuntament ha aprovat els cofinançament del 50% restant en els exercicis del 2009, en el cas de la Sala Bassegoda, i del 2010, en el cas de la Bòbila Sugranyes. Els dos projectes encaixen en els objectus dels fons europeus de millora dels serveis turístics i protecció i conservació del patrimoni cultural, respectivament.

Sala Bassegoda
El projecte de creació del nou espai expositiu de la Sala Bassegoda respon a la necessitat de crear un espai d’immersió i d’aproximació a la vida i obra d’Antoni Gaudí, emmarcant-lo en el context social, cultural i històric de l’època en què va viure. Es concep com un nou espai amb gran capacitat d’atracció, que utilitzarà les noves tecnologies audiovisuals, l’escenografia i la il·luminació per posar en valor el discurs expositiu. Alhora, la sala donarà cabuda a la celebració d’actes públics que actualment no es poden realitzar al Gaudí Centre.

El discurs expositiu es desenvoluparà seguint tres grans conceptes bàsics de l’arquitecte en relació a l’època en què va viure:

- Infància i joventut (1852-1878): Des del seu naixement a Reus fins que marxa a Barcelona per iniciar els estudis d’arquitectura.
- La maduresa (1879-1913): Des que Gaudí obté el títol d’arquitecte i realitza la seva producció artística més destacada.
- La vellesa (1914-1926): A partir de la decisió de Gaudí de dedicar-se en exclusiva a les obres del templede la Sagrada Família.

L’ús de les noves tecnologies és un dels pilars per a la creació de la Sala Bessagoda, amb uns mitjans audiovisuals i d’informació que possibiliten la posada en valor de manera moderna i atractiva del discurs expositiu. Tots els elements que s’incorporen a la sala seguiran el llenguatge, la línia gràfica i la identitat del Gaudí Centre.

Bòbila Sugranyes
El projecte de rehabilitació de la Bòbila Sugranyes, a l’avinguda de Tarragona, preveu reconvertir en un nou espai museístic aquest antic forn de ceràmica que forma part del patrimoni industrial de la ciutat. La bòbila data de mitjans del segle XIX, i és fruit de la gran expansió industrial de l’època que va fer variar la imatge urbana de Reus amb la construcció del conjunt de fumeres, naus, i fàbriques pòpies del nou model d’industrialització.

El nou ús que es donarà a l’edifici lliga amb l’original. Es convertirà en un centre d’interpretació de la ceràmica al llarg de la història, un material que sempre ha estat vinculat tant a Reus com al conjunt del Camp de Tarragona. Així, la planta poligonal concèntrica al voltant de la fumera central, permet, gràcies a les seves grans dimensions i l’estructura molt diàfana, recuperar-la com a espai d’exposició. En el nivell semisoterrat, destinat originalment al forn de la bòbila, té un pas circular amb les obertures per on s’introduïen les peces ceràmiques. Aquest pas es recupera per donar lloc a un recorregut explicatiu del procés de producció de la ceràmica. Un volum de nova construcció en planta baixa farà les funcions de vestíbul d’accés. El projecte inclou també l’ordenació de la zona verda de l’entorn de la bòbila.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.