Notes de premsa

L’Àrea de Benestar fa balanç del serveis de prevenció i atenció de la violència

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 22/11/2010

a de Benestar de l’Ajuntament de Reus fa balanç del serveis municipals de prevenció i atenció de la violència d’aquest 2010, coincidint amb la commemoració, aquest 25 de novembre, del Dia internacional per l’eliminació de la violència vers les dones. El Servei d’Informació i Atenció a les Dones adreçat a persones en situació de violència domèstica, l’Oficina d’Atenció a la Víctima, i el programa «Desenvolupa’t per la convivència», són exemple de l’atenció integral del fenomen de la violència des del treball en xarxa entre els diferents serveis municipals, les entitats i altres administracions.

El treball en xarxa en relació a la prevenció i atenció a les situacions de violència té l’any 2005 un punt d’inflexió amb la signatura del protocol d’actuació en temes de maltractaments i violència familiar, resultat del treball inicial de la Xarxa d’Actuació en Temes de Maltractament a la ciutat de Reus. En els darrers anys s’ha produït un reconeixement legal d’aquest treball en xarxa amb la Llei de Serveis Socials i la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista. És en el desplegament d’aquesta darrera llei, que es constitueix el Circuit del Camp de Tarragona per l’abordatge de la violència masclista, impulsat des de l’Institut Català de les Dones, i en el qual l’Ajuntament de Reus hi participa de manera activa per aportar experiències locals i promoure bones pràctiques a tot el territori.
Des de l’Àrea de Benestar s’impulsen diferents serveis i accions per tal d’abordar de manera integral la qüestió de la violència. El balanç de l’activitat d’aquest serveis del 2010 (fins el 31 d’octubre) és el següent:

Servei d’Informació i Atenció a les Dones
El SIAD de l’Ajuntament de Reus compta amb dos punts d’atenció: a l’Àrea de Benestar i al Casal de les Dones. L’Àrea de Benestar que s’assumeix l’especificitat de les situacions relacionades amb la violència: en un servei que, des de l’any 1989, s’ha anat consolidant en l’atenció social, legal i psicològica que es posa a l’abast de la ciutadania (especialment per a les famílies) per assessorar sobre les relacions de parella, les separacions, així com en els casos de violència. Durant l’any 2010 s’han atès a 223 persones. De les quals 6 dones han participat en el Taller d’autoestima i 23 dones han format part del Grup d’Ajuda Mútua. En el darrer any s’ha iniciat un nou projecte d’atenció a les famílies que pateixen situacions de violència amb l’objectiu de donar-los suport en l’exercici del seu rol de mares i acompanyar-les amb els seus fills en el procés de recuperació. Aquest servei està subvencionat per la Generalitat a través de l’Institut Català de la Dona.
Total persones ateses SIAD (Àrea de Benestar) 2010: 223
Suport psicològic: 77
Tallers de recuperació de dones i els seus fills: 17
Taller d’autoestima: 6
Grup d’ajuda mútua: 23

Oficina d’Atenció a la Víctima
L’Oficina d’Atenció a la Víctima es crea l’any 2005 com un servei d’atenció a les persones víctimes de violència. L’equip, format per personal de Guàrdia Urbana i de Serveis Socials de l’Ajuntament, ofereix acollida, informació i orientació, suport psico-social, assessorament legal, recollida de la denúncia i acompanyament en situacions de violència. L’any 2010 s’han atès, de moment, 756 persones, hi ha 310 Ordres de Protecció en vigor. 6 dones amb ordre de protecció han participat en el projecte de suport integral, amb l’objectiu d’acompanyar-les en el procés de recuperació.
Des de fa anys, l’Àrea de Benestar, juntament amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, es va adherir al Servei Telefònic d’Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere com un instrument del procés de recuperació integral de les víctimes. La seva funció principal és que la dona se senti segura i acompanyada mentre duri tot aquest procés.
Total persones ateses Oficina d’Atenció a la Víctima 2010: 756
Ordres de protecció: 310
Projecte integral: 6
Nombre de persones ateses al servei telefònic: 25

Prevenció de la violència
Des de fa 3 anys s’inicia el projecte «Desenvolupa’t per la convivència» per treballar la prevenció de la violència en les escoles. Hi participen Serveis Socials, amb la col·laboració de l’Obra Social de «la Caixa», Guàrdia Urbana, Pla Transversal de Gènere, Pla Transversal d’Immigració i centres educatius. S’adreça a infants i joves de 10 a 18 anys escolaritzats i a grups en els quals es detectin conductes de risc o violentes. L’objectiu és fer una acció preventiva i d’incidència en els factors que intervenen en el fenomen de la violència: competències personals, aspectes psicològics, factors d’entorn propers, aspectes familiars. La participació en el curs 2009- 2010 va ser de 1.049 persones, entre alumnes de primària i secundària, famílies, professors i Centres Oberts.
475 alumnes de primària
279 alumnes de secundària
84 professors i 20 famílies.
58 persones de col·lectius en risc:
133 usuaris d’activitats de clima i intervencions individualitzades.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.