Notes de premsa

L’Àrea de Benestar fa balanç dels serveis de prevenció i atenció de la violència

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 24/11/2009

a de Benestar de l’Ajuntament de Reus fa balanç del treball realitzat aquest 2009 per a la prevenció de la violència i l’atenció a les víctimes, amb motiu del Dia Internacional contra la violència que es commemmora aquest 25 de novembre. El conjunt dels serveis i accions impulsades ofereixen una resposta integral que passa per la informació, la prevenció i l’atenció, sempre amb la voluntat de sumar esforços i amb la resta d’agents implicats, amb un model de treball transversal i en xarxa que ha estat referent a nivell territorial i nacional.

Aquest any 2009, s’ha realitzat la revisió del Protocol d’Actuació en Temes de Maltractaments i Violència Familiar (signat el 2005), per tal d’adequar-lo a les novetats legislatives catalanes i espanyoles, així com al desplegament dels Mossos d’Esquadra i als jutjats de violència, que s’han produït des de la seva redacció. Ara, el protocol es troba en procés d’aprovació institucional. La revisió ha estat possible gràcies a la participació dels tècnics de les diferents institucions i serveis de la Xarxa d’Atenció a Persones Maltractades de la ciutat de Reus.

La xarxa va nèixer el novembre del 2004 davant la necessitat dels serveis i institucions que intervenen en el fenòmen de la violència de treballar conjuntament. Fruit d’aquesta col·laboració, es va elaborar el protocol per millorar l’atenció a les persones que pateixen qualsevol tipus de maltractaments: dones, gent gran i infància. La xarxa s’ha anat teixint al ritme de les noves realitats socials, incorporant noves institucions des d’un plantejament de responsabilitat pública, amb la implicació de tots els agents que intervenen en el territori.

La xarxa comprèn els diferents àmbits d’atenció a la ciutadania: salut (atenció primària, atenció hospitalària i atenció sòcio-sanitària); serveis socials municipals; òrgans policials (Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra); assistència jurídica (Col·legi d’Advocats de Reus); jutjat (Jutjat de Violència sobre les Dones de Reus, Fiscalia de Reus, Institut de Medicina Legal de Catalunya); Servei Territorial de Justícia de la Generalitat (Oficina d’Atenció a la Víctima, Punt de Coordinació); Servei d’Acció Social i Ciutadania de Generalitat (Servei d’Atenció a la Infància i l’Adolescència). Està previst que se sumin altres serveis i institucions a la Xarxa, tant a nivell municipal (Àrea d’Educació i Formació i Pla Transversal de Gènere), com de la Generalitat de Catalunya (Ensenyament i Justícia Juvenil).

De manera paral·lela i coordinada a la xarxa, l’Àrea de Benestar Social impulsa diferents serveis i accions per oferir una resposta integral a la violència.

Servei d’Informació i Atenció a les Dones
L’any 1989, l’Àrea de Benestar crea un servei específic adreçat a les víctimes de violència domèstica, que amb el temps evoluciona cap a l’actual Servei d’Informació i Atenció a les Dones. El servei s’ha consolidat com una oferta d’atenció social, legal i psicològica a l’abast de la ciutadania, especialment per a les famílies, per a assessorar en relacions de parella, separacions i en casos de violència. Forma part del Pla Transversal de Gènere de l’Ajuntament, i està subvencionat per la Generalitat de Catalunya a través de l’Institut Català de les Dones.

Durant el 2009, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones ha atès a 283 persones: 141 han rebut suport psicològic, 214 suport social, 24 han participat en el taller d’autoestima, i 25 en el Grup d’Ajuda Mútua:

Oficina d’Atenció a la Víctima
L’Oficina d’Atenció a la Víctima municipal es va crear l’any 2005. És un servei d’atenció a les persones víctimes de violència. L’equip, format per personal de Guàrdia Urbana i de Serveis Socials, ofereix acollida, informació i orientació, suport psicosocial, assessorament legal, recollida de la denúncia i acompanyament en situacions de violència.

L’any 2009 s’han atès 872 persones, i 32 dones han participat del projecte de suport integral, amb l’objectiu d’acompanyar-les en el procés de recuperació. Actualment hi ha 445 ordres de protecció en vigor:

Prevenció de la Violència-Resolució de Conflictes
El projecte «Desenvolupa’t per la convivència» s’inicia l’any 2007 amb l’objectiu de treballar la prevenció de la violència des de les escoles, amb la implicació de les regidories de Serveis Socials i d’Esports i Lleure, la Guàrdia Urbana, l’Oficina d’Atenció a la Víctima, els centres educatius, el Pla transversal d’Immigració, el Pla transversal de Gènere i Pla Educatiu d’Entorn. S’adreça a alumnes de 10 a 18 anys i a grups amb conductes de risc o violentes. S’incideix en diferents factors que intervenen en el fenòmen de la violència: competències personals, aspectes psicològics, l’entorn proper, aspectes familiars. Està subvencionat per l’Obra Social de «la Caixa», ha estat ben valorat des del Pla Local d’Inclusió Social.

Un total de 1.486 persones han participat en aquest programa el curs 2008-2009:
CEIP: 8 centres (630 alumnes i 28 professors)
IES: 3 instituts (685 alumnes i 10 professors)
Col·lectius de risc: 5 espais, 120 persones i 13 monitors

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.