Notes de premsa

Les activitats de primavera de RENATUReus celebren el Dia de la Biodiversitat

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 15/05/2025
Imatge de les activitats de primavera de RENATUReus

RENATUReus, el projecte de renaturalització i resiliència de la ciutat que impulsa l’Ajuntament de Reus, ha programat un seguit d’activitats de primavera que s’allargaran fins al 21 de juny. Al voltant del 22 de maig, Dia Internacional de la Diversitat Biològica, les activitats previstes s’inclouen en l’agenda de la Setmana de la Natura. que se celebra a tot Catalunya i que enllaça les celebracions del Dia Internacional de la Biodiversitat amb la del Dia Internacional del Medi Ambient el 5 de juny.

RENATUReus compta amb el suport de la Fundación  Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

La programació d’activitats inclou diferents sortides i passejades per entorns naturals de la ciutat, i noves edicions de tallers de verd privat que s’organitzen des de la Xarxa de Patis i Balcons de Reus, en col·laboració amb els Centres Cívics.  D’entre les activitats programades destaquen també  les que s'emmarquen en la Festa dels Falciots, una iniciativa que impulsa des de l’any passat CEN (Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals) en l'àmbit del Camp de Tarragona. Així, les activitats que es fan en aquesta edició a Reus estan coorganitzades amb RENATUReus, que col·labora en l'esdeveniment 2025 (www.festadelsfalciots.org)

L’Ajuntament de Reus manté oberta l’edició especial del concurs de fotografia anual, que en aquesta edició 2025 se centra en Balcons Florits. L’objectiu és promoure el paper del verd privat en el procés de reverdiment i renaturalització de la ciutat. Les fotografies es podran publicar fins al 4 juny a Instagram. Les bases es poden consultar en aquest enllaç

El programa d’activitats és el següent:

Passejades i sortides

  • De la plaça de la Llibertat al parc de Sant Jordi. 21 de maig, de 10:30 a 12:00 h. Sortida des del CC Llevant a les 10:.00 h. Sortida des del CC Gregal a les 10:30 h. Passejada per aquests espais emblemàtics de la ciutat per conèixer els arbres que hi podem trobar i com canvia el paisatge aquests mesos de primavera. Un recorregut tranquil i agradable per compartir una estona a l’aire lliure i saber més coses del verd de la ciutat.
  • De Mas Abelló a la riera de l’Abeurada. 23 de maig, de 10:00 a 12:00 h. Sortida des del CC Mas Abelló. Aquesta sortida ens porta des del centre Cívic Mas Abelló fins a l’espai de biodiversitat de la riera de l’Abeurada. Durant el trajecte descobrirem més coses sobre el paisatge d’aquest espai natural de la ciutat que tenim a toca i de les espècies de flora i fauna que hi podem trobar. Un passeig agradable apte per a tothom.
  • Per la riera de l’Escorial: de la plaça d’Europa al parc del Lledoner. 27 de maig de 9:00 a 11:00 h. Sortida des del CC Migjorn. Amb aquest recorregut volem recuperar la memòria de l’antic traçat urbà de la riera de l’Escorial i reconèixer alguns dels canvis que s’hi ha produït en els darrers anys. Ens aturarem també a identificar alguns dels arbres que formen part del paisatge natural d’aquesta zona de la ciutat.
  • De la Boca de la Mina a l’Institut Pere Mata. 10 de juny, de 9:00 a 11:00 h. Sortida des del CC Mestral. Com canvia el paisatge que ens envolta en cada moment de l’any? Quins arbres tenim a tocar de casa?  Quines espècies trobem als parcs i jardins? Amb aquesta sortida guiada, amb explicacions tècniques accessibles, descobrirem més coses del patrimoni verd de la ciutat vinculat a dos espais tan emblemàtics com el passeig de la Boca de la Mina i l'Institut Pere Mata.
  • Un tomb pel barri del Carme. 21 de juny a la tarda, de 18:30 a 20:00 h. Sortida des del CC del Carme. Amb aquesta passejada, us proposem un breu recorregut per la plaça de la Patacada i una mica més enllà per posar nom a altres arbres que ens envolten i reconèixer com es preparen per al canvi d’estació.

Tallers

  • Un balcó florit, aromàtic i comestible. 22 de maig, CC del Carme, de 18:00 a 20:00h; 9 de juny, CC Migjorn, de 16:00 a 18:00 h; 7 de juny, CC Gregal, de 10:00 a 12:00; 12 de juny , CC Mestral, de 10:00 a 12:00. Menta, alfàbrega, sàlvia, espígol... T’agradaria fer créixer les teves pròpies plantes aromàtiques i medicinals a casa? Tant si tens balcó, terrassa o només un raconet a la cuina, aquest taller és per a tu! Hi aprendrem conceptes bàsics de cultiu domèstic sostenible: com triar els recipients, preparar el substrat, regar correctament, triar les espècies segons l’espai i l’estació… Tot perquè posis a punt el teu espai verd afavorint també la biodiversitat silvestre.
  • Bioconstrucció amb canya. 4 de juny, CC Ponent, de 10:00 a 12:00 h; 21 de juny, Jardí Agrari, de 9:00 a 13:00 h. En aquest taller pràctic aprendrem a utilitzar la canya per fer construccions senzilles. Es tracta de recuperar una manera tradicional d'aprofitar un recurs que trobem en espais naturals i que convé eliminar-lo ja que es tracta d'una espècie invasora que causa problemes de taponament d’infraestructures.
  • Construïm hotels d'insectes. 26 de maig, de 18:00 a 20:00, al CC Mas Abelló; 29 de maig, de 18:00 a 19:30 h a la Biblioteca Xavier Amorós. T’agradaria donar un cop de mà a la fauna del teu entorn? Vine al taller de construcció d’hotels d’insectes, una activitat participativa i familiar on aprendrem a crear petits refugis i punts d’alimentació per fomentar la biodiversitat urbana.
  • L’aigua i com aprofitar-la amb sistemes urbans de drenatge sostenible . 5 de juny, de 18:00 a 19:30 h a la Biblioteca Xavier Amorós. Saps què són els Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS)?  I els jardins de pluja? T’animem a participar en aquest taller on combinarem ciència, territori i sostenibilitat per entendre com funcionen els SUDS, com ajuden a gestionar l’aigua de pluja i com contribueixen a la renaturalització urbana.

Festa dels falciots
Dissabte 24 de maig. Activitats organitzades en col·laboració amb CEN. Més informació: www.festadelsfalciots.org

  • Sortida d’observació d’ocells al Camí de les Ànimes. De 9:00 a 11:00 h. Sortida de l’aparcament de l’Escola Els Ganxets. De la mà de l'Enric Pàmies recorrerem aquesta zona, al nord de la ciutat, des d'on buscarem espècies ben diverses: des de xoriguers, falciots, tallarols i caderneres fins als espectaculars abellerols i oriols, o als escandalosos rossinyols.
  • Cens de nius de falciot i ballesters. Parc de Sant Jordi, de 18:30 a 20:00 h. Al bell mig de Reus, hi crien les tres espècies de falciots que tenim a Catalunya: el falciot negre, el falciot pàl·lid i el ballester. Coneixerem com es realitza un cens de nius de falciots, recorrent la zona propera al Parc de Sant Jordi. Aprofitarem per observar les diferents espècies d'ocells que viuen a la zona: falciot pàl·lid, falciot negre, ballester, orenetes, merla, tallarols...
  • Taller de caixes niu i menjadores. Parc de Sant Jordi, a partir de les 17:00 h. Els companys i les companyes de l'associació CEN ens ensenyaran quins tipus de caixa niu i menjadores hi ha, i coneixerem per a què serveixen. Sabeu que hi ha caixes niu per a òliba, per a rat-penat o per a raspinell? I que totes són diferents? Aprendreu tot això, i molt més, en aquest interessant taller!

Next Generation
L’actuació s’emmarca en el projecte RENATUReus que l’Ajuntament de Reus impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

El conjunt de les actuacions plantejades té un calendari previst de juliol de 2023 a desembre de 2025. El pressupost total de les actuacions és de 4.210.526,32, dels quals el 95% serà finançat pels fons europeus.

Imatge de les activitats de primavera de RENATUReus

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.