Notes de premsa

L’escola Montsant s’afegirà al «Bus a peu» el proper curs

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 11/04/2007

s i mig després de la posada en marxa del projecte «Bus a peu» a nivell experimental al CEIP Alberich i Casas i al col·legi Sant Josep, una tercera escola, el CEIP Montsant, ja ha fet els primers passos per tal de tenir un «Bus a peu» el proper curs. L’escola i l’AMPA de la Montsant comparteixen plenament la filosofia i l’objectiu del projecte i es volen sumar a la iniciativa.

El projecte del «Bus peu», liderat per l’Àrea d’Educació i Família de l’Ajuntament de Reus amb la col·laboració i el suport de la Guàrdia Urbana de Reus i les associacions de pares i mares de les dues escoles que hi participen, el Col·legi Sant Josep i el CEIP Alberich Casas, ja prepara el curs vinent a la vegada que avalua el primer mes i mig de funcionament.
Des d’un primer moment i mentre es va treballar en la fase d’estudi i diagnosi i en el mateix desenvolupament del projecte es va tenir molt clar el principal objectiu del «Bus a peu»: posar a disposició de la comunitat educativa de Reus uns camins escolars segurs, sostenibles i saludables per anar de casa a l’escola a peu. Amb aquest objectiu també se’n van aconseguir d’altres, com per exemple, la socialització dels usuaris del «Bus a peu», la reducció del trànsit rodat a les zones més properes a les escoles i la millora del seu entorn en termes de seguretat viària i mobilitat. I el reforç de l’educació viària que des de fa molts anys s’imparteix als escolars.
Tots plegats, pares i mares, nens i nenes, mestres, el veïnat, els agents i els tècnics municipals van fer una aposta decidida i valenta tot sabent que d’entrada no seria fàcil perquè calia trencar uns costums i unes normes cíviques i de comportament adquirits per la comunitat des de fa molts anys. Ha passat el primer mes i mig del «Bus a peu» en els dos primers centres de Reus que de manera experimental l’han volgut posar en funcionament, un període que s’ha dinamitzat des de l’Ajuntament amb un equip de persones que ha tutelat cadascuna de les línies en una franja horària concreta del matí, per tal d’ajudar a modificar aquests hàbits i donar a conèixer l’objectiu del Bus a peu entre els seus usuaris.
Si bé és cert que el projecte es va plantejar des del principi de la mateixa manera per als dos centres, passat el mes i mig cadascun d’ells se l’ha fet seu d’una manera diferent. El CEIP Alberich i Casas ha apostat per una continuïtat pel que fa al model de camí escolar segur conduït per una persona de l’escola (mare, pare, alumne/a...) que acompanya el grup, igual que s’ha fet en la fase inicial. El col.legi Sant Josep, en canvi, ha decidit que un cop finalitzada aquesta primera fase, l’Ajuntament els cedeixi els camins escolars segurs per tal que la seva comunitat educativa els pugui fer servir lliurement però sense la figura d’un/a conductor/a.
En realitat aquestes són dues modalitats que coexisteixen a l’Estat espanyol i a altres països, com França, sobre camins escolars i busos a peu. Una i l’altra funcionen i es gestionen segons el criteri dels seus centres i de les seves AMPA. L’Ajuntament, després de crear els itineraris els cedeix als centres i les AMPA amb aquesta finalitat. Això vol dir que les diferents línies de «Bus a peu» que es vagin creant a la ciutat, si bé totes tindran el mateix objectiu i es cediran a les escoles, cadascuna en podrà fer un ús diferenciat; unes línies tindran conductor/a, altres no, unes tindran quatre horaris, altres dos o tres, etc., però totes garantiran el mateix: uns itineraris segurs per als seus usuaris, alumnes, famílies, mestres i veïnat del barri d’aquells centres.

El CEIP Alberich i Casas per exemple, ja hi ha posat dues mares conductores un parell de dies a la setmana; a més, aviat es podrà veure als alumnes de 6è fent de conductors i conductores dels seus germans i companys més petits. L’AMPA de l’escola s’ha fet seu el projecte des del primer moment i amb voluntat i imaginació ha dissenyat diferents propostes per treballar els objectius del «Bus a peu» dins i fora de l’escola.
El col.legi Sant Josep, per la seva banda, treballa intensament per millorar la difusió i el desenvolupament des de la mateixa escola per tal que les seves famílies el coneguin i se’l facin seu.
Establiments col·laboradors
Una altra novetat del projecte és la demanda de col·laboració que s’ha fet als establiments comercials ubicats en els carrers i places per on passa el «Bus a peu» perquè s’adhereixin a la iniciativa com a establimnets col·laboradors amb l’objectiu d’ajudar als usuaris del «Bus a peu» si alguna vegada durant el trajecte se’ls presenta una necessitat.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.