Notes de premsa

L’exposició «Cartells de la Segona República» es prorroga fins el 15 de juny

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 9/01/2008

seu d’Art i Història ha decidit prorrogar fins el 15 de juny l’exposició «Cartells de la Segona República», que es pot veure a la Sala Reus d’aquest museu de la plaça de la Llibertat.

La mostra conté gairebé la meitat dels exemplars impresos originals de cartells editats durant la Segona República Espanyola (anys 1931-1939) que formen part de la donació de la senyora Maria Montserrat Barenys i Busquets a l’Institut Municipal de Museus de Reus. En total, són 150 els cartells (inclosos quatre duplicats) que pertanyen a aquest període tan transcendent de la nostra història contemporània, dels quals –per qüestions d’espai– s’exposen públicament 69 exemplars, en la Sala Reus del Museu d’Art i Història de Reus (plaça de la Llibertat, 13). En aquesta col·lecció de cartells, que esdevé una de les més importants de Catalunya, hi ha mostres d’obres realitzades per artistes gràfics tan reconeguts com Carles Fontserè (traspassat fa poc més d’un any), Ricard Giralt-Miracle, Ricard Obiols, Sim (José Luis Rey Vila), Helios Gómez, Ricard Fàbregas, Josep Morell, José Bardasano, Henry (Enrique Ballesteros), Cristòfor Arteche, Fritz Lewy, etc.
En la mostra, els cartells s’ordenen de manera cronològica, d’acord amb els esdeveniments polítics coetanis. Així, hi ha cartells corresponents als diferents comicis electorals dels anys 1931-1936, al procés de debat i aprovació de l’Estatut de Catalunya (1931-1932) i als anys de la guerra civil (1936-1939). També hi diversos cartells oficials i informatius de diferents departaments de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona i uns quants cartells de promoció de diverses entitats culturals, tots datats dins del mateix període republicà. De manera complementària, en la mateixa mostra s’exposen altres documents coetanis procedents de la mateixa donació, sobretot impresos –exemplars de periòdics, fulls volants, auques, paperetes de vot, etc– però també algun de manuscrit (com una targeta postal tramesa des d’uns dels fronts de guerra).
És especialment remarcable la varietat ideològica reflectida en aquest fons, especialment per la presència de diversos cartells editats per formacions conservadores i anticomunistes, com la Lliga, Acción Popular, la CEDA o el Front Català d’Ordre, durant el període 1931-1936. També es poden destacar, pel seu interès, els cartells i documents editats arran de la promulgació de l’Estatut (1931-1932) i els cartells oficials apareguts durant els darrers mesos de la guerra civil a Catalunya. En un cas excepcional, de 1937, un cartell fou reaprofitat i imprès pel darrere, amb dos missatges diferenciats. El cartell més tardà, que reprodueix un discurs del president Companys, fou editat pocs dies abans de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona.
Atesa la qualitat i la varietat de la col·lecció, l’Institut Municipal de Museus ha editat un catàleg de referència, amb fotografies –a càrrec del fotògraf Carles Fargas– i una fitxa descriptiva –a càrrec dels comissaris de la mostra– de la totalitat dels cartells de la col·lecció esmentada i dels principals documents complementaris que s’exposen, així com diversos textos de presentació i de contextualització.
L’exposició, que es va obrir al públic el 10 de maig de 2007, és comissariada per Jaume Massó Carballido, historiador i director del Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca, i Marc Ferran Sans, historiador i director del Museu d’Art i Història de Reus.
Aquesta mostra i el catàleg s’han fet amb la col·laboració de la Direcció General del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.