Notes de premsa

Lluís Pasqual, distingit amb la Creu de Sant Jordi

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 14/04/2015

L’Ajuntament de Reus felicita el director de teatre Lluís Pasqual, que figura a la llista de guardonats enguany per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi.

En paraules de l’alcalde, Carles Pellicer, «Per a la ciutat de Reus és una autèntica satisfacció i un honor veure reconeguda amb un guardó tan important la tasca de Lluís Pasqual, un director de teatre de projecció internacional que ha dut als escenaris muntatges teatrals i operístics inoblidables».

Lluís Pasqual
Lluís Pasqual i Sánchez (Reus, 1951), llicenciat en Filosofia i Lletres i en Art Dramàtic, és un dels directors de teatre catalans de més projecció de les darreres dècades.

Els seus inicis teatrals es remunten als anys de joventut, en el cercle del Centre de Lectura de Reus, com a cofundador de la companyia La Tartana-Teatre Estudi, i també a Barcelona, a l’Institut del Teatre, on va coincidir amb Fabià Puigserver.

El 1976, amb Camí de nit de 1854, una obra escrita i dirigida per ell mateix, va fundar el Teatre Lliure. El 1983 va ser nomenat director del Centro Dramático Nacional-Teatro María Guerrero de Madrid, i el 1990 es va traslladar a París per dirigir el Teatre d’Europa-Théâtre de l’Odéon. Va dirigir també la Biennal de Teatre de Venècia en les edicions de 1995 i 1996, i el 1998, després de la seva vinculació amb el projecte Barcelona Ciutat de Teatre, va assumir la codirecció del Teatre Lliure juntament amb Guillem-Jordi Graells.

Com a director, ha dut als escenaris teatrals obres tan emblemàtiques com La casa de Bernarda Alba, de Federico García Lorca, Celebració, de Harold Pinter, Els feréstecs, de Carlo Goldoni, o El rei Lear, de Shakespeare, i ha estat també director escènic d’òperes com Tristan und Isolde o Les noces de Figaro.

Per la seva tasca professional, ha obtingut diferents reconeixements, com el Premi Nacional de Teatre i Dansa (1984), la distinció de la República Francesa com a Cavaller de les Arts i de les Lletres (1984), el Premi Nacional de Teatre del Ministeri de Cultura (1991) o el de Cavaller de la Legió d’Honor Francesa (1996).

Malgrat la seva intensa activitat professional, Lluís Pasqual ha mantingut sempre la seva vinculació amb Reus, de manera especial amb el Teatre Bartrina, de la comissió artística del qual forma part. El 1997, any de la reobertura del teatre després de les obres de remodelació i ampliació, va dirigir-ne la programació del cicle inaugural, que va dur a l’escenari reusenc noms de gran projecció, com Núria Espert, Emma Vilarasau, Antonio Canales, Els Joglars o l’orquestra de cambra del Teatre Lliure. Uns anys abans, el 1988, va dissenyar i coordinar l’espectacle inaugural de la reobertura del Teatre Fortuny, que va comptar amb la presència de Montserrat Cavallé.

El 2003 Lluís Pasqual va rebre el títol de Fill Il·lustre, i el 1984 va ser pregoner de la Festa Major de Sant Pere.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.