Notes de premsa

L’Observatori de Dones en els Mitjans de Comunicació es converteix associació de referència

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 24/02/2009

gidora cap de l’Àrea de Participació i Ciutadania, Pilar Pérez, ha assistit aquest dimarts 24 de febrer a l’acte de constitució de l’Observatori de Dones en els Mitjans de Comunicació com a associació d’ajuntaments i de referència. Un total de 26 ajuntaments forment part d’aquest ens, una entitat que dinamitza el debat públic sobre el paper dels mitjans en la superació dels arquetips de gènere.

L’Observatori dóna un pas endavant en constituir-se com una associació d’ajuntaments, de manera que el projecte es converteix en un organisme autònom i de referència. L’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació té dos objectius bàsics:

- Treballar per una sensibilització en el territori, donant eines a la ciutadania per poder elaborar una resposta crítica.

- Treballar en l’anàlisi de continguts per construir un discurs propi i de referència per a la ciutadania.

L’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació és una iniciativa pionera a Catalunya endegada l’any 2000 per cinc ajuntaments del Baix Llobregat (Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí) i Drac Màgic. Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, amb l’objectiu de dinamitzar el debat públic sobre el paper dels mitjans en la superació dels arquetips de gènere.

Al 2008, amb la incorporació de nous ajuntaments, l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació és una instància de participació ciutadana que promou l’anàlisi i la visió crítica dels mitjans de comunicació, i que vol constituir-se com un lloc referent, generant tot un seguit d’estudis i documents per una representació no sexista de les dones. En els seus 8 anys de vida, l’Observatori ha esdevingut un projecte pioner i innovador, no només per la seva comesa, sinó també per la seva metodologia i forma de constitució.

Actualment els ajuntaments que donen suport a aquesta iniciativa són: Badalona, El Masnou, Sant Joan Despí, Barberà del Vallès, Mataró, Sant Just Desvern, Barcelona, Manresa, Sitges, Castelldefels, Molins de Rei, Reus, Cervelló, Sabadell, Rubí, Corbera de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Terrassa, Cornellà del Llobregat, Sant Boi del Llobregat, Vic, Esplugues del Llobregat, Sant Feliu del Llobregat, Vilafranca del Penedès, Santa Coloma de Gramenet, Les Franqueses del Vallès.

Drac Màgic executa i coordina l’Observatori des dels seus inicis i fins a l’actualitat. Drac Màgic és una entitat dedicada fonamentalment a l’estudi i a la divulgació dels audiovisuals i a la seva utilització en diverses activitats educatives, socials i culturals. Una de les seves àrees preferents d’activitat és la representació de les dones en els mitjans de comunicació audiovisual i la seva presència com a autora en el camp de la realització i la crítica.

Un web de participació i coneixement
L’Observatori disposa d’un web referent en l’anàlisi i la discussió sobre la representació de les dones en els mitjans de comunicació. A la vegada, es constitueix com l’espai on s’hi troben tots els materials d’anàlisi que es generen des de l’Observatori, funcionant així com a centre de recursos. A més a més, funciona com un àmbit on poder treballar la interactuació amb la ciutadania:

- «Digues la teva», un portal de rebuda de queixes i bones pràctiques que vol recollir les opinions de la ciutadania respecte la representació de les dones als mitjans de comunicació. Des del 2005 l’Institut Català de les Dones (ICD) ha fet seva la iniciativa, establint així un sistema de treball i col·laboració en xarxa.

- El Bloc, on periòdicament es penja alguna notícia, per tal que pugui ser comentada de manera conjunta, afavorint així, la reflexió conjunta.

Activitats i recursos didàctics de l’Observatori
Al web de l’Observatori s’hi pot trobar material i activitats estables de sensibilització i incidència directa al territori, que treballen per una representació no sexista de les dones:

- Campanyes de sensibilització: Tenen lloc de forma puntual i la voluntat de visibilitzar les inquietuds socials i de la ciutadania vers la representació de les dones. En destaquem dues: «Regals no sexistes», orientada al consum no sexista dels regals i a la que es van adherir més de cinquanta ràdios, i «La salut de les dones», on es questionen les imposicions estètiques a que són sotmeses les dones.

- Apunts didàctics: es confeccionen d’acord amb l’actualitat mediàtica. Tenen caràcter monogràfic i estan pensats per a que funcionin de forma autònoma.

- Article mensual: en aquest espai, l’Observatori expressa la seva opinió sobre algún tema d’actualitat relacionat amb els seus interessos principals.

- Comentari de la setmana: breu comentari setmanal amb l’objectiu de promoure el debat constant sobre la representació de les dones als mitjans.

- Xerrades i tallers: tenen per objectiu difondre una cultura crítica mediàtica. Són els següents: «Salut o estètica?», «Reinventar la publicitat», «Els magazines televisius», «Sexisme i publicitat», «La violència vers les dones en els mitjans de comunicació», «Dones i mèdia», «Com consumim els mitjans de comunicació», «Tallers per a professionals dels mèdia» i, «Presentació de l’Observatori».

- Cineforums: es proposen 4 títols, «Dones», d’Isabel Collell (2000), «Caos», de Coline Serreau (2001), «Las mujeres de verdad tienen curvas», de Patricia Cardoso (2002), «Persépolis», de Marjane Satrapi (2007) i, «Caramel», de Nadine Labaki (2007)

- Exposicions itinerants: «Les paraules i les imatges transmeten valors», una exposició itinerant de 4 panells que descriuen què és i què fa l’Observatori amb exemples. Actualment, s’està dissenyant una segona exposició, «La representació del cos de les dones», amb l’objectiu de fer una lectura crítica de la representació que fan els mitjans de comunicació sobre el cos femení.

A qui es dirigeix l’Observatori?
L’Observatori està al servei dels ajuntaments constituents, de les regidories d’igualtat i de la ciutadania en general. També a col·lectius de dones, alumnat d’educació secundària, escoles de persones adultes, casals de persones grans, personal municipal, altres entitats i professionals dels mitjans.

Reptes de futur
L’any 2009 serà un any en el que es treballarà per consolidar el funcionament com a associació. A més a més, l’Observatori vol continuar creixent i arribar a tot el territori català. Volem convidar a més ajuntaments de Catalunya per que es sumin a les iniciatives de l’Observatori, i arribar així al màxim possible de ciutadania.

D’altra banda es vol arribar als Mitjans de Comunicació, fent-los partíceps i involucrant-los positivament en la iniciativa. Volem que els mitjans facin seu el debat de la representació i tractament no sexista de la imatge de les dones.

Per últim, incidir encara més en la població jove a través de les activitats que es venen desenvolupant a l’Observatori des de fa anys, però també dels nous programes i projectes participatius que s’estan dissenyant.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.