Notes de premsa

Novetats en la quarta edició del Festival Memorimage, films d’avui amb imatges d’ahir

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 14/10/2009

t dimecres, 14 d’octubre, s’ha presentat a Reus la quarta edició del festival Memorimage, films d’avui amb imatges d’ahir, que tornarà els dies 4, 5, 6, 7 i 8, amb novetats. Aquest festival, l’objectiu del qual és mostrar i premiar pel·lícules que incorporen material d’arxiu, és l’únic festival d’aquestes característiques al món. La presentació ha anat a càrrec de la Regidora cap de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Empar Pont, i de la directora artística del festival, Anna Marquès.

Memorimage és una iniciativa innovadora, impulsada per l’Ajuntament de Reus, que pretén demostrar com és d’important la recuperació i conservació del patrimoni audiovisual, així com el valor de la imatge en la configuració de la memòria individual i en la col·lectiva.

La voluntat de l’Ajuntament de Reus ha estat mantenir l’esperit del Memorimage original, creat l’any 2005 per l’associació Cinema Rescat, però fent-li guanyar més projecció externa, donant-lo a conèixer a la resta de Catalunya i de l’estat espanyol, i implicant més els habitants de Reus. De fet, Memorimage ha de reforçar el paper de la ciutat de Reus com a centre cultural, arxivístic i de recuperació de la imatge a Catalunya, i situar-la a l’agenda cultural catalana de festivals de tardor.

Quatre seccions, 14 films
En aquesta edició, Memorimage es presenta amb un nou format, més compacte i amb menys films a concurs, dividits en quatre seccions però, per primera vegada, amb la particularitat que cada pel·lícula participant ve acompanyada del seu director i és seleccionada per un programador, fet que contribueix a assegurar el nivell de qualitat de tota la mostra.
A més, el festival estrena nova direcció, en la figura de contrastada trajectòria d’Anna Marquès, productora i experta en el camp televisiu.
Memorimage presentarà 14 films repartits entre la Secció Oficial, la Secció H d’Història; Secció h d’història, i Memòries.

A la Secció Oficial, dedicada a produccions internacionals d’estrena a Espanya, s’han seleccionat cinc films premiats als més importants festivals del sector com Cooking History (Peter Kerekes), que narra les peripècies de diferents cuiners militars; l’autobiogràfica Of time and the city, de Terence Davies; la impactant El juez y el general, on seguim el duel entre el jutge Juan Guzmán i Augusto Pinochet; My Iranian paradise, una descripció del país des del punt de vista dels seus ciutadans i Revue, on el focus és la URSS i la manera de pensar en aquell període.

La secció H d’Història, amb títols que tracten fets destacables en el devenir de la humanitat, estarà formada de dues pel·lícules que narren fets com el paper de la televisió en la Guerra Freda (Disco and Atomic War) i la carrera espacial entre els EUA, la URSS i la Xina (Ascension).

La secció h d’història, amb pel·lícules intimistes que narren històries personals, ens aproparà a les confessions d’un membre del grup secret Economic Hit Men que decideix confessar les extorsions i crims comesos en nom de l’imperi americà (Apology of an Economic Hit Man), a l’escultor Calder a través d’un documental –Calder, Sculptor of Air - sobre la seva vida i obra, i a un dels millors concerts de la història, aquell que va oferir Johnny Cash a la presó Folson de Califòrina l’any 1968 (Johnny Cash at Folsom Prision).

Memòries, una secció dedicada a les produccions nacionals, presentarà al festival quatre peces que abasten des de les cartes de les oients del programa d’Elena Francis i, amb elles, a la quotidianitat dels anys 50 i 60 (Querida doña Elena); la vida a les barriades de barraques de la Barcelona dels anys 60, a través d’un documental ampliat del programa 30 minuts de TV3: Barraques, la ciutat oblidada; una lectura en clau local sobre la Guerra Civil Espanyola i la repressió franquista: La Batalla de la Memòria; i la història del camp de concentració d’Argelers:Camp d’argelers.

Premis i jurat
El certamen reusenc entregarà cinc premis, amb una dotació total de 12.000 euros. El Premi Ciutat de Reus al Millor Llargmetratge de la Secció Oficial, que entrega l’Ajuntament de Reus, premiarà amb 4.000 euros la millor pel·lícula i direcció d’aquesta secció. El Premi Memorimage a la Millor Producció serà de 3.000 euros i podran optar totes les pel·lícules del festival que siguin estrenes.
El Premi Memorial Democràtic serà per a la pel·lícula que abordi millor la temàtica de la recuperació de la memòria històrica de la lluita per la democràcia i contra el franquisme en el període comprès entre 1931 i 1980, amb una dotació de 3.000 euros per a qualsevol de les pel·lícules presentades a concurs; mentre que l’Associació Cinema Rescat entregarà el Premi Cinema Rescat de 1.000 euros per al millor documentalista. A més, els assistents al festival podran votar pel Premi del Públic, dotat amb 1.000 euros per aquella que creguin millor pel·lícula.
El jurat estarà dirigit pel director de la Filmoteca de Catalunya, Roc Villas, i comptarà amb la presència de Sue Malden, presidenta de FOCAL; la de l’expert en documental i consultor en aquest àmbit, Tue Steen Muller; la realitzadora de TVE Catalunya, Lurdes Cortés i Ignasi Sardà (jurat només pel Premi Memorial Democràtic), responsable de comunicació i difusió de la Direcció General de Memorial Democràtic.

Activitats per implicar tots els habitants de Reus
A banda de les projeccions, Memorimage acollirà diverses activitats paral·leles, com MemoriJove, una secció matinal per obrir el festival al públic adolescent; la Marató Memorimage, una projecció continuada de tots els films premiats; un Taller de Creació de Documentals obert als ciutadans que s’inscriguin i jornades d’estudi de cas sobre films destacats amb imatges d’arxiu.

El Festival Memorimage, amb la seva voluntat d’implicar al màxim a reusencs i reusenques, es realitzarà per diversos espais de la ciutat. Així, la inauguració i la cloenda tindran lloc al Teatre Bartrina, les projeccions a la Sala Santa Llúcia; el Taller de creació documental es farà al CIMIR Centre de la Imatge Mas Iglesias i el Taller per a universitaris, al Centre de Lectura de Reus.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.