Notes de premsa

Pla Integral d’Intervenció als<br /> barris del Sud de Reus: Montserrat,<br /> Parcel·les Cases, Juroca i Fortuny

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 9/04/2010

ntament de Reus presenta a la setena convocatòria d’ajuts de la Llei de Barris de la Generalitat de Catalunya el Projecte Integral d’Intervenció als barris del Sud: Motserrat, Parcel·les Cases, Juroca i Montserrat. En total, són un conjunt de 34 actuacions, amb un pressupost total de 12,7 milions d’euros, que persegueixen l’objectiu de trencar el risc de marginalitat i de falta de cohesió urbana i social que pateixen aquests quatre nuclis de població, amb especial èmfasi en la rehabilitació del barri Fortuny.

Diagnosi
El projecte s’emmarca en uns barris d’autoconstrucció, que tenen el seu origen als anys 50 en zones agrícoles i industrials que encara avui en dia condicionen la seva connectivitat amb el centre de la ciutat. L’àmbit delimitat pels quatre barris té una població de 4.861 persones (el 4,5% de la ciutat).
Una anàlisi prèvia dels barris destaca com a elements a potenciar el rejoveniment de la població; la recuperació del moviment veïnal i associatiu; la dotació d’equipaments i serveis públics, educatius, de salut, esportius i cívics; el trasllat de la fàbrica de Borges; o la integració del barranc de l’Escorial i els camins dels Morts i de Pedra Estela com accés a la V Verda. Per contra, destaca com a elements a resoldre la distància social entre autòctons i immigrants, que s’expressa també en l’ús de l’espai públic; les dificultats de la gent gran per continuar vivint al barri; el sentiment de pertinença arrelat al barri, però falta d’identitat col·lectiva com a districte amb serveis i eqipaments comuns; o l’ús excessiu de l’avinguda d’Astorga com a alternativa a la carretera de Salou.

Objectius
Els barris del Sud s’han anat transformant en els darrers anys gràcies a la inversió pública i l’execució de les unitats d’actuació limítrofs previstes en el planejament per part de la iniciativa privada. Tanmateix hi persisteixen elements de marginalitat, falta de cohesió urbana i social i es manté el repte de la rehabilitació del barri Fortuny.
Aquest projecte d’intervenció integral s’estructura al voltant de 4 grans objectius, dels quals se’n desprenen les 34 actuacions:

Eix Astorga
Recuperar l’històric barranc de l’Escorial com a eix vertebrador i cohesionador dels barris del sud. El cobriment del barranc va donar lloc a l’avinguda d’Astorga, una avinguda àrida, ràpida, on conviuen fàbriques, escoles i habitatges. És l’antítesi de la rambla o passeig que necessiten els barris del sud. L’objectiu implica la democratització de l’espai com a eix de convivència.

Eix Astorga des del CAP a Montserrat. Camí escolar
Urbanització de la prolongació de l’avinguda de Tarradellas
Xarxa per a la participació
Sóm barri
Dones al barri
Suport educatiu a famílies i participació en comunitat educativa
Milla d’Astorga. Del barri Fortuny a Montserrat

Dignificació urbanística i arquitectònica
El segon objectiu és la superació de la marginalitat urbana, amb la urbanització de carrers, l’eliminació d’elements barraquistes en els habitatges, la recuperació d’eixides, i l’execució de les zones verdes pendents. Suposa també recobrar el darrer tram del barranc de l’Escorial a cel obert i dels camins tradicionals, per integrar-los en el gran projecte de ciutat de la V Verda.

Urbanització de carrers a Montserrat i Parcel·les Cases
Regeneració de l’entorn del camp de futbol Astorga
Urbanització de la plaça de José Monzón
Urbanització del carrer del Notari Rull
Recuperació de les places de Josep M. de Sagarra i de Pere Cavallé
Programa de mediació i gestió per a la rehabilitació d’habitatges
Ajuts per a la rehabilitació d’habitatges
Aparcament provisional a Montserrat
Recuperació de la llera del barranc de l’Escorial
Recuperació dels camins històrics
Horts peri-urbans
Millora de la gestió de residus

Identitat i inclusió
El tercer objectiu vol potenciar la identitat i la inclusió dels col·lectius infrarepresentats en la dinàmica social. Això passa per potenciar les associacions i organitzacións de cada nucli, però també millorant-ne la relació i la coordinació amb els serveis municipals; així com oferint oportunitats a les persones, vinculades a la socialització, l’autonomia personal, la formació i la inclusió digital. Suposa també la creació de nous equipaments o l’ampliació dels existents.

Equipament de proximitat Montserrat
Millora d’equipaments de proximitat i dinamització de les associacions de veïns
Infraestructures de telecomunicacions: Xarxa de fibra òptica i wifi
Espai ciberactiv@
La biblioteca com a comunicador
A l’escala
Salut i qualitat de vida a través de l’esport
Promoció de l’autonomia personal
Convivència entre generacions
Aprenentatges professionalitzadors

Rehabilitació i ascensors al barri Fortuny
El quart objectiu és molt específic: la rehabilitació dels habitatges i la instal.lació d’ascensors al barri Fortuny. Es busca també organitzar les comunitats de propietaris i recolzar-los en la transició de tutelatge públic a iniciativa privada en la que es troben immersos.
Rehabilitació dels habitatges del barri Fortuny
Programa per a la instal·lació d’ascensors al barri Fortuny
Grapat de xarxes aèrees al barri Fortuny
Restauració del dipòsit de les aigües del barri Fortuny

Pressupost i calendari
La distribució del pressupost per barris és necessàriament desigual, ja que dues actuacions requereixen una inversió important: l’actuació al voltant del camp de futbol a Montserrat, amb la urbanització de la zona verda i la construcció d’un equipament de proximitat; i l’actuació de rehabilitació i instal.lació d’ascensors al barri Fortuny.
Tanmateix s’ha fet un esforç per equilibrar i atendre la totalitat de les peticions fetes pels veïns i veïnes durant el procès de participació i consulta previ a la redacció del projecte.
El projecte suposa doblar la inversió per habitant als barris del sud durant els propers 4 anys, en relació a la mitjana de la ciutat. El projecte és cofinançat. El 50% és a càrrec del Fons de Foment de Barris. Els veïns hi contribueixen en un 2,54%.
El projecte es divideix en 8 camps d’actuació, segons els requeriments de la convocatòria d’ajuts de la Llei de Barris, amb la següent assignació pressupostària:
Millora de l’espai públic i dotació d’espais verds: 32,43%
Rehabilitació i equipament dels elements comuns dels edificis: 21, 57%
Provisió d’equipaments per a ús col·lectiu: 7,38%
Incorporació de les tecnologies de la informació en els edificis: 2,11%
Foment de la sostenibilitat del desenvolupament urbà: 7,6%
Equitat de gènere en l’ús de l’espai urbà i els equipaments: 5,32%
Programes que incorporin millores socials i/o econòmiques: 7,93%
Accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques: 15,66%

La convocatòria distribueix el pressupost en 8 anualitats, tot i que demana formular el projecte en 5 anys. Les anualitats són especialment desequilibrades respecte a convocatòries anteriors i condicionen el projecte, amb el 56% de la inversió en els darrers anys.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.