Notes de premsa

Projecte de col·laboració intergeneracional «Parelles TIC»

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 20/03/2014
Imatge d'una de les parelles TIC

Aquesta setmana es posa en marxa el projecte de col·laboració intergeneracional «Parelles TIC», a través del qual joves estudiants de l’Institut Baix Camp ajuden persones grans a formar-se i relacionar-se amb les noves tecnologies i Internet. La iniciativa s’engega de manera estable després de l’èxit de les proves pilot realitzades en els darrers mesos. El programa és fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Reus (amb el Casal de Joves la Palma i la Biblioteca Central Xavier Amorós) i l’Institut Baix Camp. D'altra banda, aquest divendres la BCR commemorarà el Dia Mundial de la Poesia amb un acte a les 20:00 h.

El principal objectiu del programa és fer participar activament el jovent a la seva comunitat i formar persones adultes i gent gran en l’ús de les TIC, així com enfortir els vincles intergeneracionals i fomentar la inclusió social.

L’activitat principal consisteix en dues trobades setmanals d’una hora i mitja de durada, on alumnes de l’Institut Baix Camp estudiants dels mòduls d’Informàtica, faciliten el coneixement de les eines informàtiques a les persones que hi estan interessades. És un projecte individualitzat on cada alumne té el seu «professor voluntari» que li ensenya tot allò que ell li demana en relació amb la utilització de les TIC, d'acord amb un programa pactat prèviament.

Prova pilot exitosa

L’experiència va començar al gener amb un primer grup com a prova pilot, que les diferents parts impulsores van valorar molt positivament i que també va resultar ser molt satisfactòria per a totes les parelles. Aquesta setmana ha començat la segona tongada d’aquesta experiència amb un altre grup, format per cinc parelles que han realitzat la sessió inicial al Casal de Joves la Palma aquest dilluns 17 de març. La sessió inicial és el moment de posar en contacte a les parelles perquè es coneguin, alhora que s’aprofita per informar als participants sobre el projecte i sobre els valors socials que suposa per ambdues parts participar-hi.

Agents impulsors

La Biblioteca Central Xavier Amorós és qui coordina el projecte, qui forma les parelles TIC i deixa l'espai i el maquinari per a les trobades. El centre educatiu, Institut Baix Camp, és qui proposa als alumnes la participació voluntària en el programa en horari extraescolar i fa un seguiment dels alumnes participants. El Casal de Joves s’encarrega de les inscripcions dels joves voluntaris, de la formació inicial que es fa als participants i d’explicar als joves en què consisteix la tasca d’aprenentatge servei que es du a terme.

Les sessions de formació es fan a la sala d'ordinadors de la Biblioteca Central Xavier Amorós. L'activitat es du a terme durant tres setmanes a raó de dues sessions d'una hora i mitja de durada a la setmana. La durada total és de nou hores de formació en horari de tarda i una hora de formació prèvia al projecte.

Pel que fa als voluntaris, l'Institut Baix Camp és el responsable de la crida i selecció entre els seus alumnes. Per la seva part, el personal docent del centre fa un seguiment de la formació de l'alumnat.

El regidor de Cultura i Joventut, Joaquim Sorio, ha destacat la predisposició de la regidoria a impulsar aquesta activitat a través del Casal de Joves i de la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus. «Es tracta d’una iniciativa d’aprenentatge servei en la qual els participants s’enriqueixen mútuament i que va més enllà d’impartir formació sobre noves tecnologies: es tracta també d’afavorir l’intercanvi generacional i la cohesió social entre col·lectius que a vegades percebem com a distants». En aquest sentit, Sorio subratlla com els participants «valoren molt positivament l’experiència i es mostren molt predisposats a mantenir els vincles amb els seus companys de programa».

A final de curs hi ha previst realitzar una trobada amb tots els participants on es retrobaran les parelles i es reforçaran els vincles creats i es posaran en comú les diferents experiències personals viscudes, tant per part dels joves com de la gent gran. Les parelles participants també recullen les seves impressions i experiències en un bloc, on expliquen la seva experiència i informacions relatives a aquest projecte: http://parellestic.wordpress.com. Les inscripcions de les persones interessades es poden fer presencialment a l’Institut Baix Camp i, en els pròxims dies, al mateix bloc del projecte.

Dia Mundial de la Poesia a la BCR

D’altra banda, aquest divendres, 21 de març, es commemora arreu del món el Dia Mundial de la Poesia. La Biblioteca Central Xavier Amorós ha programat un acte aquest divendres, a les 20:00 h, protagonitzat pels germans Joan i Pere Prats Sobrepere, que han publicat recentment el poemari «Marea Alta» (Edicions el cep i la nansa, 2013). L’acte vol ser un recorregut per la trajectòria vital de les persones tot aturant-se en aquells episodis en què la poesia té un significat especial.

Imatge d'una de les parelles TIC

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.