Notes de premsa

Reus celebra el Dia Internacional del Poble Gitano, que enguany commemora el 50è aniversari del 1r Congrés Mundial Romaní

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 8/04/2021
Celenbració del Dia Internacional del Poble Gitano
Celenbració del Dia Internacional del Poble Gitano

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, i representants de les entitats que formen part de la Taula del Poble Gitano de Reus han participat, aquest dijous al migdia, en l'acte que s’ha fet al Centre Cívic Migjorn amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, que enguany commemora el 50è aniversari del 1r Congrés Mundial Romaní. Els nens i nenes que participen en les activitats que formen part del programa de promoció social del poble gitano «Pont entre Cultures» han presentat un mural en què han recreat la Cerimònia del Riu. Aquesta és una de les tradicions d’aquest dia i consisteix en una ofrena, en què es llancen pètals de flors als rius com a símbol de llibertat i de l’èxode que va viure aquest poble fa més de mil anys i s’encenen espelmes a la vora del riu en memòria de les víctimes d’atacs xenòfobs i racistes i, de manera especial, en record dels avantpassats que van patir l’holocaust nazi. A més, durant l’acte, al qual també han assistit les famílies dels infants, s’ha explicat el significat de la commemoració.

Pont entre Cultures
Aquest projecte, impulsat des de la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, té com a objectiu vetllar per l'escolarització i formació del col·lectiu gitano per mitjà d'actuacions comunitàries, actives i participatives amb persones de referència del mateix poble gitano. Comporta un important treball en xarxa amb diferents agents, coordinacions de l’equip tècnic, coordinacions amb centres educatius, seguiment de les inscripcions a P3 i a 1r d’ESO, coordinacions amb els educadors socials, visites a domicili, reunions amb entitats del territori, reunions amb l’església evangèlica, etc.

Els objectius principals són els següents:

  • Promoure l'accés de les persones gitanes en els diferents àmbits de participació i formació.

  • Treballar per la millora de la cohesió social i la convivència intercultural.

  • Conèixer la situació de la població gitana i promoure una ciutadania gitana activa.

Principalment es treballa als barris Mas Abelló, Mas Pellicer, Fortuny i Montserrat, i la majoria de les accions es desenvolupen als centres cívics Mas Abelló i Migjorn.

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, valora aquest projecte de manera molt positiva: «L’Ajuntament de Reus, conjuntament amb els diferents agents socials i referents del poble gitano de Reus, considerem prioritari continuar actuant en l'àmbit educatiu i formatiu per tal de promoure l’èxit escolar i social de l’alumnat gitano. La participació de la comunitat gitana és fonamental i per això vull reconèixer públicament la seva implicació des de l’inici del projecte».

Dia Internacional del Poble Gitano
Aquesta diada commemora el primer congrés gitano internacional, celebrat a Londres el 8 d'abril de 1971, on es van consensuar, entre d'altres, el romaní com a llengua oficial, la bandera, l'himne i el dia internacional del poble gitano. També es va parlar de l'Holocaust gitano durant el període nazi. De fet, l'himne gitano, el «Gelem Gelem», que vol dir «Vaig caminar, vaig caminar», compost per Jarko Jovanovic, parla sobre aquest episodi funest de la història.

La bandera oficial del poble romaní que es va instituir és verda i blava, ja que representa el cel i el camp. Al centre, té una roda de carro vermella com a símbol del camí des de l’Índia i la llibertat.

Més tard, en el quart Congrés Mundial Romaní, que es va celebrar el 1990 a Serock, Polònia, es va designar de manera oficial el 8 d’abril com el Dia Internacional del Poble Gitano, en record del primer Congrés.

En l'actualitat, aquest dia és motiu de celebració i difusió tant de la cultura gitana com de les demandes dels moviments socials gitanos. A ciutats de tot el món, les persones gitanes s'organitzen i realitzen diferents actes.

Celenbració del Dia Internacional del Poble Gitano
Celenbració del Dia Internacional del Poble Gitano

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.