Notes de premsa

«Reus contra el malbaratament alimentari»

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 20/11/2014
Foto de la roda de premsa

L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Medi Ambient i Via Pública, ha programat un seguit d’accions coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany se centrarà en el malbaratament alimentari i se celebrarà entre el 22 i el 30 de novembre. La temàtica de la setmana europea complementa el Programa per a la recuperació d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics a Reus que impulsa la regidoria de Benestar Social amb la implicació directa de la Fundació Banc dels Aliments, de Càritas Interparroquial de Reus, del Taller Baix Camp i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

El 27 d’agost de 2012, Reus va iniciar la implementació del projecte amb l’objectiu de recuperar els aliments que encara són aptes pel consum humà, fer el seu triatge en un centre especial de treball i la distribució posterior a les persones amb pocs recursos econòmics, tot aportant així aliments frescos a aquestes persones i minimitzant la generació de residus. Des de llavors fins al 30 d’octubre de 2014 s’han recuperat 390.783kg d’aliments frescos, que s’han fet arribar a unes 890 famílies a través de les entitats distribuïdores.

Les accions programades complementen el programa reforçant la sensibilització ciutadana per evitar el malbaratament d’aliments, especialment en l’actual context econòmic.

Cada dia, 10,3 tones de menjar a les escombraries
Del total de residus municipals que es generen a Catalunya 1,18 milions són fracció orgànica, és a dir, restes de menjar, de les quals 262.000 tones són aliments malbaratats. Això correspon al 6,3% del total de residus municipals generats a Catalunya, i equival a dir que un català malbarata cada any prop de 35kg de menjar. Això significa que el 22,2% de les restes orgàniques que es dipositen als contenidors marrons són aliments que es podrien aprofitar.

Fent una extrapolació de l’estudi, els reusencs llencen cada dia 10,3 tones de menjar, el que representen 3.760 tones a l’any; és a dir, llencen 12 milions d’euros en menjar cada any.

Accions de sensibilització
La campanya Reus contra el malbaratament alimentari proposa un seguit d’accions de sensibilització de la ciutadania. El dissabte 22 de novembre, l’acte central de la campanya tindrà lloc a la plaça del Prim a les 11:30h, amb la lectura del manifest «Reus contra el malbaratament alimentari», a càrrec del periodista Xavier Grasset. Al llarg del dia, a la mateixa plaça hi haurà un punt d’informació i es repartirà material promocional; i la ciutadania que passegi pel centre de la ciutat es podrà trobar missatges en vinils a terra i en façanes. Així mateix, es reforçarà la difusió a través del web de la campanya Reci_clar i de les xarxes socials.

Altres accions previst són:

  • Als restaurants. Diversos establiments de restauració de la ciutat s’han adherit a la campanya. Promouran entre els seus clients que s’enduguin el menjar que no s’han acabat del plat. I els facilitaran una bossa de paper per endur-se’l. Els restaurants també disposaran de material promocional de la campanya.
  • Als Centres Cívics. La regidoria de Participació i Gent Gran també s’implica en la campanya. Els cursos de cuina i de tast de vins dels centres cívics dedicaran un espai a la sensibilització. Així mateix, es donaran idees per al reaprofitament del menjar.
  • Als Mercats. Els mercats de Reus se sumen a la campanya amb demostracions de cuina amb aliments aprofitats. Un personatge còmic, la Paquita Tot Ho Aprofita, s’encarregarà de cuinar els plats. Ho farà el dimecres 26 al Mercat del Carrilet i el divendres 28 al Mercat Central. Els dos dies a les 11:00h.

El programa de Gestió Alimentària, al Gran Dinar Barcelona
El programa de Gestió Alimentària serà present el dissabte 22 de novembre a la Fira d’Experiències contra el malbaratament, en el marc del Gran Dinar Barcelona, organitzat per la Plataforma Aprofitem els Aliments. El Gran Dinar és un acte festiu de sensibilització. Serà el primer gran àpat multitudinari que se celebra a Catalunya preparat íntegrament amb aliments recuperats. Hi participaran 150 voluntaris que cuinaran per a 4.000 persones.

Reus participa en la fira per donar a conèixer el compromís del programa de Gestió Alimentaria contra el malbaratament alimentari; explicar l’experiència per animar a d’altres organitzacions a implantar-la; i demostrar que l’eficiència i la utilitat d’aquest tipus de programes.

El programa reusenc tindrà un estand a la fira des on s’informarà del projecte. Així mateix, serà protagonista a l’escenari central de la fira amb un show-cooking, a càrrec de la dietista encarregada dels tallers de cuina que es fan tot l’any en el marc d’aquest programa a càrrec del Pla Local Inclusió Social i amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, amb l’objectiu general d’evitar el malbaratament alimentari.

Recuperació d’aliments cuinats de centres educatius
L’Ajuntament de Reus està treballant per tal d’ampliar el 2015 el nombre d’empreses i organitzacions que participen en la segona línia del programa de gestió alimentària: la recuperació d’aliments ja cuinats per repartir-los amb carmanyoles al menjador social. En breu se sumaran aquesta iniciativa dues escoles de la ciutat.

Foto de la roda de premsa
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.