Notes de premsa

Reus posa en marxa un nou curs escolar amb 16.689 alumnes a l’etapa obligatòria

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 12/09/2019
Inici del curs escolar a l'escola La Vitxeta

El curs escolar 2019-2020 es posa en marxa aquest dijous, 12 de setembre, i a Reus ho fa amb 16.689 alumnes escolaritzats a l’etapa obligatòria: 10.954 a Infantil i Primària i  5.735 a Secundària.  Les dades ens indiquen que un any més durant l’estiu segueixen augmentant per la matrícula viva, aquest nou curs amb 185 noves  incorporacions.

Com el curs anterior,  la ciutat de Reus compta amb 20 centres d’educació infantil i primària públics, 1 dels quals és institut -escola, 9 centres concertats, 1 centre privat, 8 instituts de secundària, 3 centres d’educació especial (2 de titularitat pública i 1 de privat concertat),  l’Escola Oficial d’Idiomes i 2 escoles de formació d’adults.

Amb l’objectiu d’atendre les necessitats d’escolarització actuals, el nombre de grups de P3 és de 45 i el de grups de 1r d’ESO és de 47 (tots els centres públics amb 4 línies, llevat el Pi del Burgar que en té 2). Es mantenen els mateixos grups que el curs anterior en aquest nivell.

Amb relació a les ràtios de l’escola pública, la ràtio de P3 és de 25 i de 22 alumnes en els centres de màxima complexitat; a l’escola concertada la ràtio és de 25.  Pel que fa a l’ESO, la ràtio segueix a 30, llevat en els centres de màxima complexitat que és de 27 (Gaudí i Tapiró, i Roseta Mauri, centre de màxima complexitat que tria sortir a 30; com altres centres d'infantil i primària pública de màxima complexitat que també trien sortir a 25 i no a 22).

Recursos per a l’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives especials

El Centre d’Educació Especial La Font del Lleó, creat el curs 2014-15 i ubicat al barri Gaudí, adjacent a l’escola Ciutat de Reus, pot acollir des del curs passat, alumnes segons la tipologia del diagnòstic, per respondre les necessitats de les comarques del Baix Camp i Priorat. Recordem que les darreres obres d'ampliació, la remodelació de l’accés a ambdues escoles i llur senyalística, han permès que s’hi accedeixi per portes independents.

El Col·legi Públic d'Educació Especial Alba, de la Diputació a Reus, acull alumnes d'entre 3 i 20 anys les necessitats educatives dels quals, per causes molt variades, no troben una resposta a l'escola ordinària.

El Departament d'Educació dota els centres educatius de més suport per atendre l'alumnat de NEE, com és el cas de l'INS Josep Tapiró que compta de fa dos cursos amb un SIEI, Suport Intensiu per a l'Escolarització Inclusiva. 

També, des del curs passat l’escola General Prim disposa d'una aula integral de suport, i l’escola Rubió i Ors d'una aula multisensioral, fruit de la col·laboració del Departament d’Educació, l’Ajuntament de Reus,  l’AMPA del centre i altes iniciatives. La darrera que s'hi ha sumat ha estat l'escola Dr. Alberich i Casas,  amb una nova aula multisensorial, de les poques que hi ha al territori amb aquestes característiques: una sala  destinada a la vintena d'alumnes amb necessitats especials del centre i als d'educació infantil. L'aula ha estat possible a la col·laboració del Departament d'Educació, l'Ajuntament de Reus que ha facilitat el condicionament de l'espai, les famílies de l'escola i  la Fundació Margarita Bocio, nom de la qual porta l'aula multisensorial.

El primer cicle d’Educació Infantil

Relacionat amb l’etapa d’Educació Infantil, de 0-3 anys, les escoles bressol municipals  van iniciar el curs escolar el 29 d’agost amb atenció a les famílies i el 12 de setembre amb atenció als infants. Durant els primers dies  s’atendran els infants en un horari especial i amb una entrada esglaonada per tal d’afavorir-ne una bona adaptació.  Actualment,  es disposa de 30 places vacants per a infants nascuts els anys 2017, 2018 i 2019.

És important recordar que el dia 13 de setembre finalitza el termini de presentació de sol·licituds per demanar ajudes per a l’escolarització i el menjador d’aquests infants a les bressol municipals. Més endavant, s’obrirà un segon termini de sol·licituds per a aquells nens que es matriculin amb posterioritat al 13 de setembre i que no hagin pogut accedir a aquesta primera convocatòria.

Reus disposa de 6 escoles bressol de titularitat municipal, 1 de la Generalitat de Catalunya, 2 de titularitat privada subvencionades  i 11 de privades.

La xarxa d’escoles bressol municipals la formen l’EBM El LLigabosc, l’EBM El Marfull, l’EBM El Margalló, l’EBM La Ginesta, l’EBM L’Olivera i l’EBM Montsant, totes amb una ocupació alta.

La ciutat compta també amb un Centre d’Atenció a la Infància i a les Famílies, Mas Pintat, ubicat al carrer de l’Abat Escarré, 11, que disposa d’una programació específica quadrimestral.  Inscripcions a partir del dia 18 de setembre a l’OME.

La preinscripció  es gestiona des de l’OME de l’Ajuntament de Reus, carrer de Rosselló, 2-8, de 9 a 14 h i les tardes amb cita prèvia (durant el període de preinscripció).

http://www.reus.cat/serveis/oficina-municipal-descolaritzacio

L’etapa postobligatòria

Pel que fa a la Formació Professional en destaca  els nous cicles de Grau Superior de Màrqueting i Publicitat (primer centre públic del Camp de Tarragona que l'ofereix), i d'Administració de Sistemes Informàtics i Xarxes en perfil Ciberseguretat.

D’altra banda, destacar  la voluntat municipal de continuar treballant pel foment de la mobilitat internacional de l’alumnat d’FP i del professorat,  i  com a ciutat acollidora d’alumnes a través de la Xarxa de Ciutats Europees integrants de l’Associació XarxaFP, una xarxa que creix any rere any. 

Esmentar, també, que des de l'Ajuntament es segueix treballant per  formar alumnes en modalitat Dual a través de beques de formació de diferents centres d'FP de la ciutat.

La formació d’adults  

Quant a l’educació de les persones adultes, la ciutat compta amb dos centres públics que imparteixen formació per a aquest col·lectiu:  el CFA Reus, ubicat des de fa ja quatre cursos al carrer d’Astorga, al barri Fortuny  (de titularitat de la Generalitat),  i el CFA Escola Marta Mata (de titularitat municipal) al carrer de Terol, al barri Gaudí.

Participació de la comunitat educativa 

El Consell Municipal Escolar, òrgan de participació i assessorament de la comunitat educativa de la ciutat, que celebrà les eleccions per renovar els membres que en fomen part el passat 26 de juny, ha de constituir-se en el decurs de les properes setmanes per treballar durant el seu mandat 2019-2021 per un model educatiu de ciutat i el seguiment de l’estudi de l'escolarització a Reus, les conclusions del qual es van presentar a la comunitat educativa en un CEM extraordinari el 24 de maig de 2018.

Comptem també, des de fa més de vint anys, amb  un Consell Municipal d’Infants que mitjançant el programa educatiu Infants Ciutadans seguirà treballant  i aportant propostes al Consistori i a la ciutat, com les del curs passat relacionades amb els drets de la infància.

Activitats i recursos educatius 

La regidoria d'Educació ha presentat puntualment la darrera setmana d'agost l’oferta d’activitats i recursos educatius del curs 2019-2020. Les ARE, el conjunt de les activitats i programes educatius que promouen les diferents àrees i organismes municipals i  que s’adrecen especialment a la comunitat educativa de la ciutat i  àrea d'influència.

L’oferta ARE ja compta amb ja 80 propostes de diferent format, entre propostes consolidades o renovades i també amb una vintena de novetats. En el decurs de les properes setmanes el catàleg de les ARE s’anirà completant. Podeu consultar-ho a: http://www.reus.cat/serveis/activitats-i-recursos-educatius

Pla Educatiu d’Entorn 

L’Ajuntament de Reus i el Departament d’Educació mantenen vigent el conveni per continuar oferint el Pla Educatiu d’Entorn a la ciutat de Reus. En concret, la regidoria d’Educació treballa per mantenir les mateixes actuacions del curs passat introduint millores i alguna novetat en la línia dels nous plans educatius 0-20. S’espera que la Generalitat mantingui  l’aportació econòmica pel finançament del PEE del curs anterior per al període 2019/2020.

Reconeixement a l’alumnat excel·lent 

En el decurs del primer trimestre, és voluntat de l’Ajuntament de Reus celebrar un any més l’acte de reconeixement a l’alumnat excel·lent d’ESO, BAT, FP i proves PAU del curs anterior. Una trobada que comptarà amb la presència de les famílies dels alumnes reconeguts i de les direccions dels centres docents.

Inici del curs escolar a l'escola La Vitxeta
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.